Kontakt 5 crashes Cubase

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Neil_C » Thu Oct 03, 2013 12:30 pm

Hi,
I play a few notes on a Kontakt track, Cubase freezes. Midi still seems to work, but audio / all sound fails. I thought it might be a lack of memory issue, but it still happens with my VST performance at 10 %.
Any suggestions?
Cheers,
Neil
Cubase 6.5.5 with Windows 7 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-3930K CPU @ 3.2GHz
32GB RAM
RME Multiface II
ATI HD5400 series graphics card
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7
Neil_C
New Member
 
Posts: 29
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Hemansu » Thu Oct 03, 2013 2:28 pm

Hi,

Looking at your workstation specification, i dont think whether its RAM or CPU that causing the issue..I think its Kontakt that is not working smooth with Cubase cause i also had experienced several issues when i loaded a Kontakt player to the ongoing project.
* Cubase 6 : Version 6.0.7 * Dell Precision M6600 : i7-940XM, 16 GB RAM, Windows 7 Ultimate 64 bit * RME Fireface UFX * Access Virus TI2 * Focal Solo6Be
User avatar
Hemansu
Junior Member
 
Posts: 67
Joined: Wed Sep 26, 2012 10:21 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Neil_C » Fri Oct 04, 2013 6:14 am

My technician noticed my Vienna Ensemble software was 18 months out of date. Trying that.
Cheers,
Neil
Cubase 6.5.5 with Windows 7 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-3930K CPU @ 3.2GHz
32GB RAM
RME Multiface II
ATI HD5400 series graphics card
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7
Neil_C
New Member
 
Posts: 29
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Neil_C » Fri Oct 04, 2013 6:12 pm

Updated Vienna Ensemble - Kontakt still crashes Cubase. To be honest, Kontakt has never really worked with Cubase since I upgraded to C6 18 months ago.
Not sure where to go.
Neil
Cubase 6.5.5 with Windows 7 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-3930K CPU @ 3.2GHz
32GB RAM
RME Multiface II
ATI HD5400 series graphics card
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7
Neil_C
New Member
 
Posts: 29
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Hemansu » Fri Oct 04, 2013 6:32 pm

Neil C wrote:Not sure where to go.


"Native Instruments" tech support.
* Cubase 6 : Version 6.0.7 * Dell Precision M6600 : i7-940XM, 16 GB RAM, Windows 7 Ultimate 64 bit * RME Fireface UFX * Access Virus TI2 * Focal Solo6Be
User avatar
Hemansu
Junior Member
 
Posts: 67
Joined: Wed Sep 26, 2012 10:21 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Neil_C » Fri Oct 04, 2013 7:20 pm

Yep. Fair enough.
Cubase 6.5.5 with Windows 7 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-3930K CPU @ 3.2GHz
32GB RAM
RME Multiface II
ATI HD5400 series graphics card
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7
Neil_C
New Member
 
Posts: 29
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby lukasbrooklyn » Sat Oct 05, 2013 5:09 pm

also having some issues w/ K5 (most probably not RAM-related as they're sometimes happening in an empty project with a single sample loaded in K5). i get a crash sometimes when K5 is jBridged, too. do you have K4 to try and possibly roll back to?
system// i7 4930k, w7 x64, c7.5.2, c6
audio// RME HDSP, SSL duende, audeze lcd-2, klein&hummel o300, adam s2x, lavry DA, avantone mixcubes, ...

http://www.lukasturza.com
lukasbrooklyn
Member
 
Posts: 744
Joined: Mon Nov 12, 2012 8:51 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 64 times

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby Neil_C » Sat Oct 05, 2013 6:58 pm

No I don't, but I did narrow the issue down to some Kontakt / Akai file conversions.... Not sure if there could be a bug in this process sometimes?
Now I've reloaded Komplete (time consuming!) and ditched the Akai converts, all is stable ... For tonight at least. Kontakt is sensitive IMO!
Neil
Cubase 6.5.5 with Windows 7 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-3930K CPU @ 3.2GHz
32GB RAM
RME Multiface II
ATI HD5400 series graphics card
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7
Neil_C
New Member
 
Posts: 29
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kontakt 5 crashes Cubase

Postby MoPro » Mon Oct 14, 2013 6:23 pm

Neil_C wrote:Now I've reloaded Komplete (time consuming!) and ditched the Akai converts, all is stable ... For tonight at least. Kontakt is sensitive IMO!
Neil


Hi Neil

I have a very similar system as you, and have experienced the same issue that you have!

I noticed that if I increase my buffer settings above 128 or 256 samples... Kontakt 5 will start working again without having to restart Cubase!

I especially have this problem when using Studio Drummer within Kontakt!

I believe you are right that Kontakt is sensitive... and possibly a resource hog!

I know we have super-fast hardware, but if the software isn't optimized... it won't make any difference!

Al
PC Cubase 7.5.20 (64bit) | Cubase 6.5.5 (64bit) |WaveLab 8.5 (64bit) | HALion 5 (64bit) | Win 7 Ultimate (64bit)
Computer Asus P9X79 Deluxe | Intel i7 3930k | 32 Gig Ram | Dual Intel 520 SSD's | 2T Caviar Black
Laptop HP DV9000t | 4 Gig Ram | Win 7 Ultimate (64bit) | Cubase 6.5.1 (32bit) / (64bit)
Hardware RME FireFace's UFX / 800 | MOTU 2408 MkII / PCIe 424 | MOTU MTP AV USB | Avid Artist Series: C, M, and T
User avatar
MoPro
Junior Member
 
Posts: 160
Joined: Mon Dec 27, 2010 6:02 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests