Cubase 6 64 bit problems

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

Cubase 6 64 bit problems

Postby Hackej » Fri Mar 11, 2011 11:06 pm

Hi!

I have been using Cubase since VST24 and I am at the moment running Cubase 4 32 bit,
Cubase 6 32 bit and Cubase 64 bit on a PC with Windows 7 (64 bit) and MOTU 24I/O and 2408Mk3
audio cards.

C4 and C6 32 bit is working as expected, but I have stumbled upon som problems with my C6 64 bit
version that I want to share with you to see if any one else got same or similar problems!

- I sometimes loose all audio during playback - just like that!
ASIO just dies ...it's dead...ceased to be... bereft of life.
Same song in C6 32 works OK, but when playing in C6 64 bit
all audio just dies suddenly.
May be a problem with C6 64 bit and MOTU drivers!?!

- I use Jamstix3 VSTi and can't get midi output from VSTi to
Midi input in C6 64 bit to work at all!!
Same song in C6 32 bit works OK, but in C6 64 no midi input!
Problem with "C6 64-bit wrapper not reading the JS MIDI data properly",
according to Rayzoon (creator of Jamstix)!!!

Anyone with same or similar problems?
Any solutions in the making...??

BR
/Hackej
- Cubase 4, 6, Wavelab 4
- MOTU 24I/O + 2408Mk3
- PC - XP & Windows 7 (64 bit)
- Native Instr Komplete 7
Hackej
New Member
 
Posts: 9
Joined: Fri Mar 11, 2011 4:59 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby billum » Sat Mar 12, 2011 1:14 am

Hi Hackej,

I suspect it might be the 64bit MOTU ASIO drivers, rather than Cubase 64bit, simply because I'm *not* experiencing the same thing here with 64bit Cub 6! I'm using m-audio ProFire 64bit drivers, and don't experience this total dropout, except for a brief time if the hard drives have spun down and need to spin up to feed the audio stream, and then all is well again.

Hope that's of some use! :)
Bill M
Cubase6 64bit, Hal4.5, GA3, Wavelab 7.2
Win7 64bit, i7 930 2.8GHz, 18GB RAM,
UAD-2, TC PoCo, Liquid Mix, MBox3 Pro, Apogee MiniMe

If it ain't broke - fix it until it is
billum
Junior Member
 
Posts: 97
Joined: Tue Dec 21, 2010 4:15 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby Oscat » Sat Mar 12, 2011 3:13 am

Use Jbridge instead of wrapper (Vst bridge), then most if not all of your 32 bit plugins will run in Cubase 6 64 bit.
Try the Demo with your problem project and see if it will improve the situation, then buy it, best $20 I ever spent.


http://jstuff.wordpress.com/jbridge/

viewtopic.php?f=81&t=5236&p=34219&hilit
Will give you an idea of views on this subject ---- it's a long running issue with entrenched postions.
From London UK, working with a PC
Intel i7 2600K at 3.8 Ghz HT on,Thermalright VenomousXRT with Gigabyte GA-Z68x-UD5-B3, Samsung 840 Pro 512Gb, Samsung Spinpoint F3 1Tb Hdd, 16Gb Corsair Vengence PC12800 9-9-9-24,XFX Radeon 6450 HD passive,Corsair HX620W power, Samsung SATA DVD Drive and a SATA DVDRW Drive all in an Antec Solo case
Windows 7 64 bit ; TC Electronic Konnekt 24D - Driver 3.2, Alpha Track and M Audio axiom 49 ----
Cubase 7.5.1 with Amplitube 3.11.2, SVX, Fender, Slash etc. SampleTank 2.54, TRacksCS grand , CSR, Fabrik C and R, Kontact player + Slate Drums and loads of other plugs.
User avatar
Oscat
Junior Member
 
Posts: 107
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:22 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby JohnOnKeyz » Sat Mar 12, 2011 8:24 am

Oscat wrote:Use Jbridge instead of wrapper (Vst bridge), then most if not all of your 32 bit plugins will run in Cubase 6 64 bit.
Try the Demo with your problem project and see if it will improve the situation, then buy it, best $20 I ever spent.

http://jstuff.wordpress.com/jbridge/


Mee too!!!
+1
John
(Maryland, USA)
~~~ the Aftereffekt ~~~ - - - - - | | | - - - - - ~~~ Slyd Studios ~~~
JohnOnKeyz
Member
 
Posts: 516
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:53 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby Hackej » Fri Mar 18, 2011 7:19 am

Hi!

Thanks for the replies!

I will try the JBridge and see if it changes any thing!

/Hackej
- Cubase 4, 6, Wavelab 4
- MOTU 24I/O + 2408Mk3
- PC - XP & Windows 7 (64 bit)
- Native Instr Komplete 7
Hackej
New Member
 
Posts: 9
Joined: Fri Mar 11, 2011 4:59 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby ceanganb » Fri Mar 18, 2011 1:38 pm

You bet JBridge does change things! I tried Jamstix 3 using VSTbridge and immediately the VST Performance meter jumped to about 10% without any processing/playing, so I didn't even try to use it. With JBridge, JS 3 runs smoothly, MIDI Out works perfectly as I use it all the time. But enable ´opcode 19´ option first in JBridge settings.
A. Cabreira
Cubase 7.0.3 / Windows 7 X64 / M-Audio Fast Track C400
Intel Core i7 2700K / 8 GB RAM DDR3 1333 Mhz / Asus P8H67-M EVO
ceanganb
Junior Member
 
Posts: 120
Joined: Fri Jan 21, 2011 9:39 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby Oscat » Fri Mar 18, 2011 6:15 pm

You can improve latency even further in jbridge by unticking "getaudiotime hack" and ticking "performance mode" in settings.
You don't have to do both, they are independant, but both effect latency and I do both with no negative effect so far, but I don't have Jamstix.
From London UK, working with a PC
Intel i7 2600K at 3.8 Ghz HT on,Thermalright VenomousXRT with Gigabyte GA-Z68x-UD5-B3, Samsung 840 Pro 512Gb, Samsung Spinpoint F3 1Tb Hdd, 16Gb Corsair Vengence PC12800 9-9-9-24,XFX Radeon 6450 HD passive,Corsair HX620W power, Samsung SATA DVD Drive and a SATA DVDRW Drive all in an Antec Solo case
Windows 7 64 bit ; TC Electronic Konnekt 24D - Driver 3.2, Alpha Track and M Audio axiom 49 ----
Cubase 7.5.1 with Amplitube 3.11.2, SVX, Fender, Slash etc. SampleTank 2.54, TRacksCS grand , CSR, Fabrik C and R, Kontact player + Slate Drums and loads of other plugs.
User avatar
Oscat
Junior Member
 
Posts: 107
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:22 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby grzesiustecu » Tue Sep 06, 2011 10:21 pm

Hi,
The problem seems similar to mine (viewtopic.php?f=19&t=12445)
Please check the fragments when you have audio "dying". Turn all inserts off. Is audio still "dying" or you have...loud noise? (Remember to turn your loudspeakers down before!!)
Grzegorz Stec
grzesiustecu
New Member
 
Posts: 5
Joined: Tue Aug 23, 2011 12:22 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby guitarsound1 » Wed Sep 07, 2011 4:59 pm

i seem to be having a similar problem where asio drops out for a split second and pops loud when it comes back, at first i had a problem with what seemed to be some kind of memore leak or feedback where a split second of previously played music would echo back for a split second in cubase 4.5 on my i7 laptop in win 7 64, so i upgraded to cubase 6 and now have the split second drop out and back in, like plugging in a guitar to an amp while it's turned on,
i never had a problem in xp or vista 32 bit, this showed up in my new i7 win 7 64 bit computer, never before.
anyone else experiencing this, i use cubase live in performance as well as recording, so either way it ruins a track and i need to redo it, or it pops while in performance, and it's disturbing to say the least.
guitarsound1
New Member
 
Posts: 3
Joined: Thu Jan 20, 2011 11:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby OkaToka » Sat Oct 20, 2012 4:14 pm

I have exactly the same problem with my MOTU Ultralite MKIII :( Maybe anyone find a solution?
OkaToka
New Member
 
Posts: 3
Joined: Sat Oct 20, 2012 4:13 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Cubase 6 64 bit problems

Postby OkaToka » Sat Nov 03, 2012 3:45 pm

I've just find I reason why cubase x64 is lagging some much. The reason is CamelSpace x32 plugin. That pluging is not brindging correctly by a some reason. So in my case that problem can be fixed by upgrading CamelSpace to 1.5 x64 or just disable it.
OkaToka
New Member
 
Posts: 3
Joined: Sat Oct 20, 2012 4:13 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: Kolto and 4 guests