[SOLVED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2401
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

[SOLVED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Tue Jun 20, 2017 11:34 am

Dear all.

As announced in April, iOS 10.3.1 by Apple prevents our iOS app Cubase iC Pro and supported Steinberg DAW’s from connecting.

In the meantime, Apple recommends testing the reported issue under iOS 11 that is, although it’s not yet confirmed, likely to be released in the autumn this year.

Random test results show that the beta release of the current iOS version 10.3.3 by Apple might solve the connectivity issue beforehand. We plan to perform in-depth tests after the official release of iOS 10.3.3 in order to make a reliable statement regarding the status of the issue.

Until Apple resolves the problem, Cubase iC and Cubase iC Pro remain unavailable for download on the Apple App Store.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

ChrisDuncan
Member
Posts: 490
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Tue Jun 20, 2017 4:17 pm

Hi, Lars.

Thanks very much for the update.

Every other app on my iPad has no problem with networking. Only Cubase iC Pro. This means there's something your app developers are doing differently in the code than everyone else. One person suggested the possibility that they're using a deprecated api that the new OS no longer supports, which is not an unreasonable scenario. And of course, that's why you don't use deprecated api calls. It's also something that can be remedied.

The fact that networking for all my other apps works and yours doesn't strongly suggests that a coding fix is possible. If you're simply no longer paying developers to maintain this code, it would be useful to have an official statement from you so that we know what the reality is. I wouldn't stay with Cubase Pro if you stopped maintaining it.This app is no different.

As a paying customer, if you're not going to fix your bugs, the very least you could do is let me know whether or not this app has become abandonware, rather than just keeping us in the dark.

Do you feel this is an unreasonable request?
Studio A: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Studio B: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 44 | CMC TP-QC-AI-CH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2401
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Thu Jun 22, 2017 9:29 am

Hi Chris,

Thanks for your message.

The issue introduced by Apple with the release of iOS 10.3 affected several app suppliers, but there might be a chance that Apple's iOS 10.3.3 release will solve the issue.

As stated above and in order to make a reliable statement, we will give Cubase iC Pro a proper test, once Apple iOS 10.3.3 has been officially released by Apple.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

ChrisDuncan
Member
Posts: 490
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Thu Jun 22, 2017 12:00 pm

Hi, Lars.

While you didn't answer my question of whether or not you still have developers maintaining this code, I do appreciate the reply.
Studio A: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Studio B: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 44 | CMC TP-QC-AI-CH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

Project
New Member
Posts: 12
Joined: Tue Apr 19, 2011 6:57 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by Project » Thu Jun 22, 2017 5:11 pm

I too would like to know if the application is still being developed. iC Pro is an integral part of my workflow, I use it everyday to trigger Cubase commands from the shortcut buttons, but the lack of simple functions, like the possibility of moving buttons simply by dragging them, or the possibility of reordering pages once they are loaded in the app, makes me wonder if this is something Steinberg intend to maintain in the future

Regards

Luca

ChrisDuncan
Member
Posts: 490
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Thu Jun 22, 2017 7:15 pm

Project wrote:I too would like to know if the application is still being developed. iC Pro is an integral part of my workflow, I use it everyday to trigger Cubase commands from the shortcut buttons, but the lack of simple functions, like the possibility of moving buttons simply by dragging them, or the possibility of reordering pages once they are loaded in the app, makes me wonder if this is something Steinberg intend to maintain in the future

Regards

Luca
This doesn't seem to be a question they want to answer, probably because if they say it's no longer being maintained it will adversely affect sales.

Since we can't get confirmation that people are actively working on the code, my gut instinct is that the developers for this app are long gone and there will be no future development. If an iOS update fixes the problem, we can keep using it. If not, both the app and our investment are dead.

I suspect they finally figured out that there's no significant money in mobile apps and thus don't want to invest in this product any further. It is what it is. I just wish they'd be honest about it.
Studio A: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Studio B: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 44 | CMC TP-QC-AI-CH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

mkok
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Fri Jun 23, 2017 2:37 pm

This has been broken for some time now and is really annoying as I paid for this app. Surely this can be fixed by doing something with the App? What is Apples position on this and when do they say it will be fixed instead of it might be fixed in the next version. This tells us nothing
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

JeremyNBalzarini
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jun 26, 2017 7:49 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by JeremyNBalzarini » Mon Jun 26, 2017 9:03 pm

I would say that it would be in Steinberg's interest to continue development as Avid has a fully featured IOS App that looks quite impressive. That being said, IC Pro looked impressive as well but the fact that I have never gotten it to work and see its full capability has me wondering. I think Steinberg needs to continue IC Pro as a means to stay competitive with Avid. The hint that they are hoping it is fixed for them sounds discouraging. I for one would hope that further implementation would be expanded so that it could be utilized with say the new Avid S3 Dock, with that function, I would really like to get an S3 and the S3 Dock but if there isn't an IOS app supporting it then there is no use.
Toshiba Qosmio x500-930, 8gb ram, I7, 512 SSD, 512HD,
Presonus FirePod/FP10, Presonus R80, Allen & Heath Mixwizard3 16:2,
Novation Nocturn Keyboard 25, Digitech RP1000,

jakdracula
New Member
Posts: 6
Joined: Sat Jun 25, 2011 4:49 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by jakdracula » Tue Jun 27, 2017 5:52 pm

I had been using iC Pro until a few months or so ago when it stopped working. CUBASE: get it together, fix this app, would you please?

JeremyNBalzarini
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jun 26, 2017 7:49 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by JeremyNBalzarini » Wed Jun 28, 2017 2:03 am

Anyone try Pro Tools Control? I was just looking at the avid pro tools dock and it said on thier website that it's supposed to be compatible with Cubase and nuendo.
Toshiba Qosmio x500-930, 8gb ram, I7, 512 SSD, 512HD,
Presonus FirePod/FP10, Presonus R80, Allen & Heath Mixwizard3 16:2,
Novation Nocturn Keyboard 25, Digitech RP1000,

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3044
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by jaslan » Wed Jun 28, 2017 4:27 am

JeremyNBalzarini wrote:Anyone try Pro Tools Control? I was just looking at the avid pro tools dock and it said on thier website that it's supposed to be compatible with Cubase and nuendo.
Yes. I just had it running with C9 on my PC. I was just curious and tried it out. I don't need remote control so badly that I can't wait for iC Pro to be fixed so I will probably uninstall the EUConl, etc. I didn't fool around with it much but it seems to have similar features to iC Pro.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

mkok
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Fri Jun 30, 2017 11:02 am

It took me a few minutes and a bit of reading but I have now installed and am using EUCon with the App on my iPAD. It basically gives me back remote control which is what I wanted and a whole lot more. Steinberg sort your act out. It's crazy that Avid can give us a working App for nothing and you can't. It seems to be a habit just dropping things without further development. If I didn't collaborate with other Cubase users and have so much invested I would be tempted to drop it altogether.
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

ChrisDuncan
Member
Posts: 490
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Fri Jun 30, 2017 4:51 pm

mkok wrote:It took me a few minutes and a bit of reading but I have now installed and am using EUCon with the App on my iPAD.
What version of Windows are you running? I looked into this but it requires installation f EUCon on the Cubase computer. That might be fine, but I'm always very paranoid when it comes to installations / updates on my DAW box because, well, Murphy's Law.

Were there any adventures in the installation of EUCon, or incompatibilities / conflicts with other software on your computer once installed?
Studio A: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Studio B: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 44 | CMC TP-QC-AI-CH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 272
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by SuStudio » Sun Jul 02, 2017 6:04 pm

Is this issue limited to just iPads since I can connect without any problems using my iPhone 6S+ running 10.3.2. Fortunately I haven't upgraded my iPad Pro which is still running 10.2.1.
Cubase 9.5.3 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.12.6
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

mkok
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Mon Jul 03, 2017 9:00 am

ChrisDuncan wrote:
mkok wrote:It took me a few minutes and a bit of reading but I have now installed and am using EUCon with the App on my iPAD.
What version of Windows are you running? I looked into this but it requires installation f EUCon on the Cubase computer. That might be fine, but I'm always very paranoid when it comes to installations / updates on my DAW box because, well, Murphy's Law.

Were there any adventures in the installation of EUCon, or incompatibilities / conflicts with other software on your computer once installed?
It all seemed to go quite smoothly. The EUCon software is for all sorts of PT controllers so I'm guessing is well designed so it doesn't cause problems. So far so good for me with nothing broken
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

mkok
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Mon Jul 03, 2017 9:01 am

SuStudio wrote:Is this issue limited to just iPads since I can connect without any problems using my iPhone 6S+ running 10.3.2. Fortunately I haven't upgraded my iPad Pro which is still running 10.2.1.
My Phone a iPhone 7 worked on the new software for a while then just stopped working the same as my iPad. Probably best to stay on what works depending what's important to you.
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

mkok
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Mon Jul 03, 2017 9:06 am

What is annoying is that Steinberg seem to pay someone to create plugins/apps then abandon them instead of updating. I've seen this with LM4 and Virtual Guitar. Both could have been updated and cross upgrades offered. Apart from the major programs I would never buy a Steinberg plugin or app again as they just can't be trusted to carry on supporting them.
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 272
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by SuStudio » Mon Jul 03, 2017 5:19 pm

mkok wrote: My Phone a iPhone 7 worked on the new software for a while then just stopped working the same as my iPad. Probably best to stay on what works depending what's important to you.
Just to be clear, both your iPhone & iPad worked with ICPRO/Cubase 9 on the latest iOS version 10.3.2 BUT then suddenly stopped working afterwards without any further changes to your system(s)?
Cubase 9.5.3 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.12.6
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

ChrisDuncan
Member
Posts: 490
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Mon Jul 03, 2017 6:58 pm

mkok wrote: It all seemed to go quite smoothly. The EUCon software is for all sorts of PT controllers so I'm guessing is well designed so it doesn't cause problems. So far so good for me with nothing broken
Thanks, man. The Cubase app is obviously abandonware so even if Apple releases an iOS patch that fixes it, it can easily break on the next version.

At this point abandonment sounds like a sensible plan all around, so I'm moving on to other solutions and will chalk this off as a learning experience - never buy another mobile app from SB.

[edit]
Well, so much for Pro Tools Control. EUCon doesn't support Windows 7.

At this point I think I'm just going to split a monitor in the live room and use a wireless mouse and keyboard for the desktop DAW.
[/edit]
Studio A: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Studio B: Cubase 9.0.10 Build 150 64 bit | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 44 | CMC TP-QC-AI-CH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Tue Jul 04, 2017 2:30 am

Hoping 10.3.3 fixes this issue and the results are available in time as I don't plan to upgrade to iOS 11 on my device.
(Dropping support for 32-bit Apps being the main reason as I don't want to lose access to some golden oldies!)
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

steviegringo
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Jul 05, 2017 6:04 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by steviegringo » Thu Jul 06, 2017 7:28 pm

I have never downloaded any version of this App, but these features are something I was looking into and now I want in! I'm wondering, if I try the Beta of iOS 11 will it be available for download, or am I out of luck now.

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2401
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Thu Jul 20, 2017 4:49 pm

Hi all,

Our testings with Apple's official iOS 10.3.3 release are positive so far, and their update solves the iC Pro connectivity issue.
Please expect an official news update from us in a few days.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

DSG
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Jul 22, 2017 11:18 am
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by DSG » Sat Jul 22, 2017 11:26 am

Yes it works again with 10.3.3 on my iPad Pro.

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Sat Jul 22, 2017 1:19 pm

GREAT!
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

User avatar
mtrigoboff
Junior Member
Posts: 51
Joined: Mon Dec 09, 2013 3:26 am
Location: Tigard, Oregon (near Portland)
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mtrigoboff » Sun Jul 23, 2017 3:40 am

10.3.3 works fine on my iPad 2.

Post Reply

Return to “Cubase iC Pro”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests