Moving clips between lanes - constrain move

For users of legacy Steinberg Nuendo software
Post Reply
User avatar
ffg
Member
Posts: 573
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:46 pm
Contact:

Moving clips between lanes - constrain move

Post by ffg » Thu Dec 08, 2011 2:01 pm

With the new Lanes, if I want to move a take from one lane to another, I will usually want to constrain its sideways movement.

With normal tracks, this is done by holding CMD (Mac) whilst moving the clip. With lanes, holding CMD selects the Audition tool. There doesn't seem to be a way to change this behaviour under Prefs>Editing>Tool modifiers.

Anyone know a way to do this?
best wishes

David

I'm going to to let the situation mature...

Nuendo 8.2
Cubase 9.5
MacPro 3.3 6-core OSX 10.12
Macbook Pro OSX 10.11
RME Fireface 802
RME Fireface 800

fishtank
Junior Member
Posts: 82
Joined: Wed Dec 22, 2010 3:12 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by fishtank » Fri Dec 09, 2011 1:58 pm

Drag the audio to the new lane first and THEN hit the CMD key before you let go of the mouse - this will shift any horizontal movement back to the original position. This works for me using the CTL key in Win 7, but I assume the behavior would be the same for Mac.

User avatar
ffg
Member
Posts: 573
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by ffg » Fri Dec 09, 2011 2:59 pm

Thanks for this - this does work sometimes, but in fact it tends to force the clip back into the original lane, but moved sideways - the reverse of what I need. It's a little unpredictable.

[edit to say - there is a logic to this behaviour - if you drag a clip into another lane and move it sideways by less than one bar, then hold CMD, the clip snaps to its original lateral position in the new lane. However if you move it sideways by MORE than a bar, hitting CMD causes it to jump back to the first lane. Having said it's logical, I can't really see the point of it...]

However I did find a better way, which is to click and hold on the part you want to move but BEFORE moving it, hold down CMD. (in other words, instead of CMD-click, it's click-CMD) THEN move the clip.

Beware though with the current lanes behaviour, this will select the part and activate it, which may not be desirable...

This whole lanes thing isn't quite there yet...
best wishes

David

I'm going to to let the situation mature...

Nuendo 8.2
Cubase 9.5
MacPro 3.3 6-core OSX 10.12
Macbook Pro OSX 10.11
RME Fireface 802
RME Fireface 800

Brandy
Senior Member
Posts: 1025
Joined: Sat Dec 18, 2010 4:59 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by Brandy » Sun Dec 11, 2011 6:02 pm

Yes, one of the annoying things of the "new lanes" which were actually a bis step backwards. Fishtank is right here, but it is nasty though.

Another thing is that dragged events (from one lane to another track and back, second track not necessary in lanes mode) will show up on the first lane, moving everything down - this is confusing. Old lanes just playbacked the "take on top" which means that event which was "on the highest place" - a new take or a moved event was added just on top - that means graficaly below the older ones.

Those lanes needed to change back to the old ones - not in Q2/2012 - NOW!! I can not use Nuendo because of that.
Christoph Brandes | Iguana Studios | Freiburg/Germany | Facebook | C9.5 - N6.5 - WL9 and lots of stuff like that | still originally registered in deepest 2001

Bart_Celis
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Feb 01, 2011 1:28 am
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by Bart_Celis » Sun Dec 11, 2011 7:32 pm

Brandy wrote:Those lanes needed to change back to the old ones - not in Q2/2012 - NOW!! I can not use Nuendo because of that.

+1
Bart Celis
info@ifsoundmatters.be
Belgium

Nuendo 7.0.35 on MacPro 8-core - RME HDSPe MADI FX - SSL Alphalink MADI AX - Millennia pre's - Altiverb 7 - Melodyne ...

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1185
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by fenderchris » Tue Dec 13, 2011 10:43 am

And why have a Solo button on a Lane but no Mute button?
Chris

The Archers - give it a rest already!

Windows-7 Pro 64-bit, i7 Quad core 2.66 15GB ram, Nuendo-8.3.0, Wavelab-Elements9.5, 2x MR816CSX, RME FireFace UFX, SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Halion-5, Halion Sonic 2, Kontakt-5, Roland V-Drums TD-20X
Cubase iC Pro for iPhone and Android (killed by its parents at birth)
Omnisphere, Trillian + loads of real instruments.

5am
Junior Member
Posts: 52
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:09 am
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by 5am » Wed Apr 18, 2012 5:19 pm

This new functionality is really doing my head in, can someone please explain the rationale behind this change? control+click was awesome, click+control is flawed because if having clicked you move the part and mistakingly un click before you press control then the part may have moved slightly but you have no way of knowing.

The old method it was rock solid........why on earth change it?

5am

twelvetwelve
Member
Posts: 823
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by twelvetwelve » Wed Apr 18, 2012 7:12 pm

fenderchris wrote:And why have a Solo button on a Lane but no Mute button?
Lanes are "muted" depending on priority. To mute you can either deactivate/mute the event or have another higher priority event playing back. The solo is a quick way to audition an event.

twelvetwelve
Member
Posts: 823
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by twelvetwelve » Wed Apr 18, 2012 7:14 pm

5am wrote:This new functionality is really doing my head in, can someone please explain the rationale behind this change? control+click was awesome, click+control is flawed because if having clicked you move the part and mistakingly un click before you press control then the part may have moved slightly but you have no way of knowing.

The old method it was rock solid........why on earth change it?

5am
I believe (and I might be wrong) that it's the same functionality that has been there except we now have more options available for modifier keys. By doing click + control you're over-riding some of those additional modifiers that are invoked when doing control + click (depending on your modifier setup).

Have a look at your preferences -> editing -> tool modifiers and assign them out of the way of each other and you shouldn't have any conflicts.

ocean-music
New Member
Posts: 18
Joined: Wed Dec 06, 2017 1:59 pm
Contact:

Re: Moving clips between lanes - constrain move

Post by ocean-music » Mon Feb 19, 2018 5:04 pm

Have tried going into prefs > edit > tool modifiers but can't find any option for disabling or re-assigning the audition tool from ctrl to something else.
Anyone solved this? The problem persists on Cubase 9.
Cubase Pro 9.0.30. - RME Fireface 400 - Windows 7

Post Reply

Return to “Older Nuendo versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests