Velocity Changing

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
methusala123
New Member
Posts: 36
Joined: Wed Jun 01, 2016 9:38 am
Contact:

Velocity Changing

Post by methusala123 » Mon Apr 02, 2018 11:12 am

Hi,
I have C8.5 but I expect this topic will equally apply to C9.
I have a line of single MIDI notes entered manually from the keyboard (Korg Oasys). They differ in velocity. I want them the same velocity. Can I do it by grouping them all together other than by changing each note individually. EG--I want velocity at ,say, 90. Some notes are above and some below. Can I change them together so they all sit at 90. I suppose it's a kind of quantising velocity!
Patrick

svennilenni
Senior Member
Posts: 2246
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:21 pm
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by svennilenni » Mon Apr 02, 2018 1:51 pm

Select them -> enter desired value in info line -> press [STRG] + [enter]

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2939
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by jaslan » Mon Apr 02, 2018 4:52 pm

Or use the Logical Editor...
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2390
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by raino » Mon Apr 02, 2018 9:11 pm

While I'd generally change it in the Info Line (is "STRG" a Mac thing, on PC it would be ctrl+enter) there is also a quick & dirty way to do this just using the mouse.

1. In the Key Ed select all the notes.
2. Hover your mouse over the top middle of the controller lane showing velocity until it says "Scale Vertically" & drag all the way to the bottom. This sets all the velocities the same at 0.
3. Again hover the mouse until it says "Move Vertically" & drag up to the desired value.

However if this is something you are going to end up doing over-and-over the the Logical Editor is the way to go and then assign it to a Key Command.
rodger

Cubase Pro 9.5.10, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1258
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by Stephen57 » Mon Apr 02, 2018 10:59 pm

Select notes, then

Midi Menu
- Functions
- Velocity
- Set to fixed velocity
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 9.0.40; PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converter, Scarlett 2I4; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST Instruments: Steinberg: HSSE, Retrologue 2, Groove Agent SE, Padshop, Mystic, Prologue, Spector; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Generic Remote setups: viewtopic.php?f=226&t=102993
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2939
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by jaslan » Mon Apr 02, 2018 11:50 pm

Stephen57 wrote:
Mon Apr 02, 2018 10:59 pm
Select notes, then

Midi Menu
- Functions
- Velocity
- Set to fixed velocity
Oh Yeah... Forgot about that one.
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1258
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by Stephen57 » Tue Apr 03, 2018 4:14 am

jaslan wrote:
Mon Apr 02, 2018 11:50 pm
Stephen57 wrote:
Mon Apr 02, 2018 10:59 pm
Select notes, then

Midi Menu
- Functions
- Velocity
- Set to fixed velocity
Oh Yeah... Forgot about that one.
Easy Macro, too. :-)
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 9.0.40; PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converter, Scarlett 2I4; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST Instruments: Steinberg: HSSE, Retrologue 2, Groove Agent SE, Padshop, Mystic, Prologue, Spector; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Generic Remote setups: viewtopic.php?f=226&t=102993
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

methusala123
New Member
Posts: 36
Joined: Wed Jun 01, 2016 9:38 am
Contact:

Re: Velocity Changing

Post by methusala123 » Tue Apr 10, 2018 12:26 pm

Sorry I've been absent following my initial post. I'm still away --far from Cubase-- to put your helpful suggestions into practise, but I will.
Many thanks. I want to get this working as it has bugged me.
Patrick

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests