how to change pitch of audio

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

how to change pitch of audio

Postby Jane Smith » Tue Mar 22, 2011 5:02 am

I have made a new cubase 6 project and imported some audio into the project (about 30 bars or so).

How can I change the pitch of the audio? I'd like to change everything down a semitone or so.
Jane Smith
Jane Smith
New Member
 
Posts: 29
Joined: Mon Dec 27, 2010 11:27 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: how to change pitch of audio

Postby cubawak » Tue Mar 22, 2011 5:38 am

Click on the audio that you want to modify. Audio- process- pitch shift.
Or "right" click and process - pitch shift.
Cubase 7.5.0 64bit
WaveLab7
Windows Pro 7 64bit
Intel Core 2 Quad Q9550
16 GB RAM
UAD2 Apollo Quad
Akai MPK88
CH, QC, AI
cubawak
Junior Member
 
Posts: 123
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:59 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: how to change pitch of audio

Postby ggc » Tue Mar 22, 2011 5:46 am

right click on audio -> Process -> Pitch Shift

there is also a way of globally transposing ( if you have multiple tracks) - maybe someone else can explain how it works... I haven't used it yet...

on the side: i love live for audio mangling... so intuitive, such fast workflow... I think we need to work on that in some areas---
User avatar
ggc
Member
 
Posts: 552
Joined: Thu Feb 17, 2011 6:17 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 31 times

Re: how to change pitch of audio

Postby Centralmusic » Tue Mar 22, 2011 11:38 am

a simple and fast way is to set up the pitch/transpose in the info-line.
every region has its own pitch values.
the sound quality may not as good as e.g. audio/process>pitchshift, because of the realtime algorithm (but you can change the algo in the prefs)
This procedure should be very ok for a litte bit tuning between 1-5 semitones e.g.
Centralmusic
Grand Senior Member
 
Posts: 3565
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:23 pm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 135 times

Re: how to change pitch of audio

Postby matjones » Tue Mar 22, 2011 3:56 pm

Centralmusic wrote:a simple and fast way is to set up the pitch/transpose in the info-line.
every region has its own pitch values.
the sound quality may not as good as e.g. audio/process>pitchshift, because of the realtime algorithm (but you can change the algo in the prefs)
This procedure should be very ok for a litte bit tuning between 1-5 semitones e.g.


+1
yep works a treat!
Cubase 6.5/7/7.5 Asus P6TSE, i7 920 @ 2.67GHz, 18GB Corsair 1600 RAM, ATI HD4890, RME Multiface II PCIe, SSL Alpha Channel, Duende NE, UAD2 Solo/Quad, Pod X3 Pro, Slate VCC/VTM, Waves Gold 9, HALion 4, The Grand 3 SE, BFD2 (+ Expansions), WL8 elements, Melodyne Editor 2, MOTU Midiexpress 128 , Various toys, Neumann, AKG, SE Mics, Adam A7X, Aventone Monoblock monitors, AKG K702, Warwick, Spector, and Peavey Basses, Gibson Les Paul Studio & loads of other junk.
User avatar
matjones
Member
 
Posts: 654
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:44 pm
Location: Here....
Has thanked: 11 times
Been thanked: 17 times

Re: how to change pitch of audio

Postby ggc » Tue Mar 22, 2011 6:12 pm

nice=)

all hail the info line! :P

=)
User avatar
ggc
Member
 
Posts: 552
Joined: Thu Feb 17, 2011 6:17 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 31 times


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest