Latency Win7 64 vs XP

All about Steinberg's Advanced Integration DSP Studio MR816 CSX and MR816 X.

Latency Win7 64 vs XP

Postby js1 » Tue May 17, 2011 4:38 am

So, finally doing the move to Win7 for Cubase 6 64 bit. I'm setting it up on a new drive so I can still use Cubase 6 under XP while I'm getting Win7 stable.

But, latency is higher with my MR816 under Win7 64 bit/Cubase 64 bit than under XP. I've done pretty well everything that I can find to optimize Win7 (all the recommendations here, and a few others as well).

Are others experiencing worse latency? For the record, I'm running an Asus Commando motherboard with a Q6600 at 2.4 Ghz.

And, has anyone compared latency with the MR816 running with Cubase 6 64 vs Cubase 6 32 bit?

js
js1
New Member
 
Posts: 33
Joined: Tue Jan 18, 2011 6:02 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Latency Win7 64 vs XP

Postby WizzyWizz » Wed Jun 22, 2011 11:46 am

Hi there!

I am experiencing the same problem in Cubase 5.5.3. I've been using Cubase 5.5 for a few years now with Windows XP SP3 x86 without any problems (with a EMU 1820m PCI audio setup). I recently upgraded my DAW with a MR816 and thought, hey.... Let's upgrade to Windows 7 x64 while I'm at it........ NOT......... I found out that complex projects with over 24 audio tracks with heavy duty VST's run smoother in XP x86 in comparison to Windows 7 x64 (and yes, all VST's are x64 as well). The Windows 7 x64 configuration is very basic and no special hardware is installed. I also optimized everything in Windows 7 (disabled aero, disabled ntfs encryption, disabled executable swapping, gave background processor priority, disabled indexing, no WLAN, set power management to performance, disabled Cool 'n Quiet).

I am currently investigating the PCI firewire card in combination with PCI latency issues (amongst other things the BIOS PCI latency setting). Fiddling around with this setting in the BIOS does have effect, but still the x86 environment runs smoother.

I have ordered a special firewire PCIe card with a TI (Texas Instruments) chipset and will exchange my old VIA PCI firewire card with this PCIe card and see if that helps. I suspect that this will make some difference being that a PCI card runs at 33mhz with a top bus speed of 133 MB/sec half duplex in comparison to 1x (1 lane) PCIe at 100mhz with a bandwidth of 400 MB/sec full duplex. Needless to say there will be some latency improvements.

Analyzing CPU while running these major projects also lead me to the conclusion that there must be some bus limitation/ latency issue. While running these projects the CPU almost never peaks over 40% (all cores). Due to the amount of memory HDD activity is nearly 0 while running the project.

I will keep you posted regarding the results.

PS. My setup is:
AMD Phenom II 1090T 6-core running at 3.6 Ghz
Asus M3A motherboard
6 GB RAM DDR2
2 TB WD SATAIII 7200rpm HDD
NVidia Geforce 8600GT PCIe
VIA chipset Firewire card (s400)
MR816X with ADA8000 through ADAT
Yamaha Motif XS8 daisy chained to MR816X
Yamaha MO8 & Roland TD-10

Kind regards,

WizzyWizz

js1 wrote:So, finally doing the move to Win7 for Cubase 6 64 bit. I'm setting it up on a new drive so I can still use Cubase 6 under XP while I'm getting Win7 stable.

But, latency is higher with my MR816 under Win7 64 bit/Cubase 64 bit than under XP. I've done pretty well everything that I can find to optimize Win7 (all the recommendations here, and a few others as well).

Are others experiencing worse latency? For the record, I'm running an Asus Commando motherboard with a Q6600 at 2.4 Ghz.

And, has anyone compared latency with the MR816 running with Cubase 6 64 vs Cubase 6 32 bit?

js
AMD Phenom II 1090T, 16 GB, Windows 7 x64, MR816X, ADA8000, Cubase 5.5.3, Halion 4.5.2, Guitar Rig 5, Yamaha Motif XS8, Yamaha MO8, Roland TD10 + TDW1
WizzyWizz
New Member
 
Posts: 9
Joined: Tue Jan 18, 2011 5:27 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Latency Win7 64 vs XP

Postby WizzyWizz » Thu Jun 23, 2011 2:22 pm

Hmmmm ....

I installed the new PCIe Firewire card (with TI chipset) which does in fact have some affect, but what I found out was somewhat more troublesome. Looks like VST's like Reverence perform considerably slower on my x64 platform in comparison to x86...... Ehm..... Go figure.......

PS. Have the MR816X running at 64 samples buffer with nearly all physical inputs (incl. ADAT 8 channels in- and output), 1 stereo master output, 4 studio stereo outputs, a monitor output and to top that all off a Motif XS8 daisy chained to the MR816X. Recording at 44.1 Khz. Cubase performance meter fluctuates with a maximum at about 1/4 of the scale. No plops, clicks, etc. So looking good. 32 samples buffer also works by the way. But with extensive projects (with lot's of CPU demanding VST's) it will start to plop, click, etc. 64 samples seems to be the magic number on my machine.

But all this in Windows XP x86 of course. Windows 7 x64 is also okay, but considerably higher performance gauge results.

Will keep you posted about other findings.

Kind regards,

WizzyWizz
AMD Phenom II 1090T, 16 GB, Windows 7 x64, MR816X, ADA8000, Cubase 5.5.3, Halion 4.5.2, Guitar Rig 5, Yamaha Motif XS8, Yamaha MO8, Roland TD10 + TDW1
WizzyWizz
New Member
 
Posts: 9
Joined: Tue Jan 18, 2011 5:27 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to Steinberg MR816

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron