OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

For users of legacy Steinberg Cubase software

OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Svenne » Sun Oct 12, 2014 2:46 pm

OS X 10.10 is here. I have read some postings about Cubase's compatibility (issues) spread out in several topics. However, I think it would be of interest to all Mac users to have these findings consolidated into one topic.

So, anyone who has tested Cubase 7/7.5 with OS X 10.10. Please post your findings in this topic. (But for everyone's sake, keep it clean. No rantings, please)
Last edited by Svenne on Fri Oct 24, 2014 1:21 pm, edited 1 time in total.
Cubase Pro 8.5.20 + IC Pro, WaveLab Elements 9.0.30, Mac Pro 2.8GHz 8-core 8GB, 10.11.6 (El Capitan), MR 816X, Avid Control/Mix, iPad Air (128GB), Cubasis 2.0, iTrack Dock.
Svenne
Member
 
Posts: 733
Joined: Sun Sep 25, 2011 10:29 am
Has thanked: 17 times
Been thanked: 69 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby hjwinge » Mon Oct 13, 2014 8:11 am

10.10 on imac mid 2007 with elements. yosemite has been good generally on the mac, but elements keep crashing on quits, save presets, loading plugins and is on this mac not reliable at all. I will wait to install yosemite on my mac pro with cubase 7.5 but with just little testing cubase 7.5 seems more stable than elements generally (on the imac)
cubase 8.5, 7.5 macpro middle 2012, saffire pro 40, waves 9, t-racks, plugin alliance, superior drummer and komplete
User avatar
hjwinge
Junior Member
 
Posts: 146
Joined: Sat Jan 01, 2011 11:11 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 21 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Felipe Garcia » Thu Oct 16, 2014 11:22 am

Hi there!

I highly recommend you to wait until an official statement regarding the compatibility of Steinberg products with the upcoming OS X 10.10 has been released. If applicable, some patches and/or compatiblity installers will be released after all tests have been finished (only for supported products). Please take into account that some programs might not show the expected or correct results, unless you reset its preferences to the factory settings. Until further notice, OS X 10.10 won't be supported officially yet, but it would be very useful to get some feedback about the results of your tests.
Joaquin Felipe Garcia, Steinberg Tech Support
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud and Google+!
User avatar
Felipe Garcia
Moderator
 
Posts: 201
Joined: Wed Oct 02, 2013 9:31 am
Location: Hamburg, Germany
Has thanked: 34 times
Been thanked: 66 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Johnny » Sat Oct 18, 2014 1:02 am

Hi - just a quick update on my own very limited testing of Yosemite and 7.5.3. I've got a Core i5 Macbook Pro (dual core) and a Core i7 iMac (quad core).

Having run the Yosemite Beta on the macbook over the summer, I have found Cubase has run OK for me so far, including using the final released Yosemite build. I've generally used the built in sound on this machine. So I thought I would be safe to install Yosemite on the iMac, which has been using Cubase under Mavericks flawlessly over this period.

However, once this machine had (final) Yosemite installed, immediately I had serious over-runs on the 'real time peak' meter under relatively light project loading. Reducing the sample rate and increasing the buffer brought some small improvement but the system was still not able to play more than a couple of VSTs at once. This machine is using Focusrite Saffire Pro with the latest (Yosemite) driver. I also tried this machine using the built in sound, and tried to reinstall the audio drivers again. Same result, so I am leaning towards thinking the problem is not with the Focusrite.

Because I want to use the iMac over the weekend I have decided to roll it back to Mavericks for now. So I will be able to confirm if this fixes the problem once the restore process is complete in a few hours. But I would be interested to know if anyone else has any problems with Yosemite and Cubase? And also if anyone has any suggestions! I have tried all the buffer / sample rates / audio priority / ASIO guard options with little improvement. Could it be a problem that is limited to i7's or quad-core processors?
Johnny
New Member
 
Posts: 44
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:46 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby orchetect » Sat Oct 18, 2014 6:55 am

I've had good success with Yosemite. Feel free to check out my post in another thread for some details.
Steffan Andrews | Composer for Film/TV | Custom iPad control surface developer | website | imdb
DAW: Mac Pro 6,1 (trashcan) 3.5GHz 6-core 32GB RAM, 4TB SSD, macOS 10.12.5, Cubase Pro 9.0.20, Dorico 1.0.30
Converters/Monitoring: UA Apollo Duo Thunderbolt x 2, Focal Twin6/Sub6
Gear: Millennia STT-1 & HV-3C, Aurora GTQ2 x 2, Manley Core, Neumann M149 / U87ai / KM184mt, Schoeps CMC64 stereo pair, AT5040 & AT5045, Yamaha CP33, 5 iPads running custom DAW control surface software
User avatar
orchetect
Member
 
Posts: 461
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:28 am
Has thanked: 134 times
Been thanked: 62 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby curteye » Sat Oct 18, 2014 12:33 pm

Felipe Garcia wrote:Hi there!

I highly recommend you to wait until an official statement regarding the compatibility of Steinberg products with the upcoming OS X 10.10 has been released.


Aloha F,

Sounds like a very good plan indeed.

Tanx!
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac i7 2.8Gz 16GB-10.10x...../C5.5/6.5/7.5/CP8
MBP 3.0Gz......16GB-10.10x.../CP8

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.
User avatar
curteye
External Moderator
 
Posts: 4782
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Has thanked: 63 times
Been thanked: 270 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Johnny » Sat Oct 18, 2014 12:47 pm

I've decided to wait on my main system. I found that the VST3 version of u-he Diva is now not playing nice under both Mavericks and Yosemite in any case. This is new behaviour on my system and I am not clear what changed (note that u-he recommend using the VST2 version anyway).

Another problem I found was that my version of Waves WLC (and latest V9 installer) is not working on Yosemite (for me anyway). I am nervous to update both machines to Yosemite in this case, in case I need to rebuild the license key.

Looking forward to hearing how others get on. I've enjoyed Cubase under the Yosemite beta, and it wasn't all bad news.
Johnny
New Member
 
Posts: 44
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:46 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Lex_Lux » Sat Oct 18, 2014 3:39 pm

Did a clean install of Yosemite today. Did then try to install Cubase 7 Artist with the Steinberg application installer for Yosemite. Installation was succesfull according to the installer. But Cubase is nowhere to be found on the computer. Much strange! So beware everyone who tend to be too quick updating.
Lex_Lux
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jan 14, 2013 4:09 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Svenne » Sat Oct 18, 2014 4:49 pm

Lex_Lux wrote:Did a clean install of Yosemite today. Did then try to install Cubase 7 Artist with the Steinberg application installer for Yosemite. Installation was succesfull according to the installer. But Cubase is nowhere to be found on the computer. Much strange! So beware everyone who tend to be too quick updating.

Did you use the Yosemite install tool, when you installed. It is apparently required at the moment:
http://www.steinberg.net/en/newsandeven ... -2837.html

Check out orchetect's excellent posting here:
viewtopic.php?p=393274#p393274
Cubase Pro 8.5.20 + IC Pro, WaveLab Elements 9.0.30, Mac Pro 2.8GHz 8-core 8GB, 10.11.6 (El Capitan), MR 816X, Avid Control/Mix, iPad Air (128GB), Cubasis 2.0, iTrack Dock.
Svenne
Member
 
Posts: 733
Joined: Sun Sep 25, 2011 10:29 am
Has thanked: 17 times
Been thanked: 69 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Lex_Lux » Sat Oct 18, 2014 5:34 pm

Svenne wrote:Did you use the Yosemite install tool, when you installed. It is apparently required at the moment:
http://www.steinberg.net/en/newsandeven ... -2837.html

Check out orchetect's excellent posting here:
viewtopic.php?p=393274#p393274


Yeah I did use the Steinberg tool. I put in the DVD disc containing Cubase Artist 7 and choose language. Then I swapped to the installation tool for Yosemite and went about the installation. It went fine. It even prompted me to put in the Sonic SE disc. To do so I had to close the installation window for Artist 7 in order to get the disc out and put the Sonic SE disc in. Things then continued to install. Then download manager (name?) initiated and downloaded the latest patch. After this the installation was done and successful according to the installer. But I can't find Cubase on the damn computer :lol: :?

I'm just now downloading the complete Artist 7 installer from Steinberg's website to try to install from it instead from disc (with help from the Yosemite installer tool).
Lex_Lux
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jan 14, 2013 4:09 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Lex_Lux » Sat Oct 18, 2014 10:18 pm

Lex_Lux wrote: I'm just now downloading the complete Artist 7 installer from Steinberg's website to try to install from it instead from disc (with help from the Yosemite installer tool).


OK so this helped. I got the image file from the Steinberg website and installed it through the Yosemite installation tool. Cubase is now up and running. You have to use the tool also when updating to the latest version btw.
Lex_Lux
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jan 14, 2013 4:09 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby HarrySound » Sat Oct 18, 2014 11:12 pm

I jumped on to Yosemite when it came out and have so far had zero issues on my top spec Late 2012 27" i7 iMac.
I also use the UR28m without any issues.
My Complete plugins and addictive drums all seem to be working fine.
Obviously if your unsure wait for official word but I am actually really really impressed with this excellent update to OSX.

Maybe Sternberg can make use of the fact Notification centre widget system one day......all it takes is a little imagination.
User avatar
HarrySound
Junior Member
 
Posts: 185
Joined: Sun Apr 29, 2012 6:17 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby casssax » Sun Oct 19, 2014 4:59 am

I just installed 10.10 on my mac mini (late 2012) 2.3GHz i7 with 16GB ram.
I'm running Cubase 7 elements.
I'm using a presonus audio box 22vsl for my audio out.

Cubase is crashing over and over. I'm just mixing some audio tracks.

The first time it hung up when I used the cut tool to split an audio event and then tried to normalize.
(normally it will ask if you want to create a new version so the normalize only effects the cut version and not the original. This time it hung up before that dialog box appeared. I had to force quit)

I had already done this on another track with out a problem.

I restarted and started working on the bass drum track using the channel rack gate, compressor and EQ. Was working fine for a while and then it crashed again.

I've had to force quit twice so far.

Two other times it crashed and a big error message box appeared with the option to restart.

It's been very stable with the previous 10.9

Edit:
I'm not sure what these things mean, but here are some error messages I'm seeing in the console:

Code: Select all
10/18/14 11:38:02.103 PM Cubase LE AI Elements 7[1166]: WARNING: The Gestalt selector gestaltSystemVersion is returning 10.9.0 instead of 10.10.0. Use NSProcessInfo's operatingSystemVersion property to get correct system version number.
Call location:


Code: Select all
10/18/14 11:20:35.973 PM Cubase LE AI Elements 7[1124]: Error: this application, or a library it uses, has passed an invalid numeric value (NaN, or not-a-number) to CoreGraphics API. This is a serious error and contributes to an overall degradation of system stability and reliability. This notice is a courtesy: please fix this problem. It will become a fatal error in an upcoming update.
Mac Mini OSX 10.10 Cubase Elements 7.0.7 PreSonus AudioBox 22VSL
User avatar
casssax
New Member
 
Posts: 7
Joined: Thu Jun 30, 2011 3:22 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby AP » Sun Oct 19, 2014 6:22 am

After testing Yosemite and 7.5.30 on my external HDD I'm happy with the Preformace. I also installed it on my SSD and has been performing well so far no issues. Very slick OSX and looks good with Cubase.
Cubase Pro 9.0.20. 15" MacBook Pro i7, SSD, 16 GB Ram, OSX 10.12.5. UR28M, CMC.
User avatar
AP
Member
 
Posts: 475
Joined: Thu Dec 06, 2012 11:46 pm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 61 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby viniciusmi00 » Sun Oct 19, 2014 3:21 pm

I'm wondering whether I wait or not out the version of Cubase to Yosemite. Someone from tech support could come here and say if the version to Yosemite will leave soon or not. If it takes some time, I'd rather try to install with the Tools to Yosemite.
Cubase 8 Pro 64 bit - HAlion 5 - CMC-CH - CMC-QC - NI Komplete Audio 6 - Mac OS X 10.10.2.
User avatar
viniciusmi00
New Member
 
Posts: 25
Joined: Thu Aug 22, 2013 7:26 pm
Location: Brasil
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby jpgtr » Sun Oct 19, 2014 10:15 pm

As with Steinberg, all my third-party plugs say "still testing - wait for now."
2012 Mac Pro 10.11.4, 24 GB RAM, Cubase 8.5 UAD-2 Duo
jpgtr
Member
 
Posts: 265
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 21 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby curteye » Mon Oct 20, 2014 12:52 am

jpgtr wrote:As with Steinberg, all my third-party plugs say "still testing - wait for now."


WORD!!!!
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac i7 2.8Gz 16GB-10.10x...../C5.5/6.5/7.5/CP8
MBP 3.0Gz......16GB-10.10x.../CP8

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.
User avatar
curteye
External Moderator
 
Posts: 4782
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Has thanked: 63 times
Been thanked: 270 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby Henry1970 » Mon Oct 20, 2014 10:51 am

As I have a first generation Mac Pro, which isn't officially "supported" anymore, I can't just install Yosemite that easily.... :?
Just installed a new SSD drive and put a clean install with Mavericks on it.
The tool I used to install Mavericks is still in its beta version for Yosemite. I'll wait till the final version is out before I switch... (I'll be making a Super Duper back up before upgrading antway..) :mrgreen:
Mac Pro 1.1 (2006) 2x 3,0 Quad Core, 32 Gig RAM, Cubase 8.5 + 9.0 Pro, WaveLab Elements 7, RME Fireface 800 Audio Interface, Mackie Universal Control Pro, Emagic Unitor 8 Mk II, Alesis D4, Kemper Profiling Amp.
User avatar
Henry1970
Junior Member
 
Posts: 106
Joined: Thu Dec 30, 2010 8:15 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby curteye » Mon Oct 20, 2014 12:53 pm

Henry1970 wrote: (I'll be making a Super Duper back up before upgrading antway..) :mrgreen:


Another great idea! +1
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac i7 2.8Gz 16GB-10.10x...../C5.5/6.5/7.5/CP8
MBP 3.0Gz......16GB-10.10x.../CP8

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.
User avatar
curteye
External Moderator
 
Posts: 4782
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Has thanked: 63 times
Been thanked: 270 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby ufoqbase » Mon Oct 20, 2014 4:25 pm

Until now I've used Cubase 6.5 under yosemite with success, works great with Melodyne, Cubase 7.5 don't play 96khz files with the internal audio board...... :-(
Macbook pro 3.3ghz, 16Gb ram, Native Instruments Komplete Ultimate, Addictive Drums, IK Sampletank, Amplitube.
ufoqbase
Junior Member
 
Posts: 67
Joined: Sun Apr 21, 2013 7:55 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 14 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby keshav » Mon Oct 20, 2014 6:35 pm

Hi all,

Updated to Yosemite yesterday. UA Apollo DUO user here with the latest UAD software. The UAD plugs are not playing very nice (upon opening and closing any plugin the GUI goes black and freezes). Recording is also giving some trouble with a lot of weird glitches and artefacts happening - although this is intermittent, only happens after the session has been open for some time and is fixed by closing and re-opening the session.

Overall, wouldn't recommend updating just yet. Approximately how long would the waiting time for a compatible update be? I'm aware 7.5.30 is quite recent.
www.skyharbormusic.com
Cubase 8.0.3, Retina Macbook Pro 15" mid 2015, 2.2GHz Intel core i7, 16GB 1600MHz DDR3 RAM, 256GB SSD, Universal Audio Apollo Duo (thunderbolt)
keshav
New Member
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 21, 2011 6:41 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby agilkds » Tue Oct 21, 2014 8:07 pm

Hi all. Maybe i'm lucky, because all SB apps are working perfectly well in my iMac under OSX Yosemite.
Currently i have Cubase Elements 7.0.7, Cubase 7.0.7, Cubase 7.5.30, Wavelab LE7, Wavelab Elements 8.0.3 and Wavelab 8.5.1, all runing on an iMac early 2008, with Core2 Duo, 4 Gb of RAM, and an 1 TB HDD. Hardware is a Presonus Audiobox and MIDI is an M-Audio Keystation 88es. This is my "home" setup, and installed all the Steinberg software in order to run tests on the OSX Yosemite.
The difference between this setup and another one i've tried earlier this week, is that in this machine (the iMac) i've been updating/upgrading the OSX and all the software since OSX Tiger (10.4). On a new machine, with a clean install of Mavericks and the update to Yosemite, there were errors and things not going so weel.
So IMO, with these tests (runnig tests since last friday...), a machine that comes from "older" updates/upgrades can go fine, a new machine that relies only in "new" OS's, there are problems.
I say this because i've been reading about a lot of errors with SB software, and in this particular machine, never had one.... (well a video card related one, but that's not SB, it's this "old" iMac... :? )
Also on the Win 7 side, Cubase and all the others run fine, including the problem with the Hub and the Win update...
Hope it can help someone! :)
Win7 (64bit), i7 core, 32 gig RAM; Cubase Pro 8.5.15 (64 bit); Wavelab Pro 9 (64 bit); CMC FD (x2); CMC TP; CMC CH; CMC QC; Focusrite Liquid Mix 32; MOTU 424 + 24I/O + 2408 mk3 + 2408 mk2 + 1224 MK2; Mutec Master Clock; Soundcraft Vienna II mixer (+ a lot of analog equipment)
User avatar
agilkds
New Member
 
Posts: 35
Joined: Wed Feb 06, 2013 6:08 pm
Location: Lisbon Portugal
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby hjwinge » Tue Oct 21, 2014 11:06 pm

My testing. None of my software is yet supported, cubase 7.5, superior drummer, komplete 8 and waves. Im using mac pro 2012. Cubase starts up with a message new audio hardware discovered everytime, (mine being saffire pro 40). It will ask for locating some halion and loopmash files everytime. From there on everything seems to be normal. Waves wlc dont connect to the cloud, but seems to be working using the USB guide found elsewere. SD and kontakt is working. I wont do any project on yosemite yet ofcourse, other than testing this and that
cubase 8.5, 7.5 macpro middle 2012, saffire pro 40, waves 9, t-racks, plugin alliance, superior drummer and komplete
User avatar
hjwinge
Junior Member
 
Posts: 146
Joined: Sat Jan 01, 2011 11:11 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 21 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby ufoqbase » Wed Oct 22, 2014 3:11 pm

Try Cubase 6.5 and let me know because works great for me.... :?
Macbook pro 3.3ghz, 16Gb ram, Native Instruments Komplete Ultimate, Addictive Drums, IK Sampletank, Amplitube.
ufoqbase
Junior Member
 
Posts: 67
Joined: Sun Apr 21, 2013 7:55 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 14 times

Re: OS X 10.10 (Yosemite) & Cubase 7/7.5?

Postby curteye » Wed Oct 22, 2014 11:48 pm

hjwinge wrote:My testing. None of my software is yet supported, cubase 7.5, superior drummer, komplete 8 and waves. Im using mac pro 2012. Cubase starts up with a message new audio hardware discovered everytime, (mine being saffire pro 40). It will ask for locating some halion and loopmash files everytime. From there on everything seems to be normal. Waves wlc dont connect to the cloud, but seems to be working using the USB guide found elsewere. SD and kontakt is working. I wont do any project on yosemite yet ofcourse, other than testing this and that


Aloha h,
and thanks for the report.

I use much of the same soft gear (sup drums, NI and waves)
so mahalo to you for 'blazin' the trail'. :)

Still on hold here.

Good Luck!
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac i7 2.8Gz 16GB-10.10x...../C5.5/6.5/7.5/CP8
MBP 3.0Gz......16GB-10.10x.../CP8

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.
User avatar
curteye
External Moderator
 
Posts: 4782
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Has thanked: 63 times
Been thanked: 270 times

Next

Return to Older Cubase versions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests