Atari Pro 24 floppy files into C6

Post questions and find answers on our Cubase 6 releases here.

Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby carlosmoreton » Thu Feb 24, 2011 5:01 pm

Hi all,

I am a C6 user. About 20 years ago I used an Atari 520 st running Pro 24. I am trying to get the midi files off the floppies so I can import into C6 to save me trying to figure out what I was playing back then..

I have tried downloading a couple of ST emulators but get the message that I 'Need to format my disc before use'.

I suspect I haven't got it right.

Can anyone please point me in the direction of an emulator that I can use with my W7 (Vista on laptop) OS so I can open the floppies and export the midi.

Thanks in advance for anyone's help.

Carl
I have a home studio running W7 (64 bit, i7 - 3770K, 32Gb, SSD, RME PCIe Multiface 2, CC121) Cubase 6.5.3 64bit. (Have 7 but waiting for a bit) BFD2, Superior Drummer, Halion 3, Halion Symphonic, Sonic, The Grand SE, Groove Agent 3, Absynth 5, Korg legacy Digital, POD Farm 2, Guitar Rig Pro 5, Scuffham Amp 2, Slate, Roland TD8 Mesh Head kit, various guitars and basses by Fender and Doug Wilkes.
I am available as an online session guitarist [URL=http://www.alexfloyd.com" target="_blank">www.alexfloyd.com[/URL" target="_blank">
carlosmoreton
New Member
 
Posts: 19
Joined: Thu Feb 24, 2011 4:47 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby Grim » Thu Feb 24, 2011 5:37 pm

It's not that simple....your floppies are not readable by PC's in their current state.
20 year old floppies may well be knackered anyhow so I wouldn't hold out too much hope.

But....Have a look here for your options.

http://www.atari.org/hosted/quickfaq/stfaq_4.htm#11
i7 930@2.8, 12Gb, W7HP x64, Cubase 7.5.20 x64, Steinberg UR28M, Alphatrack, Wavelab Elements 7.2.1.
User avatar
Grim
Senior Member
 
Posts: 1333
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 69 times

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby carlosmoreton » Thu Feb 24, 2011 5:51 pm

Yeah I did consider that they might be knackered. Thanks for your reply..
I have a home studio running W7 (64 bit, i7 - 3770K, 32Gb, SSD, RME PCIe Multiface 2, CC121) Cubase 6.5.3 64bit. (Have 7 but waiting for a bit) BFD2, Superior Drummer, Halion 3, Halion Symphonic, Sonic, The Grand SE, Groove Agent 3, Absynth 5, Korg legacy Digital, POD Farm 2, Guitar Rig Pro 5, Scuffham Amp 2, Slate, Roland TD8 Mesh Head kit, various guitars and basses by Fender and Doug Wilkes.
I am available as an online session guitarist [URL=http://www.alexfloyd.com" target="_blank">www.alexfloyd.com[/URL" target="_blank">
carlosmoreton
New Member
 
Posts: 19
Joined: Thu Feb 24, 2011 4:47 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby chase » Thu Feb 24, 2011 6:16 pm

There are two parts to this: (1) just being able to read the floppies; (2) making sense of the files on them.

Actually, I think the best solutions to your problem, Carl, are ones that involve the use of an Atari ST (if you can find someone with one).

Re '(1)', the later versions of the Atari-ST OS DID actually format floppies in a way that they could be read by PCs. I take it that your Atari ST didn't do that. There were Atari utilities that would modify a floppy to make it readably by PCs - though I'd be worried about using those with the only version of a floppy. I presume you don't still have an Atari ST? If you do (or if you can find someone with one) that might be the easiest way to get them readable on PCs and/or to save files that C6 can open.

Re '(2)'. That's the harder part. I don't think you'll be able to run Pro-24 in an Atari-ST emulator on a PC (like you were hoping), because of the missing dongle. Lean a bit closer while I whisper something - perhaps a cracked version would run? However, you might not need to use Pro-24, because some versions of Cubase used to open Pro-24 files - I can't remember when it stopped - whether it was just Atari versions or if Cubase VST would open them. If it's the latter, perhaps you could find someone who still has access to Cubase VST and would be willing to open the files and save them in a suitable format?

A warning about the floppy disk formats ...

The standard Atari ST disks were only single-sided and not high-density. Some modern drives don't claim to read such disks, while others do claim to. However, I've been trying to buy an external USB floppy drive that will read 720KB disks, but, having had three of the same model from Amazon UK only to discover that they won't read them - in spite of an assurance that it was just a problem with the first batch - I'm wondering if I'll actually be able to find a suitable drive. (I've been able to borrow one that works - so they were available at one time.) My older PCs that came with a floppy drive do all read the 720KB format.

I sometimes used to use utilities on my Atari ST to format disks with greater capacity (eg more sectors per track and/or more tracks). I haven't tried reading those on a PC, but perhaps it's impossible? So if you did that too, you might have an extra problem to deal with.
chase
Member
 
Posts: 395
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:25 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby carlosmoreton » Thu Feb 24, 2011 7:04 pm

Thanks,.

Yes, I think I'll try and take an old floppy drive out of a PC and see if it works with my Atari. The ribbon connector and the power lok the same as a standard old floppy drive.

I'll then see if that works, if not I have a mate in Wales who has a 1024 and I'll mail them down to him to see if he can open.

Otherwise, I guess I'll just have to figure out what I played by ear and re-record into C6, which in reality is what I probably should really do... :)

Thanks for your help.

Carl
I have a home studio running W7 (64 bit, i7 - 3770K, 32Gb, SSD, RME PCIe Multiface 2, CC121) Cubase 6.5.3 64bit. (Have 7 but waiting for a bit) BFD2, Superior Drummer, Halion 3, Halion Symphonic, Sonic, The Grand SE, Groove Agent 3, Absynth 5, Korg legacy Digital, POD Farm 2, Guitar Rig Pro 5, Scuffham Amp 2, Slate, Roland TD8 Mesh Head kit, various guitars and basses by Fender and Doug Wilkes.
I am available as an online session guitarist [URL=http://www.alexfloyd.com" target="_blank">www.alexfloyd.com[/URL" target="_blank">
carlosmoreton
New Member
 
Posts: 19
Joined: Thu Feb 24, 2011 4:47 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby blippo » Fri Feb 25, 2011 12:15 am

check this

http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/OmniFlop.htm

i use it for my akai s950 and atari 1040 STe making backups, works like a charm ;)

When you have made a backup image you can load that in an emulator..

cheers
blippo
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 17, 2011 1:01 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby blippo » Fri Feb 25, 2011 12:20 am

chase wrote: I've been trying to buy an external USB floppy drive that will read 720KB disks,


USB floppy drives function in a nother way as standard floppydrives as i understand it..
Ive tryed it to.. but i read a while back on the omniflop site that it is impossible..
blippo
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 17, 2011 1:01 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby chase » Sat Feb 26, 2011 4:46 pm

blippo wrote:
chase wrote: I've been trying to buy an external USB floppy drive that will read 720KB disks,


USB floppy drives function in a nother way as standard floppydrives as i understand it..
Ive tryed it to.. but i read a while back on the omniflop site that it is impossible..

blippo - No, it's not impossible. You seem to have missed this sentence a bit further into the paragraph that you quoted:

chase wrote:I've been able to borrow one that works - so they were available at one time.

... made by Toshiba. I could also use it to boot PCs (with a suitable boot floppy), which was what I was mainly wanting.

By contrast, this one sold by Amazon UK: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00028MGS4 said on the box that it wouldl read 720KB disks and could be used to boot PCs, but I had three from Amazon (all returned) that would do neither when I tried them with the same PCs with which the Toshiba drive worked successfully.

(I can't find the Toshiba drive still for sale.)
chase
Member
 
Posts: 395
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:25 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby blippo » Sun Feb 27, 2011 1:05 pm

Oh sorry my bad.

I miss interpreted your post..

what i meant was that omniflop can´t be used with Usb drive, at least a year ago when i tryed and read on their page about the program..

sorry
blippo
New Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 17, 2011 1:01 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby carlosmoreton » Mon Feb 28, 2011 3:19 pm

Hello all,

It would appear that my Atari 520 ST FM is a bit poorly. BUT, I found a nice chap called Barrie in an ad in SOS and have taken my atari and my floppies to him today in Warrington.

This is his web site: http://www.keychange.co.uk/

He's taking the midi data off and then emailing to me in format I can read in C6.

Nice guy.
I have a home studio running W7 (64 bit, i7 - 3770K, 32Gb, SSD, RME PCIe Multiface 2, CC121) Cubase 6.5.3 64bit. (Have 7 but waiting for a bit) BFD2, Superior Drummer, Halion 3, Halion Symphonic, Sonic, The Grand SE, Groove Agent 3, Absynth 5, Korg legacy Digital, POD Farm 2, Guitar Rig Pro 5, Scuffham Amp 2, Slate, Roland TD8 Mesh Head kit, various guitars and basses by Fender and Doug Wilkes.
I am available as an online session guitarist [URL=http://www.alexfloyd.com" target="_blank">www.alexfloyd.com[/URL" target="_blank">
carlosmoreton
New Member
 
Posts: 19
Joined: Thu Feb 24, 2011 4:47 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Atari Pro 24 floppy files into C6

Postby Outsounder » Sat Sep 14, 2013 1:34 pm

I still got the original "Cubase VST for PC" boxed release and the big old dongle for it and probably have the floppy disk earlier ones for Atari somewhere, tend to keep everything, bit of a squirrel really when it comes to hoarding things lol. But that Cubase VST reads Atari disks so all that's needed is and old PC with an early version of windows, on a mission now :-)

Thanks for that key change info though, very useful :-)
Main-Intel i7/Asus mobo/Gforce GPU/16gig ram. Secondary-Intel Q9950/Asus mobo/Radeon GPU/8gig ram. Win 764bit, Cubase 6.5 & 7.5, Studio One 2 Pro, ACID, Ableton Live, Sonic Core Scope DSP Audio System, Roland VMC 7200-48 Channel Digital Mixing System & Focal Monitors. Software includes NI Komplete 8, East West Play Libraries, Heavyocity Libraries, Sample Logic Libraries Best Service Libraries, Sonokinetic Libraries, 8Dio Libraries,Project Sam Libaries, Sound Iron Libraries,Melodyne Pro, Uberschall Elastic & Liquid Libraries.
User avatar
Outsounder
Member
 
Posts: 291
Joined: Sat Mar 19, 2011 8:36 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times


Return to Cubase 6 | Cubase Artist 6 | Cubase Elements 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests