Noise problem

Noise problem

Postby stmoeller60 » Thu Jan 03, 2013 12:45 pm

I have just bought Cubasis for my IPAD 3 today, plugged in my guitar and inserted a distortion effect or the amp modeller.

BUT : Lots of quantisation noise there !!
Very disappointing !

I'm not having such noise with garage band and the build in amp modellers.
I'm using the Line6 Mobile In adapter for audio in.

Where's the problem ? Is Cubasis only 16 bit ?
I can't find any hints in the manual or product site about the internal resolution.

If its only 16 bit I will cancel my order and give it back.
stmoeller60
New Member
 
Posts: 5
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:26 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby FredB » Thu Jan 03, 2013 2:30 pm

Hello,

I don't know if it's the same issue but I've noticed noise too , especially with my mutli-effect. I'm using an alesis io dock. The noise disapears if I close the power of the alesis dock, leaving cubasis, letting the multi effect (or your guitar cable) cable on and repower the dock and reopen cubasis. Maybe you should try that , or try the opposite (closing the multieffect and letting cubasis open at the same time).

For the 16-bit, i've made my first mixdown, transform it to aac, and i found the sound's very good, close to my old tascam cp-24, which is 24 bit.

Good luck!
Ipad 3, Iphone 4s, Cubasis, Jamup pro xt, Garage Band, Tascam 2488, Alesis io dock, Apogee Jam, Vox Tonelab ST, Beyerdynamic DT-770 Pro, Music Man John Petrucci 6, Music Man John Petrucci XI 7, Schecter Hellraiser 7, H&K Switchblade 100 Head
FredB
New Member
 
Posts: 41
Joined: Mon Dec 31, 2012 11:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby stmoeller60 » Thu Jan 03, 2013 2:36 pm

Thanks for your post, but that doesnt help.
I already unplugged the mobileIn and replugged it. The noise is there if audio is armed in the channel, so you can hear live audio.
It seems the internal resolution is poor.

Anybody here who knows what it is ?
stmoeller60
New Member
 
Posts: 5
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:26 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby Akamarko » Thu Jan 03, 2013 4:31 pm

I normaly use my line6 Mobile in plugged in to my iPhone then audio out to my iPad and cubasis. Today i tried plugging directly into cubasis and i get noise with or with amp sim. It's the same noise introduced only after playing for a few seconds. Stop playing, the noise doesn't appear. The input level is between half and 3/4 of the way up so I know it's not too hot a signal.

I've uploaded a sound sample here.
https://www.dropbox.com/s/7vk460bq0j7hc ... 20test.m4a

Is this the noise you are getting?

Edit: after restarting the app and fiddling with the Mobile in adapter, I wasn't able to repeat the problem so it might be something to do with the mobile in. The noise I'm getting is almost like a frequency cycle. But as I said, it's not there any more. Perhaps you could upload a sound sample. As I am a user of the mobile in device, I will stay tuned to this thread.

Here's a second sound recording without any extra noise. Vintage amp sim, gain and treble set at 5.
https://www.dropbox.com/s/6g9jhejbsjv2b ... _test2.m4a

You might try making sure the Mobile In device is properly seated in the iPad jack and also try both guitar in jack and stereo in jack on the Mobile In deviceto see if it makes a different
iPad 2, iPhone 5, Mac Mini
iRig Keys, iRig Mic, iRig guitar, You Rock Guitar (midi guitar) Mobile In Guitar, GarageBand, Alchemy, Sunrizer, Cubasis, Music Studio, Amplitube, Mobile POD, MultiTrack, bs-16i, SampleTank, AudioBus, AmpKit, JamUp XT, G2M
Epiphone Les Paul Special GT
Music For iPad
Akamarko
Junior Member
 
Posts: 117
Joined: Thu Dec 20, 2012 9:25 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby stmoeller60 » Thu Jan 03, 2013 6:39 pm

No, thats not the noise. Your noise I know , it has something to do with the mobileIn to Ipad connection regarding synchronity . Its usually there when the ipad is a bit busy with WLAN or something else.

My noise comes from the internal resolution.
If someone from Steinberg would please have a look , and tell me if the noise is reproducable.
Also the Channelfader is placed pre to the insert effects, - it should be post to the effects.

Where can I change the input level of the audio-in device ?
stmoeller60
New Member
 
Posts: 5
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:26 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby Frieder » Thu Jan 03, 2013 10:08 pm

Hello,

thanks for the report. I have forwarded the report and we will try to reproduce the issues that you are experiencing.

Kind regards,
Frieder
Frieder Loch, Software Developer
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!
User avatar
Frieder
Moderator
 
Posts: 277
Joined: Sat Dec 22, 2012 2:56 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Noise problem

Postby stmoeller60 » Thu Jan 03, 2013 10:10 pm

Here are two spectras :

1. Cubasis
2. Auria

Both apps were feed by an input signal 100Hz, ( -50db) , and both have a compr/limiter set to amplify
maximum to reach an output signal of 0db.
( both compr./Limiter were set to attack / release time to 100ms )

You see the noise (SNR) and distortion/THD) on both apps.
The Cubasis is unacceptable bad. SNR=37db and THD = 1,8 %

AURIA ( and also I tested DAW-Multitrack) has good noise figures.
SNR=62db and THD = 0,08 %

The THD and noise is the same at 1khz. ( the spectrum is just better to see with 100hz )
Attachments
Cubase3.jpg
(80.47 KiB) Not downloaded yet
Auria3.jpg
(78.9 KiB) Not downloaded yet
stmoeller60
New Member
 
Posts: 5
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:26 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby melts6 » Sat Jan 05, 2013 3:58 am

No surprise there. There are so many things wrong with Cubasis it should have never hit the App store in this condition at that ridiculous price point. I think a partial refund is in order for us early adaptors. Steinberg has to overhaul/rewrite the entire app to save this trainwreck.
I really hope they do because the idea is good but the execution is really amateurish.
melts6
New Member
 
Posts: 11
Joined: Sun Dec 23, 2012 4:33 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Noise problem

Postby Hiltmann » Mon Jan 07, 2013 11:49 am

Hi All,

Definitely quantisation noise is a known Issue in this version, and we are work on this Issue.

best
Jan
Jan Hiltmann, Product Planning / Quality Assurance
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
User avatar
Hiltmann
Steinberg Employee
 
Posts: 84
Joined: Mon Jan 07, 2013 11:41 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times


Return to Cubasis

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests