Panning question

Panning question

Postby Joey515 » Wed Sep 25, 2013 3:08 am

I'm an amateur and new to audio engineering. I've pieced together a workflow as follows: Record separate song tracks on Zoom 16HD, export as .WAV files to Cubasis, mix and add effects in Cubasis then mixdown and export as .WAV to WaveLabLE to master. So my question about panning is the following:

- I have a synth track in a song and I'm trying to figure out how to pan it from L to C to L during playback in the final mixdown. The only way I can figure to do it is to export the synth track to WaveLab add the pan, render, save and export as .WAV to Cubasis so I can add it to my song mix. Problem is, without all the other tracks to listen to I'm not sure where and how much pan to add to the synth track while in WaveLab. Make sense?

Am I bumping up against the limitations of Cubasis and WaveLabLE or am I looking at this wrong?

Thanks for any help.
User avatar
Joey515
New Member
 
Posts: 27
Joined: Fri Aug 09, 2013 10:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Panning question

Postby surfer » Wed Sep 25, 2013 7:02 am

Use AudioBus. Put Cubasis in both the input and output slots. Ride the pan slider for the synth as you record back into Cubasis.
User avatar
surfer
Member
 
Posts: 374
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:37 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: Panning question

Postby Joey515 » Wed Sep 25, 2013 8:36 am

Thanks surfer. I can't seem to get it to work. I have Cubasis on my input and output of Audiobus but I can't get the track to record. I think I've done the set it up correctly but I just see a "?" under Audiobus on my input for the channel I'm trying to record back to.
User avatar
Joey515
New Member
 
Posts: 27
Joined: Fri Aug 09, 2013 10:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Panning question

Postby surfer » Wed Sep 25, 2013 6:44 pm

Hmmm.... you're right. This used to work. Mods? I have iOS 7, Cubasis 1.6, and the latest AudioBus. Something seems to have broken.
User avatar
surfer
Member
 
Posts: 374
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:37 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: Panning question

Postby Joey515 » Wed Sep 25, 2013 11:02 pm

I'm still on iOS6, but am using Cubasis 1.6. I wonder if it's due to the upgrade from 1.5 to 1.6. I never tried Cubasis to Cubasis recording with Audiobus so don't know. On other forums, I've read that a workaround is to insert an app into the effects slot of Audiobus and then switching off the effects, but I've not tried yet as I don't have any effects apps.
User avatar
Joey515
New Member
 
Posts: 27
Joined: Fri Aug 09, 2013 10:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Panning question

Postby surfer » Wed Sep 25, 2013 11:18 pm

Just tried the switched off effect trick and that works.
User avatar
surfer
Member
 
Posts: 374
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:37 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: Panning question

Postby Joey515 » Thu Sep 26, 2013 10:26 pm

Yep, works for me too.
User avatar
Joey515
New Member
 
Posts: 27
Joined: Fri Aug 09, 2013 10:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Panning question

Postby Joey515 » Thu Sep 26, 2013 11:15 pm

Well, not quite. Now I can record back into Cubasis but I only get sound on the left. This is true for all channels. I can see a signal on the right, but no sound. This is a result of Audiobus because when I run just Cubasis the panning is fine. Strange.
User avatar
Joey515
New Member
 
Posts: 27
Joined: Fri Aug 09, 2013 10:37 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to Cubasis

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests