Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Gius
New Member
Posts: 23
Joined: Tue May 24, 2016 12:58 pm
Location: Barcelona, Spain.
Contact:

Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by Gius » Sun Nov 13, 2016 11:02 pm

We still can't remotely switch the quick controls pages, right?

Any idea how to access vst quick controls pages via midi or shortcut?

thanks
GIUS
Last edited by Gius on Mon Nov 14, 2016 2:55 pm, edited 1 time in total.
Yosemite, Mac Pro Mid 2010, 2x3,46 GHz 6-Core Intel Xeon, 64 GB 1333 MHz DDR3 ECC, SSD + SATA HD, Cubase 8.5, PT11, Logic Pro X, Ableton Live 9 - - - - - WISH LIST: VST Quick Control pages remote access, Preferences Panel search box, Sequential I/O shortcut

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16981
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Martin.Jirsak » Mon Nov 14, 2016 9:05 am

Hi,

What do you mean by "Quick Comtrol Pages"? There are no pages. There is 8 controls (by hard).
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Gius
New Member
Posts: 23
Joined: Tue May 24, 2016 12:58 pm
Location: Barcelona, Spain.
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Gius » Mon Nov 14, 2016 11:12 am

Martin.Jirsak wrote:Hi,

What do you mean by "Quick Comtrol Pages"? There are no pages. There is 8 controls (by hard).

At least for VST controls (versus TRACK controls) there are more pages available. Key words here: REMOTE CONTROL EDITOR
Last edited by Gius on Mon Nov 14, 2016 2:49 pm, edited 1 time in total.
Yosemite, Mac Pro Mid 2010, 2x3,46 GHz 6-Core Intel Xeon, 64 GB 1333 MHz DDR3 ECC, SSD + SATA HD, Cubase 8.5, PT11, Logic Pro X, Ableton Live 9 - - - - - WISH LIST: VST Quick Control pages remote access, Preferences Panel search box, Sequential I/O shortcut

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16981
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Martin.Jirsak » Mon Nov 14, 2016 1:02 pm

Hi,

Remote Control Editor has nothing to do with Quick Controls. This editor you can use just with a few dedicated controllers (Yamaha Nuage, System 5-MC, Avid Artist Series / S3 / S6 and WK-Audio ID). Quick Controls are universal and you can use them with any HW controller.

In fact, there is a user request to be able to map Quick Controls to the Remote Control Editor.

Btw: By the Remote Control Editor you can control any plug-in parameter (VST or VSTi) from the dedicated hardware controller.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Gius
New Member
Posts: 23
Joined: Tue May 24, 2016 12:58 pm
Location: Barcelona, Spain.
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Gius » Mon Nov 14, 2016 1:44 pm

I'm using VST quick controls with a nanoKontrol2. generic. That's the purpose of quick control. Assign whichever midi control to the 8 pots. Dedicated controllers would go deeper and better I guess.

VST versus TRACK quick controls is in the manual, REMOTE CONTROL EDITORS too.
Screenshot 2016-11-14 13.39.13.png
USER MANUAL
(157.06 KiB) Not downloaded yet

HEre's a screeshot. TRACK quick controls on the left (for the audio channel 17-18) and VST quick control on the right (for the MINI V2 instrument, where you can see the "page" tab which is the subject of this post.
Screenshot 2016-11-14 13.36.03.png
TRACK vs VST quick controls and remote controls editor
(592.63 KiB) Not downloaded yet
Yosemite, Mac Pro Mid 2010, 2x3,46 GHz 6-Core Intel Xeon, 64 GB 1333 MHz DDR3 ECC, SSD + SATA HD, Cubase 8.5, PT11, Logic Pro X, Ableton Live 9 - - - - - WISH LIST: VST Quick Control pages remote access, Preferences Panel search box, Sequential I/O shortcut

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16981
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Martin.Jirsak » Mon Nov 14, 2016 2:27 pm

Hi,

As I said, Remote Control Editor doesn't work with your Generic Device (nanoKontrol 2).
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Gius
New Member
Posts: 23
Joined: Tue May 24, 2016 12:58 pm
Location: Barcelona, Spain.
Contact:

Re: Access vst quick controls pages via midi or shortcut

Post by Gius » Mon Nov 14, 2016 2:47 pm

Martin.Jirsak wrote:Hi,

As I said, Remote Control Editor doesn't work with your Generic Device (nanoKontrol 2).
It DOES work. The ONLY issue is that I can't switch those pages, and I'm not the only one. (see also viewtopic.php?f=226&t=72101 and viewtopic.php?f=226&t=72086)
Screenshot 2016-11-14 14.46.05.png
(92.17 KiB) Not downloaded yet
I guess we're not talking about the same thing. There are two types: TRACK QUICK CONTROLS and VST QUICK CONTROLS... etc. Is in the manual I linked screenshots in my previous post.

G
Yosemite, Mac Pro Mid 2010, 2x3,46 GHz 6-Core Intel Xeon, 64 GB 1333 MHz DDR3 ECC, SSD + SATA HD, Cubase 8.5, PT11, Logic Pro X, Ableton Live 9 - - - - - WISH LIST: VST Quick Control pages remote access, Preferences Panel search box, Sequential I/O shortcut

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16981
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by Martin.Jirsak » Mon Nov 14, 2016 6:22 pm

Operation_Manual.pdf of Cubase 8.5.20, page 664:
"The Remote Control Editor allows you to define your own Mapping of VST plug-in parameters to the Controls of the supported hardware controllers.".

I'm sorry, Generic Device is not supported hardware controller.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

misohoza
Member
Posts: 859
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by misohoza » Mon Nov 14, 2016 8:12 pm

Hi Martin.

I think both of you are right. RCE is meant for specific hardware but you can use it to choose which parameters are loaded as default quick controls for a plugin.
Oddly it doesn't work with Halion.

http://www.soundonsound.com/techniques/control-freak
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 9, Wavelab Pro 9, Halion 6, Dorico,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

nsharpstudios
Junior Member
Posts: 78
Joined: Mon Aug 17, 2015 1:04 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by nsharpstudios » Thu Mar 30, 2017 8:08 pm

That be cool. I'd love to be able to switch pages via MIDI as well on the VSTQC. I use at leas 3 pages on some of the U-he synths. I'm usually able to create macros with keyboard Maestro for stuff like that. Did the same for opening corresponding audio track channel settings on a MIDI chanel.
Mac Pro 2012, OSX 10.12.6, Cubase 9.5, VEP6.0.16502, RME HDSPFX, SSL XLogic Alpha-Link, RME ADI-648 - Sampler 1: Mac Pro 2012 12 Core 128GB OSX 10.12 - Sampler 2: Mac Pro 2012 12 Core 128GB OSX 10.12 - Sampler 3: Mac Pro 2012 12 Core 128GB OSX 10.12

-steve-
External Moderator
Posts: 8909
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by -steve- » Fri Mar 22, 2019 6:15 am

I think it does work, iirc, with the MCU remote, which the Korg can emulate.
independent manufacturer rep
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR-RT2 | k-mix audio interface
hp spectre x360 2018 | 16 Gb

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16981
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by Martin.Jirsak » Fri Mar 22, 2019 11:29 am

-steve- wrote:
Fri Mar 22, 2019 6:15 am
I think it does work, iirc, with the MCU remote, which the Korg can emulate.
Hi,

Yes, but MCU doesn't have an access to the Quick Controls. Or am I missing something?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

-steve-
External Moderator
Posts: 8909
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by -steve- » Fri Mar 22, 2019 12:38 pm

I thought this was about the Remote Control Editor, talking about switching pages...
independent manufacturer rep
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR-RT2 | k-mix audio interface
hp spectre x360 2018 | 16 Gb

User avatar
beatpete
Senior Member
Posts: 1034
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:06 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by beatpete » Fri Apr 05, 2019 7:33 pm

This was discussed in this topic:
viewtopic.php?t=81229
"wilcofan" apparently wrote a "auto hot key" script to change pages in the RCE but I can't get a hold of him.
It's crazy that there isn't a GR or keywitch to change pages in the RCE...
Comp1: Windows 10 64 bit, Asus X99-A USB 3.1, I7 5930K (running at 4500 MHz), 32 gb Corsair Vengeance DDR4 ram, Radeon HD5450 graphics, RME Digiface, Steinberg UR824 and MR816x (X2)
(connected to Digiface), Cubase 9.5.10 64bit
Comp 2: Windows 7 64bit, I5 3450,16 gb ram, VEPro.

User avatar
beatpete
Senior Member
Posts: 1034
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:06 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by beatpete » Thu Apr 11, 2019 8:47 pm

Bump
I would LOVE to be able to change pages in the VST Quick Controls.
Comp1: Windows 10 64 bit, Asus X99-A USB 3.1, I7 5930K (running at 4500 MHz), 32 gb Corsair Vengeance DDR4 ram, Radeon HD5450 graphics, RME Digiface, Steinberg UR824 and MR816x (X2)
(connected to Digiface), Cubase 9.5.10 64bit
Comp 2: Windows 7 64bit, I5 3450,16 gb ram, VEPro.

User avatar
beatpete
Senior Member
Posts: 1034
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:06 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by beatpete » Sat Apr 27, 2019 11:00 pm

Anyone have any idea how to change pages in the VST Quick Controls?
Comp1: Windows 10 64 bit, Asus X99-A USB 3.1, I7 5930K (running at 4500 MHz), 32 gb Corsair Vengeance DDR4 ram, Radeon HD5450 graphics, RME Digiface, Steinberg UR824 and MR816x (X2)
(connected to Digiface), Cubase 9.5.10 64bit
Comp 2: Windows 7 64bit, I5 3450,16 gb ram, VEPro.

-steve-
External Moderator
Posts: 8909
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by -steve- » Sat Apr 27, 2019 11:40 pm

iirc the Mackie (MCU) page command does that. But it's been a long time, and my memory is better than ever. Wait. Worse. :P
independent manufacturer rep
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR-RT2 | k-mix audio interface
hp spectre x360 2018 | 16 Gb

User avatar
beatpete
Senior Member
Posts: 1034
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:06 am
Contact:

Re: Access VST quick controls pages via midi or shortcut

Post by beatpete » Sun Apr 28, 2019 3:33 pm

Thanks Steve but it's really convoluted to set up pages i na Mackie Control, let alone with VST Quick Controls.
Comp1: Windows 10 64 bit, Asus X99-A USB 3.1, I7 5930K (running at 4500 MHz), 32 gb Corsair Vengeance DDR4 ram, Radeon HD5450 graphics, RME Digiface, Steinberg UR824 and MR816x (X2)
(connected to Digiface), Cubase 9.5.10 64bit
Comp 2: Windows 7 64bit, I5 3450,16 gb ram, VEPro.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Tezza and 5 guests