Record and monitor buttons greyed-out.

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

Record and monitor buttons greyed-out.

Postby markal1 » Thu Mar 27, 2014 8:53 am

Using Elements 7. Windows 8.1 64bit. 4gig RAM.

Can anyone explain to me why all of the ten audio tracks on my latest project have had their record and monitor buttons greyed-out? No matter what I try to do, I cannot bring the tracks back online to record on them. Any help would be very much appreciated.

Mark.
markal1
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Nov 18, 2013 7:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby Scab Pickens » Thu Mar 27, 2014 2:19 pm

Do the tracks have an input bus assigned to them? Have your VST Connections settings changed?
Main: Win 7 64 | Cubase 7.5.30 64 | WaveLab Elements 8.0.3 64 | i7-950 3.1 12GB | Focusrite PRO 40
Mobile: Win 7 64 | Cubase Elements 7.0.7 64 | Core2Duo 2.4 8GB | Tascam US-144MKII
User avatar
Scab Pickens
Senior Member
 
Posts: 1626
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Has thanked: 14 times
Been thanked: 75 times

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby markal1 » Thu Mar 27, 2014 2:59 pm

Thanks, SP, that could be the problem, to be honest I hadn't thought about Cubase disabling them if the input bus hadn't been assigned. I switch drivers when mastering as my interface isn't needed for that, and seeing them all greyed-out that way had me puzzled. I can't check at the moment if that is the problem as I'm at work. Will know for sure when I get home.

Thanks again, SP, much appreciated.

Mark.
markal1
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Nov 18, 2013 7:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby markal1 » Fri Mar 28, 2014 7:45 am

Going back to what SP said, it isn't that. I inserted a new track last night and the record function worked fine until I changed drivers, it deactivated and wouldn't reactivate even when I changed back to the original driver. I use a Yamaha Audiogram 3 interface and the record function works fine. But once I change to a Generic Low Latency driver the record button greys-out and the track is no longer able to record.
Anyone got any ideas how I can fix this, please?

Mark.
markal1
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Nov 18, 2013 7:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby Scab Pickens » Fri Mar 28, 2014 1:06 pm

markal1 wrote:Going back to what SP said, it isn't that. I inserted a new track last night and the record function worked fine until I changed drivers, it deactivated and wouldn't reactivate even when I changed back to the original driver. I use a Yamaha Audiogram 3 interface and the record function works fine. But once I change to a Generic Low Latency driver the record button greys-out and the track is no longer able to record.
Anyone got any ideas how I can fix this, please?

Mark.


Why are you switching drivers? First you said you switch because you don't need the interface while "mastering". Then you say that you can't record after switching drivers. Why do you need to record while "mastering"?

In any case, check your VST Connections and your track's input bus assignment after switching drivers. Or, just don't switch drivers!
Main: Win 7 64 | Cubase 7.5.30 64 | WaveLab Elements 8.0.3 64 | i7-950 3.1 12GB | Focusrite PRO 40
Mobile: Win 7 64 | Cubase Elements 7.0.7 64 | Core2Duo 2.4 8GB | Tascam US-144MKII
User avatar
Scab Pickens
Senior Member
 
Posts: 1626
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Has thanked: 14 times
Been thanked: 75 times

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby markal1 » Fri Mar 28, 2014 1:53 pm

You're right, SP, I don't need to record whilst mastering, and from now on I'll do all my mastering through my interface and won't switch drivers. And I'll look at the track's input bus assignment to see if I can reinstate the record functon.

Thanks again,
Mark.
markal1
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Nov 18, 2013 7:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: Record and monitor buttons greyed-out.

Postby Grim » Sat Mar 29, 2014 12:21 am

Yeah avoid the generic low latency driver like the plague....if you want to use your built in soundcard for anything (I'm guessing this is why you switched drivers in the first place) try the asio4all drivers.
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1561
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 116 times


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests