7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby symbolique » Thu May 29, 2014 7:33 pm

I upgraded from 4 Full to 7.5 recently and did a new install with no other Cubase elements on my system.

At first I loved the new design and features.

Then I started my first project. Everything worked great until I went to export a demo of the track as an mp3. The project (with 1 stereo audio track and 2 minor samples) froze. The load on my system was minimal, with little ram or multi-core cpu being used.

Rebooting my laptop I reset the Cubase preferences on startup (alt+sht+ctrl) and loaded up my project to try it again. It plainly refuses to load, crashing early into the load-bar process and cubase then is "not responding" in task manager (windows pro 64bit 7).

There were no error messages so I can't send the cause to Steinberg. All in all, I'm pretty unhappy. Cubase 4 was a bit buggy, but it always worked. I now have a track that is dead. I perhaps should have incrementally saved, but I had auto-save on.

Obviously there is no way to help me, but in the future how can I go about getting a log? I've never had to bother finding the errors to report in my previous years use with C4.

Cheers
Jason
symbolique
New Member
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 27, 2012 10:45 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby Grim » Thu May 29, 2014 7:46 pm

I perhaps should have incrementally saved, but I had auto-save on.


If you had auto save on and worked on this project for long enough for it to kick in then you were incrementally saving...that's what auto save does.
Look for files with a .bak extension in your project folder.
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1558
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 115 times

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby symbolique » Fri May 30, 2014 9:08 pm

Grim, I was able to open the bak, which was great. I then saved the file as a different cpr and then incrementally. Close the program, go back to it and both newly saved versions refuse to open crashing Cubase and the bak now refuses to load as well. They crash on loading the MixConsole early upon opening, not always in the same place on the loadbar either.
symbolique
New Member
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 27, 2012 10:45 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby cpechet1 » Sat May 31, 2014 2:49 am

Are you using any 32 bit plugins?
Cubase 7.5.3, Intel i7-5960x, Asus X99 Deluxe MOBO, 16GB DDR4, Windows 8.1 64, Lexicon PCM Bundle, RND Portico Bundle, Guitar Rig 5, RealLPC, RealStrat, RealGuitar,(really?), iZotope Ozone 5, Lynx AES16e, Aurora Lynx 8, 2 x RND 5033, 2 x RND 5043, 2 x RND 5032, 4 x Neve 1272 (BA and Custom racked originals), 2 x Neve 1073 (Custom racked originals), Manley ELOP, JBL 4430, Urei 809, Yamaha NS-10, Mackie HR-824, JBL LSR 308 (yuck), CMCs: 4 x FD, CH,AI,PD,TP, Avid Artist Control, Mix and Transport, Bryston/Carver/Phase Linear amps, Central Station, somewhat indulgent mic locker, Tube Traps, 2 x Sytek MPX Pres (perpetually for sale), other old outboard gear kept in vain, unrealistic hopes of future 'vintage' value, various unremarkable guitars. http://www.vintagebin.ca
User avatar
cpechet1
Junior Member
 
Posts: 191
Joined: Sun Sep 15, 2013 3:56 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby nke » Sat May 31, 2014 10:35 am

I also vaguely recall that there were a few more stability issues when opening older projects. Try starting one from scratch to see if the behavior is different/better.

I know it doesn't solve your original problem, but if all works well, you'll have a better idea that the version 4 file may be the issue.
12 core MACPro | 10.9.4 | 14GB | Cubase 7.5.2 | Coming to terms with Live | Intrigued but intimidated by Renoise...

http://www.gesslr.com
twitter @gesslr
http://www.soundcloud.com/gesslr
FB - gesslr.gesslr
nke
New Member
 
Posts: 46
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:42 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby Grim » Sat May 31, 2014 2:32 pm

You might also try renaming your vst2 plugins folder temporarily (or moving files to another folder) to pinpoint the problem....often the project will open with no plugs, in which case you start adding back plugs until it crashes and then remove that plug permanently or see if there is an updated version.
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1558
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 115 times

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby SteveInChicago » Sat May 31, 2014 2:50 pm

What Grim says is the best way to deal with this. Certainly thousands of users are working in Cubase without the problem you're experiencing. The time spent troubleshooting will be worth your while.
Cubase 7.5.30 | Mac 10.8.5 | i7-3770k Gigabyte Z77-UD5H | 16gb | TC Konnekt24D
User avatar
SteveInChicago
External Moderator
 
Posts: 4797
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Location: Chicago, IL USA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 294 times

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby symbolique » Sat May 31, 2014 5:24 pm

The project was not an old one from C4. It was brand new, it my first arrangment with a stereo track in C7.5.

The 2 plugins I used were both Sonnox Oxford and are 64bit compliant I believe.

I rebuilt the track last night with the same plugins, the same track, perhaps a few different vst settings in the plugins, but identical otherwise. It's been working fine since.

That it was random has me concerned. I realise not everyone is experiencing problems with 7.5, but to have it happen immediately with a brand new project, then to rebuild the project nearly exactly the same and have no issues. That doesn't inspire a lot of confidence.

Can 32-bit plugins cause issues with 7.5 even if not used in a project?

I was trying to work out what the culprit was, why I looked for a log, but can't seem to find where they might be.
symbolique
New Member
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 27, 2012 10:45 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: 7.5 Cubase Hugely Disappointed Upgrader

Postby Limit54 » Tue Jun 03, 2014 2:33 pm

I can't open any cubase 5 projects in 7.5. They just crash right away. So I open then in 5 and then bounce the stuff down that I need and transfer it over.
AMD Quad Core 4.2 4gigs of ram Windows 7 32bit
Cubase 7.5-----Adam A7x & Alesis M1 active mk2's
To much crap to mention but still not turning out great music
Limit54
Junior Member
 
Posts: 191
Joined: Fri Jan 31, 2014 3:44 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests