Velocity Trigger CC

Post general topics related to Cubase 7 and Cubase Artist 7 here.

Velocity Trigger CC

Postby fantasiom » Sun Jul 27, 2014 2:32 am

Hey,
I don't know if this is possible, but I want the velocity of an incoming note to also trigger CC7 with the same value. In other words if the note is played with a velocity of 67 I want CC7 to also read 67 at that point. Is this possible. I've experimented with input transformer but it always hijacks the note and filters it out if I transform it to CC7. I still want the the note and its velocity to be recorded, I just also want to trigger CC7 also with the same number as the velocity.

thanks!
Matt
fantasiom
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 01, 2011 8:03 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby Grim » Sun Jul 27, 2014 3:17 am

Not sure as I can't currently try it, but couldn't you record the not and the transformered cc data to separate midi tracks and then merge them?
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1550
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 114 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby DaveAbbott » Sun Jul 27, 2014 7:58 am

Hi Fantasiom

Another Possibility is to set up 2 midi tracks, record the same on both but only have the transformer on one of them, then merge them or ,,,,,,do whatever:-) Would that work for you?

Best Regards

Dave
Dave Abbott
Entertainer | Musician | Producer
cricket@iafrica.com

Computer i7 3 Ghz CPU, Intel Mobo, 12Gig RAM System Drive115 Gig SSD + 4 x 1TB recording and sample drives.
Software: Win7 64Bit Cubase 7
Interface: Steinberg UR824 with Focusrite Octopre, Steinberg CI1 on spare machine
M-Audio Keystation Pro88 Controller
User avatar
DaveAbbott
Member
 
Posts: 275
Joined: Sun Feb 06, 2011 7:51 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby Grim » Sun Jul 27, 2014 5:35 pm

couldn't you record the note and the transformered cc data to separate midi tracks and then merge them?


Another Possibility is to set up 2 midi tracks, record the same on both but only have the transformer on one of them, then merge them


Not sure wording it slightly differently makes it "another" possibility when it's the exact same suggestion :?
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1550
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 114 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby vic_france » Sun Jul 27, 2014 6:54 pm

fantasiom wrote:Hey,
I don't know if this is possible, but I want the velocity of an incoming note to also trigger CC7 with the same value. In other words if the note is played with a velocity of 67 I want CC7 to also read 67 at that point. Is this possible. I've experimented with input transformer but it always hijacks the note and filters it out if I transform it to CC7. I still want the the note and its velocity to be recorded, I just also want to trigger CC7 also with the same number as the velocity.

thanks!
Matt

Yes, unfortunately the Input transformer can only "Transform".. it does not have the "Insert" function.. unlike the Transformer Insert FX. The only drawback with that, is that the inserted CC# value doesn't get recorded.. it is a playback function. You'd have to then "Merge MIDI in Loop", including the MIDI Insert FX.

But Grim's (and/or DaveAbbott's) solution is just as good ;).
Mac Pro Quad-Core 2.66 gHz | 16GB RAM | MOTU PCI-424/2408mk3|MOTU Midi Timepiece AV l Mac OS X 10.8.5 l Mac OS X 10.6.8 | Cubase 7.5.20| Cubase 7.0.7| Cubase 6.5.5 | Cubase 5.5.3
User avatar
vic_france
Senior Member
 
Posts: 2292
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:16 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 119 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby DaveAbbott » Sun Jul 27, 2014 8:23 pm

Hi all

Yup , sorry Grim, didn't read your post but you did suggest the same thing,,,,,before me:-)

Best Regards

Dave
Dave Abbott
Entertainer | Musician | Producer
cricket@iafrica.com

Computer i7 3 Ghz CPU, Intel Mobo, 12Gig RAM System Drive115 Gig SSD + 4 x 1TB recording and sample drives.
Software: Win7 64Bit Cubase 7
Interface: Steinberg UR824 with Focusrite Octopre, Steinberg CI1 on spare machine
M-Audio Keystation Pro88 Controller
User avatar
DaveAbbott
Member
 
Posts: 275
Joined: Sun Feb 06, 2011 7:51 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby fantasiom » Mon Jul 28, 2014 4:15 am

thanks for the suggestions! looks like setting up two midi tracks will work, when you say merge, do you mean just manually moving the regions after they are recorded to a single track, or just assigning them to the same midi output?
fantasiom
Junior Member
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 01, 2011 8:03 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Velocity Trigger CC

Postby vic_france » Mon Jul 28, 2014 11:12 am

fantasiom wrote:when you say merge, do you mean just manually moving the regions after they are recorded to a single track, or just assigning them to the same midi output?

I meant, use the function in the MIDI Menu "Merge MIDI in Loop" ;). But of course, you only need to do that if you want that CC# actually recorded in the MIDI Part.. it will still get transmitted (as a Play parameter) so long as the Transformer Insert FX is active.
Mac Pro Quad-Core 2.66 gHz | 16GB RAM | MOTU PCI-424/2408mk3|MOTU Midi Timepiece AV l Mac OS X 10.8.5 l Mac OS X 10.6.8 | Cubase 7.5.20| Cubase 7.0.7| Cubase 6.5.5 | Cubase 5.5.3
User avatar
vic_france
Senior Member
 
Posts: 2292
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:16 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 119 times


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: dodsonj, tomtompro and 5 guests