Can Cubase do this and I'm missing it?

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

Can Cubase do this and I'm missing it?

Postby Bodegaempire » Tue Nov 19, 2013 5:52 pm

Hey folks,

I've been using Cubase 7 for a few months after using Logic for years and there's a couple of things that I find myself wanting to do:

1) Duplicate as alias part by default

I'd like to have the default behaviour for Duplicate be to create an Alias rather than a copy of a Part, since my tracks tend to consist of mostly Aliases. I can click-drag while holding down Alt-Shift of course, but I'm trying to minimize use of the trackpad as much as possible. Since some people don't want this, a preference option would be idea.

2) Create Part that snaps to Quantize value

This is one that I miss from Logic. When you create a Folder (aka a Part in Cubase) it automatically snaps to the bar. I think Cubase could do it one better by creating Parts that snap to the nearest Quantize value. In most cases that will be a bar but not always.

Am I right in thinking these are not features currently implemented and that I should make them official feature requests?

Thanks in advance everybody!
Matthew
C7.5.10, OSX10.9.2, 2011 Macbook Pro
Bodegaempire
New Member
 
Posts: 30
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:24 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: Can Cubase do this and I'm missing it?

Postby NWP » Tue Nov 19, 2013 6:09 pm

1) Prefs-Edit-Audio, change the Processing Shared Clips.

2) Change the Grid Type to Use Quantize in the Toolbar.
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: Can Cubase do this and I'm missing it?

Postby Bodegaempire » Tue Nov 19, 2013 11:57 pm

Thanks for the reply NWP, though you've missed my meaning.

1) I'm not concerned with processing clips at all, I"m just talking about copy/pasting parts on the Project Window.

2) I can confirm that doesn't happen for me. If I have Use Quantize set to Bar, then create a Part, the Part is only the size of the audio in question. It doesn't snap to the nearest bar. Big pain for making Parts of percussion samples, where nothing starts or finishes on the bar.
C7.5.10, OSX10.9.2, 2011 Macbook Pro
Bodegaempire
New Member
 
Posts: 30
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:24 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: Can Cubase do this and I'm missing it?

Postby Crotchety » Wed Nov 20, 2013 6:15 pm

Bodegaempire wrote:1) Duplicate as alias part by default

You mean an alias version of Ctrl-D? No, there isn't. The best you can do is Ctrl-K where you can set up multiple copies, shared or not. It's not as slick as what you're looking for but better than nothing. I think it would be a good request, though. I'd vote for it.

Bodegaempire wrote:2) Create Part that snaps to Quantize value

You do mean Part, don't you, and not Event? No, audio parts auto-size to the extent of the audio events they are created from. MIDI parts and audio events can be drawn to a snap value but I don't think that's what you're talking about, is it?

And yes, make your case in the FR forum.

Hope that helps,
C
Instruments: Piano/keys, Guitar, Mandolin, Vocal
Current Sounds:
Cactus Juice (@Soundcloud) - Former Sounds: Ask Murt (@MySpace)

Every day's a skool day...
Crotchety
Senior Member
 
Posts: 1016
Joined: Tue Feb 01, 2011 10:26 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Can Cubase do this and I'm missing it?

Postby Bodegaempire » Wed Nov 20, 2013 6:32 pm

Crotchety wrote:
Bodegaempire wrote:1) Duplicate as alias part by default

You mean an alias version of Ctrl-D? No, there isn't. The best you can do is Ctrl-K where you can set up multiple copies, shared or not. It's not as slick as what you're looking for but better than nothing. I think it would be a good request, though. I'd vote for it.

Bodegaempire wrote:2) Create Part that snaps to Quantize value

You do mean Part, don't you, and not Event? No, audio parts auto-size to the extent of the audio events they are created from. MIDI parts and audio events can be drawn to a snap value but I don't think that's what you're talking about, is it?

And yes, make your case in the FR forum.

Hope that helps,
C


It does, thanks! And you're right on both counts: Ctrl-K is Command-K on a Mac and it's useful but, as you said, not a slick as what I'm looking for. And yes, I'm talking about making Parts of multiple Events.

I'll put this up in Feature Requests.
C7.5.10, OSX10.9.2, 2011 Macbook Pro
Bodegaempire
New Member
 
Posts: 30
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:24 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: Maincat and 5 guests