Cue Sends

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

Cue Sends

Postby Cuzzin Chizzy » Wed Nov 20, 2013 3:29 am

Can anyone give me a step by step tutorial on how to set up cue sends for Cubase 7?

I've been messing around with this forever and can't seem to get it to work with my EMU 1616m

I've turned on Studio and created a Cue send bus to ASIO out 7/8. Also created an out bus to host for ASIO 7/8 in Patchmix for the EMU. Still having trouble monitoring live vocals.

PLEASE HELP!!!!
Cuzzin Chizzy
New Member
 
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 6:45 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cue Sends

Postby thinkingcap » Wed Nov 20, 2013 8:53 am

Cuzzin Chizzy wrote:Can anyone give me a step by step tutorial on how to set up cue sends for Cubase 7?

I've been messing around with this forever and can't seem to get it to work with my EMU 1616m

I've turned on Studio and created a Cue send bus to ASIO out 7/8. Also created an out bus to host for ASIO 7/8 in Patchmix for the EMU. Still having trouble monitoring live vocals.

PLEASE HELP!!!!

Set up your patchmix DSP correctly.
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...
thinkingcap
Grand Senior Member
 
Posts: 6771
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 99 times

Re: Cue Sends

Postby Patanjali » Thu Nov 21, 2013 10:42 am

@Cuzzin Chizzy
Need more details as to your symptoms, such as where your sounds get up to, or don't!

Note that the default setup in your soundcard control software may need to be modified. For example, the default setup for the RME Fireface Mixer is to not only make all logical outputs map to their corresponding physical outputs (1-->1, 2-->2, etc), but also ALL are mapped to the headphone outputs. This really disrupts using the Cubase Control Room, so the mapping needs to be disabled for all but the logical headphone outputs.

Note that while you create a Studio Cue and select it for track outputs, you need to ensure that those cue sends are active (toggle the individual track's hidden power icon to the left of their cue send slider, or globally with Ctrl-click CS in the top of the mixwindow).


I don't actually use the cue sends direct from tracks, but use ordinary track sends to dedicated foldback groups (Vocals, Instument1, Instrument 2, ME), that feed a master group that has the cue send. This makes the cue mix much easier to setup, as I have it on a mixwindow on a touchscreen in the studio.
A problem is that I often find that that group cue send is off, even though I haven't explicitly turned it off. However, I haven't exhaustively tested whether the cue send state is saved with the mixwindow preset.
Patanjali
Half of the folk music duo, DevaKnighT. Music available from CD Baby (MP3/FLAC) and the usual culprits. All recorded and processed on Cubase 7.x at 192k.
Comp: i7-4930K : Asus P9X79-E WS : 32GB : GV-N750OC-2GI : SSDx4+2 : UAD-2Q : Dell S2340Tx2 & Samsung 55" 4K.
HW: Nmn U87 Ai : JA251x2 : YRG : Korg padKontrol+uKEY2 : RME FF400+800 : M-Patch-2 : Tannoy Reveal Active+TS-12.
SW: Win 8.1 Pro 64 : Cubase 7.5.30 64 : iC Pro : RX4Adv : Ozone5Adv : Goliath/SO PP/Pianos/Gypsy : Sup.Drum 2.0 : AT7.
User avatar
Patanjali
Member
 
Posts: 886
Joined: Mon Dec 20, 2010 10:37 am
Location: Sydney, Australia
Has thanked: 5 times
Been thanked: 63 times


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests