Splitting Stereo Tracks already in Project

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
jbw
Junior Member
Posts: 123
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:41 am
Contact:

Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by jbw » Wed Oct 03, 2012 7:49 pm

Hi All,

Quick question here.

How can users split a stereo track already in the project? Split it into two separate mono files.

Upon importing new audio material the user is given the option to split the tracks, but I am curious how one would do it after import/recording.

What I have been doing in the past is:

1)If the audio material was already imported; deleting it from the track, deleting from the pool, and then re-import and select split the audio channels.

2)If the audio material was recording into Cubase; I will export it to a folder, then re-import it into Cubase and select split audio channels.

Both ways will accomplish what I want to do and work with basically any scenario, but they are both slightly time consuming, so I was curious if there was an easy way to just split a stereo audio file after it has already been imported into Cubase, that doesn't involved exporting/reimporting.

Thanks!
Custom Windows 7 Pro 64bit PC
i7 4790k
16gb memory

--

Cubase 8.5.x

User avatar
Bertisevil66
Junior Member
Posts: 58
Joined: Thu Jul 19, 2012 4:27 am
Location: Vienna/Austria
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Bertisevil66 » Thu Oct 04, 2012 1:12 pm

I have exactly the same question. :?:

In Ableton Live there is a nice little plugin called Utility or Little Helper. If inserted on a stereo track you can choose to hear only left or right, or phase cancelling or mix left right at different values and so on. thats really cool.
It would be great if Steinberg can add this too

In Cubase you can do a little "trick"
add new MONO group track, and assign the stereo track to it. Now you can choose with left right panning of the Mono group track which side you want to hear :-)

but hopefully there is a faster way to split stereo files
Win10 Pro 64bit, newest 64bit Cubase Version, i7 4970k, Asus Motherboard, 8 GB Ram, 500GB Samsung SSD, Focusrite Saffire 24 Interface.

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by thinkingcap » Thu Oct 04, 2012 2:13 pm

Bertisevil66 wrote:I have exactly the same question. :?:

In Ableton Live there is a nice little plugin called Utility or Little Helper. If inserted on a stereo track you can choose to hear only left or right, or phase cancelling or mix left right at different values and so on. thats really cool.
It would be great if Steinberg can add this too
Steinberg has added this already, it' s just not called little helper nor utility.
Bertisevil66 wrote:In Cubase you can do a little "trick"
add new MONO group track, and assign the stereo track to it. Now you can choose with left right panning of the Mono group track which side you want.
You can do that without a Group track by simply selecting the appropriate panner mode in the stereo track.
And Sorry to the OP - doesn' t have to do anything with your question...

Unfortunately there is no more comfortable way at the moment AFAIK.
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

User avatar
Bertisevil66
Junior Member
Posts: 58
Joined: Thu Jul 19, 2012 4:27 am
Location: Vienna/Austria
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Bertisevil66 » Thu Oct 04, 2012 2:43 pm

thinkingcap wrote: Steinberg has added this already, it' s just not called little helper nor utility
how is the name of this, please?

I tried it with the 3 different panner modes, but they wont work. The signal is then on the left or right only.
But I´ll need the mono signal then on booth speakers eqal
Win10 Pro 64bit, newest 64bit Cubase Version, i7 4970k, Asus Motherboard, 8 GB Ram, 500GB Samsung SSD, Focusrite Saffire 24 Interface.

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by thinkingcap » Thu Oct 04, 2012 2:53 pm

Bertisevil66 wrote:
thinkingcap wrote: Steinberg has added this already, it' s just not called little helper nor utility
how is the name of this, please?
"mix 6 to 2"
Bertisevil wrote:I tried it with the 3 different panner modes, but they wont work. The signal is then on the left or right only.
But I´ll need the mono signal then on booth speakers eqal
Yes, sorry that' s of course correct, you get the signal either L or R only, not center, but you can listen to both of them separately.
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

stevont
Junior Member
Posts: 124
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by stevont » Thu Oct 04, 2012 2:55 pm

If all you want is separate control over levels, use the mix6to2 plug found under "surround". Then change the panning type to Stereo dual panner (or stereo combined.)

But if you need autonomous channel control over L&R :
- Solo the stereo track
- EXPORT split tracks directly into the pool and to new tracks.
- Remove the interleaved version from the arrange page and deal with file management when you do your back up.
It's pretty quick if you do it that way.
Proudly using Cubase (mac) since 1989.

User avatar
Bertisevil66
Junior Member
Posts: 58
Joined: Thu Jul 19, 2012 4:27 am
Location: Vienna/Austria
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Bertisevil66 » Thu Oct 04, 2012 3:13 pm

"mix6to2" works perfect combined with the stereo dual panner. this is exactly was I´m looking for

Thank you very much !!!
Win10 Pro 64bit, newest 64bit Cubase Version, i7 4970k, Asus Motherboard, 8 GB Ram, 500GB Samsung SSD, Focusrite Saffire 24 Interface.

jbw
Junior Member
Posts: 123
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:41 am
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by jbw » Fri Oct 05, 2012 1:53 am

So no easy way to do this...dang.

As a sound designer, I am importing stuff from my libraries all the time and I often forget to click or UNclick the split stereo function, so when this happens (and it happens pretty often) I am forced to do this convoluted procedure to split a stereo file.

This is unfortunate.
Custom Windows 7 Pro 64bit PC
i7 4790k
16gb memory

--

Cubase 8.5.x

stevont
Junior Member
Posts: 124
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by stevont » Fri Oct 05, 2012 4:36 pm

jbw wrote:So no easy way to do this...dang.

... I often forget to click or UNclick the split stereo function, so when this happens (and it happens pretty often) I am forced to do this convoluted procedure to split a stereo file.

This is unfortunate.
Yes, there is an easy way to do it.
But the two techniques you listed in your original post are ridiculous. (and "convoluted")

- Import your files correctly, there's never going to be a plugin that will think for you.
- OR export the interleaved files as split directly into the arrange page as I outlined above.

AND - when using your library files, if you don't COPY the interleaved files to your working directory you're not even creating redundant media.

It's pretty simple. And hardly "unfortunate."
How easy do you need it to be?
Proudly using Cubase (mac) since 1989.

jbw
Junior Member
Posts: 123
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:41 am
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by jbw » Sun Oct 07, 2012 8:55 pm

stevont wrote:
jbw wrote:So no easy way to do this...dang.

... I often forget to click or UNclick the split stereo function, so when this happens (and it happens pretty often) I am forced to do this convoluted procedure to split a stereo file.

This is unfortunate.
Yes, there is an easy way to do it.
But the two techniques you listed in your original post are ridiculous. (and "convoluted")

- Import your files correctly, there's never going to be a plugin that will think for you.
- OR export the interleaved files as split directly into the arrange page as I outlined above.

AND - when using your library files, if you don't COPY the interleaved files to your working directory you're not even creating redundant media.

It's pretty simple. And hardly "unfortunate."
How easy do you need it to be?
I actually don't need it to be anything. Optimally, if it is possible to make the separation of stereo a more straightforward and simple process, I would like it to be.

The two methods I suggested are ridiculous, but your very similar methods are not? My 2nd method is almost same exact "solution" as your 2nd suggestion (less the step that involves bringing up a finder window and dragging the files into the project). So that .9 seconds it takes to do that pushed my method into the realm of ridiculousness and yours into that of simplicity. Even though your suggestion might save those 2 seconds on import, overall it is just as lengthy as my suggestion, since once the split audio is imported into the project (in new audio tracks), it then needs to be further positioned, which my method takes care on import.
- Import your files correctly, there's never going to be a plugin that will think for you.
That much is obvious. It happens though. I try hard to make each import perfect, but everyone makes mistakes. The more files you are importing, the more often human error can occur. But my search for an easier way to do this was not only to help remedy human error that occurs, but to also make the process more streamlined. Often I will import a file as stereo and want it as stereo on import. I'll look at the audio material and then decide I only want one audio channel. When this occurs I need to do a process that requires several mouse clicks and keyboard clicks. I was wondering if there was an easier way to accomplish this.
It's pretty simple. And hardly "unfortunate."
How easy do you need it to be?
I don't know what your area of expertise is, or how you pay your bills, but if there is a way to expedite the way I pay my bills, I will search for it. I work with audio for living and often times have to do some pretty tedious editing in regards to audio files. Since your area of expertise might not be the same as mine, or you are not importing, analyzing and having to split stereo files as much as me, I do not think you are capable of telling me what is easy and or unfortunate for me, for the work that I do.

You might be a composer, who does not often work with audio, you might be a guy who 'messes' with cubase when he gets home for work, or might be the biggest name in sound design; I have no clue how you work or what you work on. But I thought I made it reasonably clear in my post, but possibly did not, that I work with a huge number of different audio files in many different file types. I have to import a *flower* load of files and am clicking those import buttons way too often. If there is a way for me to turn a 10 second process that I find myself doing anywhere from 20-300 times a day into a 3 seconds process, I will do that.

Anyway, thanks for your original thoughts, although I think your follow up post to just try and berate me for not thinking the same as you was totally unnecessary.
Custom Windows 7 Pro 64bit PC
i7 4790k
16gb memory

--

Cubase 8.5.x

User avatar
Bertisevil66
Junior Member
Posts: 58
Joined: Thu Jul 19, 2012 4:27 am
Location: Vienna/Austria
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Bertisevil66 » Tue Jan 08, 2013 6:43 pm

its time that Cubase will add this feature, to split stereo tracks into mono, after imported it
Win10 Pro 64bit, newest 64bit Cubase Version, i7 4970k, Asus Motherboard, 8 GB Ram, 500GB Samsung SSD, Focusrite Saffire 24 Interface.

Gentoo
New Member
Posts: 42
Joined: Mon Dec 29, 2014 1:09 am
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Gentoo » Mon Dec 29, 2014 1:18 am

+Old thread but I think what the OP is asking is, why does one have to export and and re-import anything? I've found the way Cubase handles stereo files rather puzzling myself. I've had to use Protools for mixing a lot of times because if I'm going to export and re-import, might as well do it with a DAW that's set up to manipulate stereo file channels independently. Sometimes you want different plugins on the left channel than on the right. I really hope that this is something Steinberg addresses in the future as I want Cubase to really be the one in all DAW.

Multifix
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Jun 01, 2016 7:44 pm
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by Multifix » Wed Jun 01, 2016 7:50 pm

1 - Reload the media
2 - Choose "New" instead of "Reuse"
3 - Choose "Split Channels"

User avatar
TweakGeek
New Member
Posts: 11
Joined: Sat May 19, 2018 1:49 am
Contact:

Re: Splitting Stereo Tracks already in Project

Post by TweakGeek » Tue Sep 11, 2018 6:01 am

Hi. Same problem in 2018 (6 years later). Is there any convenient way to do this yet?

I don't want to just listen to Left or Right, I want to separate them, and be able to process them individually in an orderly fashion, without having to re-export or re-import or convert anything. Is it possible yet? seems like a feature that's just too basic to overlook.

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests