How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby irfanak » Mon Jun 16, 2014 9:14 am

Hello;

I have just started with Cubase and am looking for some help; Maybe this has already been discussed, If So, please send me a link to the existing thread.

I want to be able to Jam with my Hardware synths, in order to do this, i would like to be able to play my HW synths on a Midi Channel and then be able to add 3rd Party VSTs [not the default ones listed in Cubase] to the same MIDI channel so that as I play the HW Synth, the VST should be able to process the sound in realtime.

Can any one please advise on how I can go about doing this?

thanks;
irfanak
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jun 16, 2014 9:09 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby musicbeat » Mon Jun 16, 2014 10:07 am

Click on the Track's Midi (master) channel not the Midi Track itself then click on Insert and you should have all your VST's available....
i7 3.4 ghz 16go L2|W8.1 x64
RME BabyFace|AxiomPro49|Focal Pro - CMS 40
Cubase 7.5.20|Pro Tools 10|Spectrasonics Bundle|Komplete 9 Ultimate
User avatar
musicbeat
Junior Member
 
Posts: 153
Joined: Thu Aug 23, 2012 9:11 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 7 times

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby irfanak » Mon Jun 16, 2014 2:38 pm

Thanks for this response.

Can you please send me a screen shot if possible ? I cannot seem to find the "Track's Midi (master) channel"
you can mail mail me : irfanak-at-gmail-dot-com.

Sorry for the trouble, I'm new at Cubase! :)
irfanak
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jun 16, 2014 9:09 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby Mrhehon » Mon Jun 16, 2014 4:49 pm

If the sound/audio is coming out of your HW synth and not going into the inputs of the soundcard and through the Cubase software the audio effects like reverbs and delays will not be available and will not work.

The midi that you are recording is just computer data that will play back the synth part of your HW synth. You can add midi effects on a midi track but not audio inserts.

If you use your HW synth to play one of VST synths that are part of the computer system this is a different matter and adding effects to the sound is easy. Open up an instrument track, select the vst and the insert slots will show up in both the inspector and the mixer.
Windows 7 pro 64bit
Cubase 7.5.10 64bit
PC i7 920@2.67 GHz 15GB ram
2xMR816 CSX FireWire Audio Interfaces
CC121 controller
User avatar
Mrhehon
Junior Member
 
Posts: 158
Joined: Fri Oct 21, 2011 2:02 am
Location: Valencia Spain.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby irfanak » Tue Jun 17, 2014 11:57 am

Hi Mrhehon;

Thanks for the response; leave aside the MIDI data and the VSTs.

The Audio is definitely being routed into my Audio Interface and also into Cubase.
What i am trying to achieve is to be able to use an effects VST such as Glitch or EFFECTRIX on a track that is getting audio from the HW synth. so that i can see the effect in realtime as i play the HW Synth.

I just want to be able to add all the EFFECT VSTs on the audio coming out of the HW Synth [into Cubase] in order to Jam live.

thanks;
irfanak
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jun 16, 2014 9:09 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby Mrhehon » Tue Jun 17, 2014 1:18 pm

If I’ve miss understood what you’re trying to do sorry but trying to be helpful.

You need to have a midi track set up with the midi output going to your HW synth.

The audio outs need to be coming from your synth into the soundcard and routed into a Cubase audio track (Yellow monitor buttons on for both tracks).

On the audio track use the insert slots to open the effects you want to hear.

For the Glitch or EFFECTRIX type effects to work you will need to press play or record on Cubase as you Jam.

Just tried this on my system and working fine.

Included a screen shot of the setup.
Untitled.jpg
(314.54 KiB) Not downloaded yet
Windows 7 pro 64bit
Cubase 7.5.10 64bit
PC i7 920@2.67 GHz 15GB ram
2xMR816 CSX FireWire Audio Interfaces
CC121 controller
User avatar
Mrhehon
Junior Member
 
Posts: 158
Joined: Fri Oct 21, 2011 2:02 am
Location: Valencia Spain.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby Grim » Tue Jun 17, 2014 10:17 pm

As above but also make sure direct monitoring is disabled in Cubase and/or in your interface.
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1551
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 114 times

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby irfanak » Wed Jun 18, 2014 8:04 am

Thanks a lot Mrhehon, its working now, but now I am getting 2 sounds,
1 Processed through the VST and the other unprocessed.

I'm guessing this is what GRIM is talking about, the 'Direct Monitoring', Can you please tell me how to disable this? specially from Cubase.

thanks so much and sorry for the trouble.
irfanak
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jun 16, 2014 9:09 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: How do I insert [3rd Party] VST on Midi Channel ?

Postby irfanak » Wed Jun 18, 2014 9:44 am

Hey i figured it out on my interface....thanks a lot guys....working perfect now....!
irfanak
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jun 16, 2014 9:09 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests