W8.1 and MOTU MicroLite

Post general topics related to Nuendo 6 here.

W8.1 and MOTU MicroLite

Postby JoDell19 » Fri May 23, 2014 5:55 pm

Hello All,

I have recently purchased a new PC running W8.1 with N6.0.7. I am not really sure where to turn for this issue, so hopefully, someone here can guide me.

When I perform a fresh install of my MicroLite, and open Nuendo, Nuendo will recognize the interface and I have no issues. I turn off the computer for the night and return the next day. However, Nuendo will not recognize the MicroLite anymore. I have to uninstall and reinstall the driver, so that Nuendo will recognize it.

In Summary,

My MOTU MicroLite isn't being recognized by Nuendo as an option for MIDI. The drivers are installed properly. The PC recognizes the MicroLite in Device Manager. It is just in Nuendo where it is not being seen.

Can anyone please offer any ideas?
Please listen to my tunes:

www.itunes.com/JoDellPlaymakerMusic

Spotify or Rdio: JoDell Playmaker Music
JoDell19
Junior Member
 
Posts: 102
Joined: Thu Mar 15, 2012 5:09 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times

Re: W8.1 and MOTU MicroLite

Postby JoDell19 » Tue May 27, 2014 4:13 pm

So, noone has had this type of issue?
Please listen to my tunes:

www.itunes.com/JoDellPlaymakerMusic

Spotify or Rdio: JoDell Playmaker Music
JoDell19
Junior Member
 
Posts: 102
Joined: Thu Mar 15, 2012 5:09 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times

[ISSUE] W8.1 and MOTU MicroLite

Postby JoDell19 » Thu Jun 26, 2014 3:09 pm

I have attempted several things:

Using a 2.0 Usb port
Using a 3.0 Usb port
Installed the oldest driver
Installed the newest driver
Swapped usb cables

I'm just not sure what to do next. The PC recognizes the unit. It is Nuendo that is not registering that the MicroLite is installed. Please help....anyone.
Please listen to my tunes:

www.itunes.com/JoDellPlaymakerMusic

Spotify or Rdio: JoDell Playmaker Music
JoDell19
Junior Member
 
Posts: 102
Joined: Thu Mar 15, 2012 5:09 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times

Re: W8.1 and MOTU MicroLite

Postby Brain » Thu Jun 26, 2014 5:28 pm

JoDell19 wrote:Hello All,

When I perform a fresh install of my MicroLite, and open Nuendo, Nuendo will recognize the interface and I have no issues. I turn off the computer for the night and return the next day. However, Nuendo will not recognize the MicroLite anymore. I have to uninstall and reinstall the driver, so that Nuendo will recognize it.


I had this issue with Win-XP after their last updates. Everytime the PC is rebooted it drops the Motu driver.
I never did find a solution to fix it. The only 2 choices I had were to never turn off the PC or be prepared to load the driver after any reboot. I had a shortcut to the driver on the desktop.

I use and RME interface. The guys at Synthax (USA's RME tech support/distributor) sent me this link
http://www.rme-audio.de/en_support_tech ... q_10entryd
Since it is specifically about Win-XP it may not pertain to your problem or not. I don't know if Win-8 has rewritten how it handles things. You might search RME's site or Motu or just google Win-8 issues to see if anything pops up. I know that when I edited the registry I introduced some instability. But shortly after the mother board died, the RME failed, and I ended up on a new Win-7 system (and no dropped driver issues).

If you find anything let us know, I still have an XP system that continues to drop the driver. Oh !!!! and by the way, I also loose WDM audio so I cannot hear audio from web browsers until I load the Motu driver. Maybe this has to do with a WDM issue?

Later,
Brain
1.
N6.5.20, N6.0.7, WL 8.5.10
3.50gHz i7, Win-7_Pro
RME HDSPe-MADI
Motu Micro-lite
Timebase
Euphonix System-5

2.
N3.2.1, WL 5.01b
2.66 gHz Core2 Quad, XP SP-2
RME HDSP-MADI (primary)
SSL Alphalink MADI-SX, Mixpander-5 (backup)
User avatar
Brain
Junior Member
 
Posts: 127
Joined: Tue Jan 04, 2011 7:55 pm
Location: Dallas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: W8.1 and MOTU MicroLite

Postby JoDell19 » Fri Jun 27, 2014 2:44 pm

Thanks, I will take a look into this. Hopefully, I don't screw up my computer, as I try not to tinker.
Please listen to my tunes:

www.itunes.com/JoDellPlaymakerMusic

Spotify or Rdio: JoDell Playmaker Music
JoDell19
Junior Member
 
Posts: 102
Joined: Thu Mar 15, 2012 5:09 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times

Re: W8.1 and MOTU MicroLite

Postby mandras » Fri Jun 27, 2014 8:58 pm

I recently got also a new PC with Win8.1 and installed the MicroLite after years of flawless connection to a Mac.
It works with the PC but yes, I once experienced the same as you, microlite was not visible in Nuendo. I suspected my very long USB connection, I run 8 meters from the PC to a powered cheap USB hub, which supplies the MicroLite with power. So I disconnected and reconnected the USB cable from the ML and restarted Nuendo, and it was running again. Never had the issue again, but I do not use ML daily, if it comes back I will let you know.
N6 64Bit on TAO Workstation - Windows 8, RME HDSPe MADI FX, Yamaha DM2000 as controller
N6 64Bit on Mac Pro 2008, RME HDSPe Digiface
mandras
New Member
 
Posts: 12
Joined: Sat Apr 09, 2011 12:59 pm
Location: Austria
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: Lydiot and 5 guests