Pace service consuming 10%-12% cpu

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Thu May 24, 2018 10:39 pm

The pace licence service is taking about 10% of my cpu at all times when cubase is instantiated. Not a cubase issue per se but PACE/Ilok support don't want to know and have no way to troubleshoot. How much CPU is your PACe service using if your using an ilok?

Suspicious it's Slate plugins checking their licence all the time
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5004
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by Grim » Thu May 24, 2018 11:25 pm

Not getting near as bad as you......ilok barely registers use maybe peaks at 0.2% with no Slate loaded but I load a couple Slate VMR and it jumps up to 1.5 to 2% so your suspicions may be correct.
Exactly the same in Reaper so not a Cubase thing.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Fri May 25, 2018 6:01 pm

My computer spec is similar to yours actually Grim. PACE ilok support say 0.2% is an average use on a modern computer. Whatever is making it consume 10% average on mine I have no idea. They say they have no tool / verbose way of knowing whats calling the dongle. I find that hard to fathom!
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5004
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by Grim » Fri May 25, 2018 6:30 pm

Check an empty project? low cpu use? Now add multiple Slate plugs. High cpu use? Contact Slate support!
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

benjaminduk
New Member
Posts: 46
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by benjaminduk » Mon May 28, 2018 10:30 am

@Mart - You are right about this. Also using Slate plugins and my CPU is at 8%-9% CPU. The plugins are mainly on the Busses and Sub Mix channel. Not a lot of instances IMO so quite high.

Did you manage to find out what was causing the high CPU from Slate support?
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Mon May 28, 2018 1:59 pm

benjaminduk wrote:
Mon May 28, 2018 10:30 am
@Mart - You are right about this. Also using Slate plugins and my CPU is at 8%-9% CPU. The plugins are mainly on the Busses and Sub Mix channel. Not a lot of instances IMO so quite high.

Did you manage to find out what was causing the high CPU from Slate support?
Hi Benjamin

Just now have narrowed it down to definitely Slate plugins causing it and have submitted the ticket. It might get more notice if you go and submit a ticket also. I think its Slate plugins excessively checking their licence on the iLok perhaps
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Mon May 28, 2018 2:02 pm

also if you could also try starting Cubase without VCC on any channel. look at your PACE service. Then start a VCC instance and watch it again and report back just to check how that goes for you
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


benjaminduk
New Member
Posts: 46
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by benjaminduk » Tue May 29, 2018 9:24 am

Ok so I tried Cubase with no VCC instance and the usage is 0%, but as soon as I add a Slate Virtual Mix Rack with nothing playing or any tracks enabled the Pace Service hits 10%-12% by doing nothing. This does not seem normal. Seems like just checking with the iLok it uses CPU, without any processing taking place.
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5004
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by Grim » Tue May 29, 2018 10:58 am

They are apparently testing an update for VMR2 to "fix some issues people are having"....Maybe this is one of them.

One guy on GS is reporting 15- 30% cpu with a single VMR :shock:
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

benjaminduk
New Member
Posts: 46
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by benjaminduk » Tue May 29, 2018 11:29 am

15%-30% :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Well lets hope the fix will address this.
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5004
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by Grim » Tue May 29, 2018 11:34 am

I've quoted a post of Slates and asked for confirmation this is being addressed.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Wed May 30, 2018 12:30 pm

benjaminduk wrote:
Tue May 29, 2018 9:24 am
Ok so I tried Cubase with no VCC instance and the usage is 0%, but as soon as I add a Slate Virtual Mix Rack with nothing playing or any tracks enabled the Pace Service hits 10%-12% by doing nothing. This does not seem normal. Seems like just checking with the iLok it uses CPU, without any processing taking place.
That percentage of CPU activity corresponds to my experience here.
I submitted a ticket to Slate a few days back but nothing back so far.

I'm actually on VMR 1.x (latest version of version 1)
But I had the same experience with version 2 which is why I went back to 1

Also for the record, Version 2 does not recall groups properly on VCC because of 'dreamstrip' limitations, which is why I went back to V1 also. Its a known issue but a big one when your recalling mixes!
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5004
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by Grim » Wed Jun 27, 2018 11:05 pm

mart wrote:
Thu May 24, 2018 10:39 pm
The pace licence service is taking about 10% of my cpu at all times when cubase is instantiated. Not a cubase issue per se but PACE/Ilok support don't want to know and have no way to troubleshoot. How much CPU is your PACe service using if your using an ilok?

Suspicious it's Slate plugins checking their licence all the time
Slate support gave me a fix which was to remove the unlicensed VMS modules from the VMR installation.
If you have either of these installed "VMS Tube collection" or "Instrument collection" remove them.

https://slatedigital.zendesk.com/hc/en- ... MR-Modules
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

mart
Member
Posts: 483
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Pace service consuming 10%-12% cpu

Post by mart » Fri Jul 06, 2018 11:35 am

Good to know.

This seemed to resolved itself by performing an total uninstall of Slate VMR and moving through several folders after that clearing out any files left over. Then reinstalling slate VMR. I had already tried an uninstall and reinstall but there may have been certain slate files left over from previous installations causing the issue.
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Ddr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.5.30, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & Bugs not addressed in multiple iterations :
  • Import channels from Group, FX, Rack, Instrument, Sampler and all track type. Audio and MIDI Channel import just channels - no Media
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync-ever.


Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests