POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

Are you getting occasional "hang on exit" problems with C6?

64bit - Yes
191
34%
64bit - Never
110
20%
32bit - Yes
107
19%
32bit - Never
150
27%
 
Total votes : 558

POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby lights » Thu Feb 03, 2011 7:46 am

I've been seeing Cubase occasionally (25% of the time?) hang on exit, requiring a system reboot. I'm wondering if anybody else is seeing this so I started a poll.

Thanks!
-darren
music: www.lightsfadelow.com
follow lights fade low on facebook


i7 980x 18GB RAM; ProFire2626; Win7; everything x64
lights
Member
 
Posts: 678
Joined: Wed Dec 22, 2010 5:07 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Bernard Focquet » Thu Feb 03, 2011 9:19 am

Yes it hangs here (Win7 x64-C6 x64) most of the time on exit when I use the top right "Red X" button to exit.
(Using the File/Quit menu doesn't seems to have that issue...)

Cheers,
Bernard
Nuendo 6.x, Cubase 7.x, Wavelab 8.x
PC A:Win7x64 / GA-P35-DS3P QX6850, 8G DDR3 / 2xRME Digiface / 2xPowercore PCI MkII & Firewire / MCU Pro
PC B:Win7x64 / GA-880GA-UD3H X6 1090T, 8G DDR3 / 2xRME Digiface / 2xPowercore PCI MkII & Firewire / MCU Pro
PC C:Win7x64 / P5QSE Q9650, 8G DDR2 / RME Digiface
Bernard Focquet
Member
 
Posts: 206
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:00 pm
Location: Belgium
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby crohde » Thu Feb 03, 2011 11:15 am

Hello guys,

It would be helpful to know if the guys who are having trouble closing Cubase are using third party plug-ins (and if yes, which ones?) inside the project before they close Cubase.
Best regards,

Carlos Mendoza Rohde - Product Marketing Manager Cubase & Apps
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook
User avatar
crohde
Moderator
 
Posts: 827
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:03 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 56 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Gwhizz44 » Thu Feb 03, 2011 1:12 pm

Bernard Focquet wrote:Yes it hangs here (Win7 x64-C6 x64) most of the time on exit when I use the top right "Red X" button to exit.
(Using the File/Quit menu doesn't seems to have that issue...)

Cheers,
Bernard


Same problem here. Get a crash to blue screen with "Process has locked pages". Song worked fine in cubase 5 until updated eLicenser software, now crash. Revert to older eLicenser everything works fine, but of course can't run cubase 6. Have tried latest eLicenser update but still crashes.
Nice Chips Productions
Win7x64, GA-P55A-UD5, i7860, 8G DDR3, M-Audio 410, Cubase 7 64bit.
Gwhizz44
New Member
 
Posts: 1
Joined: Sun Jan 23, 2011 10:54 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby djaychela » Thu Feb 03, 2011 2:24 pm

Same here - no changes in plugins, didn't have the problem with 5.5.0, now have had it a few times (although I've not been using C6 for everything, I'd say it's done it about 10% of the time)
djaychela
Member
 
Posts: 318
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:22 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby lights » Thu Feb 03, 2011 2:40 pm

crohde wrote:Hello guys,

It would be helpful to know if the guys who are having trouble closing Cubase are using third party plug-ins (and if yes, which ones?) inside the project before they close Cubase.


Is there a tool you can give us to enumerate the VSTs in a project so we can send you the comprehensive list?
-darren
music: www.lightsfadelow.com
follow lights fade low on facebook


i7 980x 18GB RAM; ProFire2626; Win7; everything x64
lights
Member
 
Posts: 678
Joined: Wed Dec 22, 2010 5:07 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Bernard Focquet » Thu Feb 03, 2011 2:58 pm

Gwhizz44 wrote:Same problem here. Get a crash to blue screen with "Process has locked pages". Song worked fine in cubase 5 until updated eLicenser software, now crash. Revert to older eLicenser everything works fine, but of course can't run cubase 6. Have tried latest eLicenser update but still crashes.


So it could be an eLicenser issue...

@crohde
No third party plugins here only a fresh Win7 x64 installation and C6 x64, HaLion Sonic SE, HaLion Sonic, HSO - nothing else for the moment.

Cheers,
Bernard
Nuendo 6.x, Cubase 7.x, Wavelab 8.x
PC A:Win7x64 / GA-P35-DS3P QX6850, 8G DDR3 / 2xRME Digiface / 2xPowercore PCI MkII & Firewire / MCU Pro
PC B:Win7x64 / GA-880GA-UD3H X6 1090T, 8G DDR3 / 2xRME Digiface / 2xPowercore PCI MkII & Firewire / MCU Pro
PC C:Win7x64 / P5QSE Q9650, 8G DDR2 / RME Digiface
Bernard Focquet
Member
 
Posts: 206
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:00 pm
Location: Belgium
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby lights » Thu Feb 03, 2011 3:56 pm

On another thead someone said that if you kill the syncrosoft process and Cubase shuts down that's a sure sign. I'll try this next time it hangs.

I installed whatever was on the C6 update DVD.
-darren
music: www.lightsfadelow.com
follow lights fade low on facebook


i7 980x 18GB RAM; ProFire2626; Win7; everything x64
lights
Member
 
Posts: 678
Joined: Wed Dec 22, 2010 5:07 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Arjan P » Thu Feb 03, 2011 9:55 pm

I had it happen a couple of times without using ANY plugins, just audio tracks. Haven't tested any other behaviour yet.

Luck, Arjan
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 8.5.10 | Cubase 6.5.5 / 7.5.30 | HALion Sonic 1.6.3 | Win7 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 ----- SoundByte Studio
User avatar
Arjan P
Senior Member
 
Posts: 1898
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 41 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby timmyboylad » Fri Feb 04, 2011 1:00 am

I just noticed that it actually doesn't seem to be hanging forever. After about four or five minutes it closes. Someone suspected the eLicencer. I downloaded and installed the current version and it didn't help.

Someone else said that they think it's the "closing with the red X" that does it, that if you use the file menu "exit" command, it doesn't do it. I haven't tried this yet. I'm so used to closing it with the red X that I keep forgetting.

Onward!
Desktop: Cubase 7.5.30 Wavelab 8.5.10, Halion 5.0.1, Presonus StudioLive 24.4.2AI, CPU Intel Core i7 3.4gHz, Motherboard Asus P8z77-v LX, 16gb RAM, Video Card MSI R5450 (no fan), PSU Zalman ZM600 HP, Zalman Reserator 1 liquid cooled system, Windows 7 x64 Home Premium, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20

Laptop: MacBook Pro (15 in), 2.4 gHz Intel Core i7, 8 gb RAM, OSX Mavericks 10.9, Focusrite Saffire Pro 14 (Driver v 3.2), Presonus StudioLive 24.4.2AI, Philips DVD+-RW SDVD 8820 SATA drive, Wavelab 8.5.10, Cubase 7.5.30, Halion 5.0.1, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20
timmyboylad
Member
 
Posts: 200
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:25 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby lights » Fri Feb 04, 2011 3:12 am

Interesting. 5 minutes, eh? Crazy. Must be some call that had a timeout value that was WAY too big.
-darren
music: www.lightsfadelow.com
follow lights fade low on facebook


i7 980x 18GB RAM; ProFire2626; Win7; everything x64
lights
Member
 
Posts: 678
Joined: Wed Dec 22, 2010 5:07 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby guitargod414 » Fri Feb 04, 2011 6:56 am

i had issues closing and opening...at first. i would open C6 and my Novation Automap 3.7 would start and hang. i used the task manager to exit, reopened and it worked. it would do this everytime from a fresh reboot. then, once it started, i would finish my mixing and it would hang on exit using the red X. i uninstalled automap and it seems to be working fine without any of the above mentioned problems. that sucks, but i can live without automap for the time being since i am not a keyboard player.

cheers,
dean
i5 quad, 6 GB ram, win7 64 and 32, Cubase 4.5, Waves Mercury, TC Powecore FIrewire, UAD1, MOTU HD192 x2
guitargod414
New Member
 
Posts: 34
Joined: Sun Jan 16, 2011 12:58 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Raphie » Fri Feb 04, 2011 8:12 am

Have the same issues, will test to see if automap is the cause.
http://www.analoguemastering.com
Now supporting VST Connect Pro!
User avatar
Raphie
Member
 
Posts: 324
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 15 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby isokolow » Fri Feb 04, 2011 9:16 am

In my case, the event leading Cubase to hang is not "exit" but "closing" the project.
It occures only with a specific project. This is a project I created with 5.5.2.
I have not added a single note to it with Cubase 6. Only played with cubase 6 interface having it loaded.
However I had to save it multiple time without any trouble (including multitple restart of the computer/cubase 6).
Yesterday it started to hand on "close".
The only thing I did yestedray has been to play with "mute", "solo defeat","monitor" buttons. I also tried to set
automatic monitoring and removed the option(sound on a single canal ??). I tried to record also.
But the content of the project is suppsoed to be currently identical, or very cloe to what it was before I started
C6 yesteday.. But I am having that strange issue after I saved it..

I noticed that when I close the project, most of the windows are closed as expected , except the one showing the
VST intruments loaded list.. I have no other VTS / plug ins than what comes with C5 and C6. Currently all possible
VTS instrument coming with C6 are loaded once, execpt Halion SE loaded multipl times. My project in fact uses only
a single instance, one of the Halion SE.
PC(i7-920,11Gb ram,win7 64bit), Cubase 6.5 64 bit, Edirol FA-101 firewire, M-Audio Axiom Pro 61, CVP 407 & Roland FP7, Elec Guitar Yamaha + Art ECC, Acc Guitar Ramirez R3, Micro Berhinger B2-pro.
isokolow
New Member
 
Posts: 23
Joined: Sun Jan 02, 2011 2:59 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby timmyboylad » Fri Feb 04, 2011 4:15 pm

Interesting development.

It seems, that so far, without fail, when C6 is open at the same time my internet browser (Google Chrome) is open. C6 freezes when I close it. If the browser is not open, C6 closes normally. Anyone else reproduce this?
Desktop: Cubase 7.5.30 Wavelab 8.5.10, Halion 5.0.1, Presonus StudioLive 24.4.2AI, CPU Intel Core i7 3.4gHz, Motherboard Asus P8z77-v LX, 16gb RAM, Video Card MSI R5450 (no fan), PSU Zalman ZM600 HP, Zalman Reserator 1 liquid cooled system, Windows 7 x64 Home Premium, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20

Laptop: MacBook Pro (15 in), 2.4 gHz Intel Core i7, 8 gb RAM, OSX Mavericks 10.9, Focusrite Saffire Pro 14 (Driver v 3.2), Presonus StudioLive 24.4.2AI, Philips DVD+-RW SDVD 8820 SATA drive, Wavelab 8.5.10, Cubase 7.5.30, Halion 5.0.1, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20
timmyboylad
Member
 
Posts: 200
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:25 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby JMCecil » Fri Feb 04, 2011 4:24 pm

timmyboylad wrote:Interesting development.

It seems, that so far, without fail, when C6 is open at the same time my internet browser (Google Chrome) is open. C6 freezes when I close it. If the browser is not open, C6 closes normally. Anyone else reproduce this?


I've also noticed that a background instance of media player gets started sometimes as well. What seems to happen is that Chrome and/or the media player attach themselves to the ASIO instance. It stops me from changing sample rates on the fly as well. If I swap the Windows default audio to the onboard audio interface (which I normally have disabled) all is good.

This is in C5 ... still waiting for C6 ... and waiting ... and waiting ... and
cpu:i7 980x - RAM:24gb - OS:Win8.1x64 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 8 |Cubase 6.5/7.5| H5, HS2, HSO, Padshop Pro
User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
 
Posts: 3858
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 169 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby isokolow » Fri Feb 04, 2011 9:25 pm

I have identified the reason of my hang (trying to close a project).
I have a repro.

Create a new project.
Open VST instrument list and add loopmash into the empty list.
Shut the loopmash instument off.
Save the project.
Close it. => Cubase 6 hangs.

Can someone reproduce that one ?

Thanks.
PC(i7-920,11Gb ram,win7 64bit), Cubase 6.5 64 bit, Edirol FA-101 firewire, M-Audio Axiom Pro 61, CVP 407 & Roland FP7, Elec Guitar Yamaha + Art ECC, Acc Guitar Ramirez R3, Micro Berhinger B2-pro.
isokolow
New Member
 
Posts: 23
Joined: Sun Jan 02, 2011 2:59 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Tech-dance » Sat Feb 05, 2011 2:52 am

Confirmed
Tech-dance
Junior Member
 
Posts: 119
Joined: Mon Dec 27, 2010 2:14 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby isokolow » Mon Feb 07, 2011 8:27 am

refreshing that one having a simple repro for a hanging state on project close / exit.
PC(i7-920,11Gb ram,win7 64bit), Cubase 6.5 64 bit, Edirol FA-101 firewire, M-Audio Axiom Pro 61, CVP 407 & Roland FP7, Elec Guitar Yamaha + Art ECC, Acc Guitar Ramirez R3, Micro Berhinger B2-pro.
isokolow
New Member
 
Posts: 23
Joined: Sun Jan 02, 2011 2:59 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Arjan P » Mon Feb 07, 2011 1:15 pm

The problem is, that however this may be a repro to have Cubase hang, it's not why MY Cubase hanged. I never used loopmash nor any VSTi in C6 yet. There must be more to it..

Luck, Arjan
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 8.5.10 | Cubase 6.5.5 / 7.5.30 | HALion Sonic 1.6.3 | Win7 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 ----- SoundByte Studio
User avatar
Arjan P
Senior Member
 
Posts: 1898
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 41 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby dpolcino » Tue Feb 08, 2011 8:05 am

I've been putting Cubase 6 through its paces. I've found that loading BFD 2 (32bit plugin) then trying to quit Cubase, freezes it. Just using the built-in bridge for now, that's the only plugin I have so far with that problem (testing them all right now in fact).
dpolcino
Junior Member
 
Posts: 67
Joined: Thu Jan 27, 2011 9:26 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby timmyboylad » Tue Feb 08, 2011 9:37 pm

I just noticed that if C6 hangs on exit, it DOES eventually close (I guess). I closed it a while ago and it hung. I left it (instead of opening task manager and forcing it to quit) and went in the other room for a bit. When I came back it had closed.

Whatever is causing it, it is very intermittent. Sometimes I'll close it a dozen times with no problems, then it will hang every time for a while.

Hope we figure this one out. Rather inconvenient
Desktop: Cubase 7.5.30 Wavelab 8.5.10, Halion 5.0.1, Presonus StudioLive 24.4.2AI, CPU Intel Core i7 3.4gHz, Motherboard Asus P8z77-v LX, 16gb RAM, Video Card MSI R5450 (no fan), PSU Zalman ZM600 HP, Zalman Reserator 1 liquid cooled system, Windows 7 x64 Home Premium, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20

Laptop: MacBook Pro (15 in), 2.4 gHz Intel Core i7, 8 gb RAM, OSX Mavericks 10.9, Focusrite Saffire Pro 14 (Driver v 3.2), Presonus StudioLive 24.4.2AI, Philips DVD+-RW SDVD 8820 SATA drive, Wavelab 8.5.10, Cubase 7.5.30, Halion 5.0.1, Pro Tools 9.0.6, Waves Mercury Native 9r20
timmyboylad
Member
 
Posts: 200
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:25 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby virtz » Sat Feb 19, 2011 5:46 pm

It happens to me only on the 64 bit version of Cubase and only when I use third party 32bit plugins.
I load cubase with the demo song "Live Forever" several times and it never hanged on exit.
Seems that the Vst Bridge has some problems.
virtz
New Member
 
Posts: 18
Joined: Fri Feb 04, 2011 8:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby michael » Sun Feb 20, 2011 5:25 am

virtz wrote:Seems that the Vst Bridge has some problems.



amen ;)
michael
Junior Member
 
Posts: 64
Joined: Sat Jan 29, 2011 2:11 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLL: Is C6 hanging on exit for you?

Postby Raphie » Sun Feb 20, 2011 4:48 pm

cubase 6 hangs here as well on exit, x86 on Win7 x64
http://www.analoguemastering.com
Now supporting VST Connect Pro!
User avatar
Raphie
Member
 
Posts: 324
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 15 times

Next

Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests