Mic problem

Find topics on computers, studios and music-related hardware.

Mic problem

Postby Nob » Mon Oct 15, 2012 11:52 pm

Which is the best way or the only way to record using Samson CO1U mic with Cubase Elements 6 ?
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Scab Pickens » Tue Oct 16, 2012 12:14 am

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
 
Posts: 1542
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Has thanked: 9 times
Been thanked: 67 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Tue Oct 16, 2012 12:54 am

thanks but..
I read somewhere Cubase is sluggish on Mac ,I also read somewhere an 'aggregate device' won't do too well either.
The only reason I'm here is because Yamaha THR 10 threw in Cubase on the deal,but it's beginning to look like that deal opened up a can of worms. :?
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Scab Pickens » Tue Oct 16, 2012 5:31 am

Nob wrote:thanks but..
I read somewhere Cubase is sluggish on Mac ,I also read somewhere an 'aggregate device' won't do too well either.
The only reason I'm here is because Yamaha THR 10 threw in Cubase on the deal,but it's beginning to look like that deal opened up a can of worms. :?


Oh, I see. People are just supposed to know you are using Mac OS.

So they "threw in" Elements 6? That's odd. Are you sure it's not LE or AI?
User avatar
Scab Pickens
Senior Member
 
Posts: 1542
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Has thanked: 9 times
Been thanked: 67 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Tue Oct 16, 2012 9:26 am

Sorry I forgot to mention The icon in the dock says Cubase LE AL Elements 6 .The computer says its a Mac.
It may be a great prog but I have yet to use the bloody thing for a recording.
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Split » Tue Oct 16, 2012 10:08 am

Well, as explained in the link USB mics are rubbish for DAW use, so either set it up the way it's explained or get a proper interface.
??????Split
slightly uncertain principles


i7 2600k 16 gig C6.5.3 W7 64
2x24" + 1x19" monitors

and more stuff than a stuffy thing in stuffy land
User avatar
Split
Grand Senior Member
 
Posts: 5219
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Tue Oct 16, 2012 1:04 pm

Two hours later..
I haven't a clue what I'm doing but something half decent is recording.
I need to mess about with Device Set Up and VST some more, basically Mac built-in- audio selected picks up the Samson mic.
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Nob » Sun Oct 21, 2012 1:41 am

Installer video guide for Yamaha THR 10 + Cubase 6
http://www.youtube.com/watch?v=wfG8NernmnU

Cubase Feature Comparison :
Cubase 6.5
Cubase Artist 6.5
Cubase Elements 6
Cubase AI 6
Cubase LE 6


http://www.steinberg.net/en/products/cubase/specs_downloads/feature_comparison.html#c136372
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Nob » Sat Nov 24, 2012 10:16 pm

I don't know why Steinbereg can't post a few example screen shots of how to set up a 'bus' for Samson CO1U or Samson CO3U USB microphones, its not like Samson haven't sold a few.

I also don't know why Steinbereg can't post a few example screen shots of how a 'bus' for Yamaha THR 10 amp would look set up.

I don't know why this thread title has so many viewers but I have a feeling its because of the words MIC & Problem.
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Jarno » Sat Nov 24, 2012 10:56 pm

Should Steinberg post example screen shots for every piece of hardware in the market? Think about it! If they had to buy all of those equipment just to get screenshots, your Cubase would cost 10 times it does now.

And no matter how many Samson USB mics have been sold, the fact remains: They (USB mics) are not ideal for DAW use. You can't blame Steinberg just because Samson decided to create such a device while knowing it's not going to integrate well with DAWs.
Cubase4/SX1/VST3.7 | Waves Gold | Melodyne | PC i7-4770/8G/2xSSD/Win7 64 | MacMini | Frontier Tranzport
Tascam DM-4800 | Soundcraft Spirit Studio 16 | dbx231 | Genelec 1032A | KEF C15 | Auratone 5S | Samson S-phone
Yamaha REV500/SPX990 | Alesis Midiverb4 | Roland SDE-330 | Pearl Echo Orbit | Aphex 109 x2 | TL-Audio C5021
Alesis 3630 | AudioLogic MT66 | Joemeek VC1Q | dbx386 | Focusrite VoiceMaster | Line6 PodXt/BassPodXt | Boss GT-3
Roland TD8/TD5/JV2080/SC55 | UseAudio Plugiator | E-mu ProteusXR | Akai S-900/AX73 | M-Audio Keystation
Martin/ESP/Fender/Line6 guitars/basses | Pearl drumkit | Olympic by Premier drumkit | Custom Roland V-drum kit
AKG D112/CK77 | Calrec CM1050C | Earthworks QTC30 | EV RE20/Spherex920 | Neumann M147 | Pearl CR57
Peavey PVM45 | RØDE NT2/NT55 | Sennheiser MD441/MD421/e606 | Shure SM7/SM57/SM58/BETA57/BETA58 ...
... Saeco Odea Giro Espresso machine | BMW Z3 roadster | American Pit Bull Terrier
User avatar
Jarno
Senior Member
 
Posts: 1218
Joined: Wed Jun 08, 2011 2:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 24 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Sun Nov 25, 2012 2:37 am

Thanks for posting but you could have said sorry I just don't know and have a nice day.

SB Cubase has deals with hundreds of recording hardware manufacturers, a sure way to introduce new customers to their products is to give a lite version away free with recording equipment manufacturers. A bit like giving Cubase AL/LE with Yamaha THR 10 and then sell the upgrade when the user becomes familiar
or in my case sick to the back teeth with the software.
Another way is to prempt market demand for a product ,like lets say a USB mic . If audio recording quality is better with a USB Audio Interface , why not contact a quality Audio Interface manufacturer and give away some more Cubase lite versions that will work to a standard Cubase are happy with .

http://www.samsontech.com/support/samso ... istorical/

..then educate the people on how to use the bloody thing.
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Split » Sun Nov 25, 2012 11:27 am

It's up the the manufacturer of the specific device to provide instructions of how to set up any free software supplied with that device.

As far as USB microphones go, they are not Ideal for use in Cubase, yes you can make them work but the lack of any ASIO driver for them makes them less than ideal.

Will the C01U microphone work with my software?
The C01U microphone will work with any software that supports USB Audio Class devices and does not require a proprietary audio driver.
??????Split
slightly uncertain principles


i7 2600k 16 gig C6.5.3 W7 64
2x24" + 1x19" monitors

and more stuff than a stuffy thing in stuffy land
User avatar
Split
Grand Senior Member
 
Posts: 5219
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Sat Jan 12, 2013 3:51 am

I was going to post this under another thread but it's relevant here..moreso to me perhaps but here goes.

I have bought Elements 6 because I ,like many people, have seen some good things in Cubase .
Ok all DAWs have little things people get attached to but I have also become attached to Studio 1 ... the reason is more relevant than it seems ,looking back over this thread I have now changed my mic set-up to to PreSonus AudioBox USB with a PreSonus mic...
...with me so far?
and guess what ..I have also become attached to Studio1 because PreSonus Audio Box mic does not work in Cubase .
I swear I will donate money to charity if any living soul out there can prove otherwise.
:lol:
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby thinkingcap » Sat Jan 12, 2013 11:42 am

Nob wrote: and guess what ..I have also become attached to Studio1 because PreSonus Audio Box mic does not work in Cubase .

Of course it does...
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...
thinkingcap
Grand Senior Member
 
Posts: 6771
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 98 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Sat Jan 12, 2013 2:25 pm

Of course it does...

I guess to prove that statement someone will have to post details of their system set-up on OSX.
I have nearly washed my hands of the complexities involved with Cubase's settings.
You get to a point where it's not worth the hassle. Studio1 does not have a system whereby one needs to be a sound engineer to configure an audio interface set-up.
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby Split » Sat Jan 12, 2013 5:25 pm

Nob wrote:
Of course it does...

Studio1 does not have a system whereby one needs to be a sound engineer to configure an audio interface set-up.


Nether does cubase!!!
??????Split
slightly uncertain principles


i7 2600k 16 gig C6.5.3 W7 64
2x24" + 1x19" monitors

and more stuff than a stuffy thing in stuffy land
User avatar
Split
Grand Senior Member
 
Posts: 5219
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Sat Jan 12, 2013 6:34 pm

Nether does cubase!!!

Apparently this problem is not uncommon or maybe I have a different intarweb
http://goo.gl/sgBlj
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby thinkingcap » Sat Jan 12, 2013 7:14 pm

Nob wrote:
Nether does cubase!!!

Apparently this problem is not uncommon or maybe I have a different intarweb
http://goo.gl/sgBlj

As far as I can see, that lists 3 "problem threads" on the first page which 1 was user error, one was "the bloody USB cable", and one was a Mac-user who can´t RTFM...
I don´t think that is anything representative, (nor does it indicate a "common" problem) - to support any of your above statements... IMHO
Or maybe I have a different intarweb
I had worked with a Audiobox before, and though I think it´s not a good interface, it does work with Cubase.
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...
thinkingcap
Grand Senior Member
 
Posts: 6771
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 98 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Sat Jan 12, 2013 11:37 pm

thinkingcap wrote; "problem threads" on the first page etc...

Just 52 pages to go then and hundreds of examples,but thats not the point.
The point is I am talking to someone with multiple post on Steinbergs user forum who..
1) says they have used PreSonas AudioBox
2) fails to mention how they set it up
3) & is definitely using a different intaweb

thanks
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Mic problem

Postby curteye » Sat Jan 12, 2013 11:39 pm

Nob wrote:
thinkingcap wrote; "problem threads" on the first page etc...

Just 52 pages to go then and hundreds of examples,but thats not the point.
The point is I am talking to someone with multiple post on Steinbergs user forum who..
1) says they have used PreSonas AudioBox
2) fails to mention how they set it up
3) & is definitely using a different intaweb

thanks


:)
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac i7 2.8Gz 16GB 10.9...../C5.5/6.5/7.5
Mbook 2.4Gz 4GB 10.7.5.../C5.5/6.5/7.5
Mac Pro w/3 4k monitors.
On-line in Jan 2015

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.
User avatar
curteye
Grand Senior Member
 
Posts: 4845
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Has thanked: 38 times
Been thanked: 164 times

Re: Mic problem

Postby Nob » Tue Jan 15, 2013 1:40 am

If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

...how bout If setting up yer gear takes a lifetime, you aint workin' much.

Mic problem solved.
Setting-Up and VST related.
written by Jan Peters Steinberg support : http://www.steinberg.net/forum/viewtopic.php?p=66175
for a more detailed [PDF] type into the intarwebs , without brackets > ( Cubase Setup Instructions - DC Props By James DeBenedetti )
Emotional Outburst Apology templates available allowing one to aplologise to support while keeping your dignity.

Browse a selection of EOA styles which vary from creepy / worship / grovelling to signed medical certificates detailing proof of mental incompetence due to insanity.
Nob
New Member
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 15, 2012 11:35 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to Computer / Studio Hardware & Setup

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest