Faders not following automation - SOLVED!

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

Faders not following automation - SOLVED!

Postby papi61 » Sun Sep 22, 2013 3:58 am

I don't know what happened, but my faders suddenly no longer respond to automation. Automation is definitely working (so please, don't reply with "have you engaged automation?"), it's just that the faders aren't showing it. They're just not moving. Incidentally, the same happens to the faders on the CMC-FD's and on TouchDAW (Android tablet.)

Is anyone else experiencing this? It never happened to me until 7.0.6.
Last edited by papi61 on Mon Sep 23, 2013 9:47 pm, edited 1 time in total.
Desktop: i7 3770k, 32 GB RAM, nVidia GTX770 + GT640-DCSL fanless, 3 monitors (30" 2560x1600 + 2x 27" 1920x1080), 256 GB SSD (OS), 2 TB SATA III (audio), 3 TB SATA III (sample libraries), 3x 3 TB USB 3.0 (backup/archives), RME UFX, Win 8.1 Pro x64, Cubase 7.5, Sonar X3, Vienna Ensemble Pro 5.

Slaves: 2x i7 2700k, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 3 TB SATA III, Win 8.1 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5.

Laptop: 17" HP EliteBook 8770w (i7 3820QM 2.7 Ghz/3.7 Ghz max OC, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB SATA III), RME Babyface, Win 7 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5, Cubase 7.5, Sonar X3.
User avatar
papi61
Member
 
Posts: 570
Joined: Mon Mar 05, 2012 9:56 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 47 times

Re: Faders not following automation

Postby Soul-Burn » Sun Sep 22, 2013 10:45 am

Are other parameters automating as expected?
Is this channel linked to another and are conflicting?
Does this happen with only one channel or all of them?
Do the external controllers change values (regardless of automation)?
Soul-Burn
Member
 
Posts: 224
Joined: Sat Aug 24, 2013 11:23 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 23 times

Re: Faders not following automation

Postby Grim » Sun Sep 22, 2013 9:39 pm

Have you put it/has it put itself in trim mode??
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.10 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1177
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 39 times

Re: Faders not following automation

Postby papi61 » Mon Sep 23, 2013 9:25 am

Grim wrote:Have you put it/has it put itself in trim mode??


No, it's in touch mode, with trim disabled.
Desktop: i7 3770k, 32 GB RAM, nVidia GTX770 + GT640-DCSL fanless, 3 monitors (30" 2560x1600 + 2x 27" 1920x1080), 256 GB SSD (OS), 2 TB SATA III (audio), 3 TB SATA III (sample libraries), 3x 3 TB USB 3.0 (backup/archives), RME UFX, Win 8.1 Pro x64, Cubase 7.5, Sonar X3, Vienna Ensemble Pro 5.

Slaves: 2x i7 2700k, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 3 TB SATA III, Win 8.1 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5.

Laptop: 17" HP EliteBook 8770w (i7 3820QM 2.7 Ghz/3.7 Ghz max OC, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB SATA III), RME Babyface, Win 7 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5, Cubase 7.5, Sonar X3.
User avatar
papi61
Member
 
Posts: 570
Joined: Mon Mar 05, 2012 9:56 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 47 times

Re: Faders not following automation

Postby papi61 » Mon Sep 23, 2013 9:33 am

Soul-Burn wrote:Are other parameters automating as expected?
Is this channel linked to another and are conflicting?
Does this happen with only one channel or all of them?
Do the external controllers change values (regardless of automation)?


Same with every parameter: no movement.
Same with every channel.
No links, I have the same problem even with a newly-created track.
The external controllers don't change the values. They lie motionless just like the mixer faders.
Last edited by papi61 on Mon Sep 23, 2013 9:23 pm, edited 1 time in total.
Desktop: i7 3770k, 32 GB RAM, nVidia GTX770 + GT640-DCSL fanless, 3 monitors (30" 2560x1600 + 2x 27" 1920x1080), 256 GB SSD (OS), 2 TB SATA III (audio), 3 TB SATA III (sample libraries), 3x 3 TB USB 3.0 (backup/archives), RME UFX, Win 8.1 Pro x64, Cubase 7.5, Sonar X3, Vienna Ensemble Pro 5.

Slaves: 2x i7 2700k, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 3 TB SATA III, Win 8.1 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5.

Laptop: 17" HP EliteBook 8770w (i7 3820QM 2.7 Ghz/3.7 Ghz max OC, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB SATA III), RME Babyface, Win 7 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5, Cubase 7.5, Sonar X3.
User avatar
papi61
Member
 
Posts: 570
Joined: Mon Mar 05, 2012 9:56 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 47 times

Re: Faders not following automation

Postby Soul-Burn » Mon Sep 23, 2013 3:52 pm

The last point is where we are going to investigation. That sounds like an issue with the remote control device configuration rather than to automation.

When you move the controllers, does the MIDI input indicator on the F2 dashboard light up?
If so, it is likely a configuration problem in the "remote control" section in the device manager window.
If the MIDI indicator lies silent, you might have a problem in the devices themselves.

For case 1:
When you the remote control manager, do you see your MIDI input/outputs configured for the device? Is it a specific device or a "generic remote"?

For case 2:
Do you have a midi diagnostics application like Midi-Ox? Check if you see stuff rolling there.
Do you have other applications that read Midi? Try controlling them.
Did you load up Cubase before or after you connected the devices? Cubase must be loaded last.
Soul-Burn
Member
 
Posts: 224
Joined: Sat Aug 24, 2013 11:23 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 23 times

Re: Faders not following automation - SOLVED!

Postby papi61 » Mon Sep 23, 2013 9:48 pm

Windows loaded a bunch of updates, the computer restarted and now everything works fine.

I'll be damned... :o

BTW, thanks anyway Soul-Burn.
Desktop: i7 3770k, 32 GB RAM, nVidia GTX770 + GT640-DCSL fanless, 3 monitors (30" 2560x1600 + 2x 27" 1920x1080), 256 GB SSD (OS), 2 TB SATA III (audio), 3 TB SATA III (sample libraries), 3x 3 TB USB 3.0 (backup/archives), RME UFX, Win 8.1 Pro x64, Cubase 7.5, Sonar X3, Vienna Ensemble Pro 5.

Slaves: 2x i7 2700k, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 3 TB SATA III, Win 8.1 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5.

Laptop: 17" HP EliteBook 8770w (i7 3820QM 2.7 Ghz/3.7 Ghz max OC, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB SATA III), RME Babyface, Win 7 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5, Cubase 7.5, Sonar X3.
User avatar
papi61
Member
 
Posts: 570
Joined: Mon Mar 05, 2012 9:56 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 47 times


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: BJ and 6 guests