Midi fade in/out

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

Midi fade in/out

Postby ejayne » Sat Dec 03, 2011 6:50 pm

I haven't been having much luck figuring out fade ins and outs. I am working with midi, so is it possible to create them using midi tracks? I've seen a few tutorials, read the manual and it isn't working for me so I'm thinking it doesn't work with midi tracks. I haven't been able to record yet (still need some mics), so haven't been able to try fade ins/out with an instrument track. Any help for me?
Windows7 64 bit SP1 O.S./ AMD Phenom 2 x4 processor/Asus Xonar DX pci Express Audio Card
ejayne
New Member
 
Posts: 9
Joined: Sat Mar 05, 2011 11:10 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Midi fade in/out

Postby JMCecil » Sat Dec 03, 2011 7:23 pm

Are you controlling an external MIDI device? If so, what is it? Or, are you using MIDI to control a VSTi? If so, what is it? etc..
cpu:i7 980x - RAM:24gb - OS:Win8.1x64 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 8 |Cubase 6.5/7.5| H5, HS2, HSO, Padshop Pro
User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
 
Posts: 3858
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 169 times

Re: Midi fade in/out

Postby lanter » Sat Dec 03, 2011 9:15 pm

ejayne wrote:I haven't been having much luck figuring out fade ins and outs. I am working with midi, so is it possible to create them using midi tracks? I've seen a few tutorials, read the manual and it isn't working for me so I'm thinking it doesn't work with midi tracks. I haven't been able to record yet (still need some mics), so haven't been able to try fade ins/out with an instrument track. Any help for me?

Automate volume?
Jan

MIDI Timing problems?
VSTPresets Sharing
C6.0, WL7 , XP Pro SP3, NI VSTi's
P5WD2 Premium, P D940, 2Gb, PNY Quadro NVS 290 PCIex16
2x UAD-1, 2x UAD-2 Solo, MOTU 828mk3, Layla24, RME ADI 4-DD, Midisport 8x8s
Alphatrack, Outboard MIDI & FX
lanter
Junior Member
 
Posts: 105
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:05 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Midi fade in/out

Postby JMCecil » Sat Dec 03, 2011 9:29 pm

lanter wrote:
ejayne wrote:I haven't been having much luck figuring out fade ins and outs. I am working with midi, so is it possible to create them using midi tracks? I've seen a few tutorials, read the manual and it isn't working for me so I'm thinking it doesn't work with midi tracks. I haven't been able to record yet (still need some mics), so haven't been able to try fade ins/out with an instrument track. Any help for me?

Automate volume?

Right, but which volume....it may be a MIDI CC going out to a keyboard, or it might a VSTi with a volume knob. etc..
cpu:i7 980x - RAM:24gb - OS:Win8.1x64 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 8 |Cubase 6.5/7.5| H5, HS2, HSO, Padshop Pro
User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
 
Posts: 3858
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 169 times

Re: Midi fade in/out

Postby lanter » Sat Dec 03, 2011 9:40 pm

Nah, all the same, MIDI sensitive VSTi should respond to MIDI volume (CC7)
Jan

MIDI Timing problems?
VSTPresets Sharing
C6.0, WL7 , XP Pro SP3, NI VSTi's
P5WD2 Premium, P D940, 2Gb, PNY Quadro NVS 290 PCIex16
2x UAD-1, 2x UAD-2 Solo, MOTU 828mk3, Layla24, RME ADI 4-DD, Midisport 8x8s
Alphatrack, Outboard MIDI & FX
lanter
Junior Member
 
Posts: 105
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:05 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Midi fade in/out

Postby JMCecil » Sat Dec 03, 2011 9:45 pm

lanter wrote:Nah, all the same, MIDI sensitive VSTi should respond to MIDI volume (CC7)

Sure, but not all do and you may not want to use it. Again, the point is simply, what is the OP trying to automate? The answer will probably help explain why they can't accomplish what they want.
cpu:i7 980x - RAM:24gb - OS:Win8.1x64 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 8 |Cubase 6.5/7.5| H5, HS2, HSO, Padshop Pro
User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
 
Posts: 3858
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 169 times

Re: Midi fade in/out

Postby ejayne » Sun Dec 04, 2011 4:10 am

sorry I was about to explain how I work but then thought saying midi tracks would suffice. As of right now I have no external devices ( mainly keyboard) to work with. I will always compose in Finale 2011/12 and then import the saved midi file into Cubase. I will need to be able to have all tracks fade in when needed, and since I cannot at moment create decrescendos, a fade out for individual tracks would do the trick ( I would think). I've seen tutorials on youtube explaining audio events and it all seems easy enough to me, but my tracks don't have the things in the upper right and left corners to create fade ins/out. I've read the manual and tried the various ways it explains with no effect. I am not sure what I am missing, because it seems it should be easy enough for me to get something happening.
Windows7 64 bit SP1 O.S./ AMD Phenom 2 x4 processor/Asus Xonar DX pci Express Audio Card
ejayne
New Member
 
Posts: 9
Joined: Sat Mar 05, 2011 11:10 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Midi fade in/out

Postby JMCecil » Sun Dec 04, 2011 6:18 am

And you still haven't really answered the question. What VSTi are you driving with the MIDI track. You are obviously getting sounds from something. What is that something?

Double clicking on a MIDI event will bring up the editor. At the bottom of the MIDI Key Editor window ther is a little plus + sign. click it. You probably already have a velocity lane. On the one you added with the plus sign, click where it says velocity and set it to CC7 Volume. A lot of VSTi will respond to that. Some won't. For some Romplers it's even a bad idea to control volume that way. Especially if you want crescendos and decrescendos.

But, give CC7 a whirl and see if that gets you started.
cpu:i7 980x - RAM:24gb - OS:Win8.1x64 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 8 |Cubase 6.5/7.5| H5, HS2, HSO, Padshop Pro
User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
 
Posts: 3858
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 169 times


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests