exporting creates a couple of ms silence at the start

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 5:41 pm

When I export audio, Cubase adds a short silence to the start. Is there a way to switch that off as I am creating loops and do not want to have to go into an external editor to get rid of that silence as Cubase should not add it. It makes the loop longer than it should be which is baaad!

Many thanks in advance and hope someone knows the answer, if there is one?!
Cheers
Last edited by Jouleskeys on Thu Oct 31, 2013 5:52 pm, edited 1 time in total.
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 5:51 pm

Turn off Snap and set the locator to the exact start of the desired loop.

Might want to post an exact repro and screenshots if that doesn't sort it, could be a lot of other things.
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 5:53 pm

The left locator is precisely on 0, not before, and the first audio sound is also on 0. There is a certain few ms added to the beginning. If someone can, could you check this also on your system... shame tech support is shut :ugeek:
Thanks,

http://www.joulesproductions.co.uk

Cubase 6 32bit+64bit with Jbridge/Windows 7 Pro 64bit.
Motherboard: MSi GD65, 4x 4GB Vengeance RAM, i7 Quadcore 3.4GHz Sandybridge CPU, 5x SATA HDs + loads of external HW!
Audio interface: RME Fireface 800 + Roland UM2
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 6:10 pm

... and it's self explanatory so not sure where pictures will be useful tbh. Once exported there is a gap of silence. It's simply odd. Wondering if there is a setting I am overlooking in preferences..? not that I can see
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 6:17 pm

What if you move the sample to bar one and export from there?
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 6:25 pm

Here is a visual link https://db.tt/T62XWzQh
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 6:27 pm

Jouleskeys wrote: and it's self explanatory so not sure where pictures will be useful tbh.


Well, thb, you didn't mention whether you were chopping a longer file or what so instead of going back and forth with questions, a picture is worth a thousand words. Like I said, it could be many things.
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 6:29 pm

Was that from the second bar? Is delay compensation on or off?

BTW, to post screenshots, PrintScreen, paste to Paint and save as jpeg for Windows.
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 7:16 pm

NWP
Can't find print screen button on my mac keyboard, doh! Thanks for that though.
I think the delay issue lays within going out through ext great theb back in again. I'm using a buffer of 48 though so it's a bit odd
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 7:21 pm

External gear would explain it.
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 8:20 pm

Grr
I guess it means moving up the locators when exporting, unless there's an easier way around it.?
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby NWP » Thu Oct 31, 2013 8:25 pm

Moving the Locators wouldn't work as the delay is caused by the latency of the signal going to outboard gear and back in. Is the audio file the result of exporting MIDI?
NWP
Member
 
Posts: 627
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:26 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 67 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 10:01 pm

Its from my rhodes going in, then out again through various outboard gear/ amps etc to mix etc. Just experimenting really. I got the hang of it now.
Not a problem, though on finalising the Export, I am now moving the locators to compensate.
Thanks for your thoughts
Thanks,

http://www.joulesproductions.co.uk

Cubase 6 32bit+64bit with Jbridge/Windows 7 Pro 64bit.
Motherboard: MSi GD65, 4x 4GB Vengeance RAM, i7 Quadcore 3.4GHz Sandybridge CPU, 5x SATA HDs + loads of external HW!
Audio interface: RME Fireface 800 + Roland UM2
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby distante » Thu Oct 31, 2013 11:39 pm

Are you for any chance exporting to mp3? Sometimes a little silence is added when mp3 is used
Hear and See "Corazón" a Rock Song made with Steinberg's UR824 and Cubase 7

Do you want to show your music or any audio work made with Cubase? fb.com/groups/Made.With.Cubase/

My Stuff:
UR824 and Cubase 7 on Windows 8.1 ( PC 64bits system / Core i7 3773K )
Scarlett 2i2 and Cubase 7 on Windows 8.1 ( Laptop 64bits system )
*Always the latest version avariable.
A bunch of Mics, Pres and Toys, Plugins and Heart
User avatar
distante
Member
 
Posts: 538
Joined: Wed Oct 03, 2012 1:30 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 11 times

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Jouleskeys » Thu Oct 31, 2013 11:44 pm

Nope, it's indeed a wav. Worked out that it's due to audio ins and outs... The more I link externally the more the time moves. Simply moving the audio back has done the trick
Jouleskeys
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Jul 15, 2011 12:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: exporting creates a couple of ms silence at the start

Postby Strophoid » Fri Nov 01, 2013 2:38 pm

If you set up your external gear properly in Cubase it should be able to compensate for that latency, but if you switch connections around a lot it's probably more hassle than it's worth.
Software: Steinberg Cubase Artist 6.5.5 64-bit.
Hardware: HP elitebook 8530b with W7 Home 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.
Analog: Alesis M1 - Behringer Powerplay Pro-XL - Studio Projects C3 - AKG K612Pro
Instruments: Yamaha DTX750k - Yamaha MO-6 - Waldorf Blofeld - Korg Wavedrum WDX.
3rd party plugins: Native Instruments Prism - Rob Papen Distort - Rob Papen Delay

My humble contributions to what could be considered music.
User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
 
Posts: 3873
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Has thanked: 15 times
Been thanked: 110 times


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: zipper and 3 guests