8x8 ADAT extender working perfectly

Find topics on computers, studios and music-related hardware.

8x8 ADAT extender working perfectly

Postby Mikael » Wed Feb 20, 2013 9:22 pm

I found a solution for a setup challenge and I would like to share it in case others have a similar issue.

I had to connect 2 DAWs - one situated on stage, one in the back of the audience room. Originally, I used 2 Toslink cables, but with lengths exceeding 5 meters, these connections became unreliable and I started to get crackles - and I need to cover a distance of 10 to 40 meters. I tried out many Toslink cables, but nothing works reliably.

I looked at Toslink extenders, but I was never convinced. It seems that most of them are consumer grade stuff and not studio material. And the real high-end solutions like MADI are way out of our budget.

Then I stumbled across the small Swiss company AppSys ProAudio (http://www.appsys.ch, a one man show) while on tour in Zürich. The guy engineers small, affordable ADAT extenders. After a technical conversation with him, I had the impression that this man really knows the issues and what he is talking about.

I tested his 16 channel ADAT extender (bi-directional ADAT, 1 ADAT pipe per direction). The extender uses regular CAT5 cable up to 100 meters in length. I am connecting 2 rme Multiface II with it. The DAW on stage gets it's clock from the other DAW via ADAT though the extender.

I am pleasantly surprised - it works perfectly. The pair of extenders is 160 Euros - less than a set of high-end Toslink cables I tried out.

May be this spares others from wasting lots of time and money.

Regards, Mikael
SW: C 7.5.10 /64 & Wavelab 8 on W7/64 & W8/64
HW: 2 x Dell Precision T5500 Xeon 12-core workstations
Audio: 4 x rme HDSPe / Multiface II, 3 x Octamic II
Surface: 3 x Avid MC Mix, 1 x MC Transport
Plugins: Audioease, Lexicon, Neve Portico, Yamaha Vintage, SlateDigital, Izotope
Mikael
Junior Member
 
Posts: 105
Joined: Sun Mar 27, 2011 7:22 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: 8x8 ADAT extender working perfectly

Postby Mikael » Sun Feb 24, 2013 1:05 am

Steve Fogal wrote:Nice products & advert ;)


:) Yes, I just had to do this.
SW: C 7.5.10 /64 & Wavelab 8 on W7/64 & W8/64
HW: 2 x Dell Precision T5500 Xeon 12-core workstations
Audio: 4 x rme HDSPe / Multiface II, 3 x Octamic II
Surface: 3 x Avid MC Mix, 1 x MC Transport
Plugins: Audioease, Lexicon, Neve Portico, Yamaha Vintage, SlateDigital, Izotope
Mikael
Junior Member
 
Posts: 105
Joined: Sun Mar 27, 2011 7:22 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time


Return to Computer / Studio Hardware & Setup

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests