HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
JimiDini
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Oct 01, 2015 6:23 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by JimiDini » Thu Oct 01, 2015 6:26 pm

musicbeat wrote:There's also HyperControl for Reason, if anyone's interested............
Im interesting! please) AxiomPro61

User avatar
musicbeat
Member
Posts: 215
Joined: Thu Aug 23, 2012 9:11 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by musicbeat » Thu Oct 08, 2015 8:48 am

JimiDini wrote:
musicbeat wrote:There's also HyperControl for Reason, if anyone's interested............
Im interesting! please) AxiomPro61
I sent you a PM..........Ciao!
i7 3.4 ghz 16go L2|W10 x64
Cubase Pro 8.5|HALion 5|Cubasis|Groove Agent Pro|Spectrasonics Bundle
RME BabyFace|AxiomPro49|Focal Pro-CMS 40

espire
New Member
Posts: 1
Joined: Fri Oct 09, 2015 9:01 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by espire » Fri Oct 09, 2015 9:04 pm

HI, ive got axiom pro 49 uising windows 8.1 and cubase 8, i would love to get the dll, thanks ahead!!

nagelil
New Member
Posts: 1
Joined: Fri Nov 13, 2015 8:44 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by nagelil » Fri Nov 13, 2015 8:53 pm

Hey, could you sent me the dll too, please? Thank you!

Antares57
New Member
Posts: 2
Joined: Sun Nov 22, 2015 1:29 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Antares57 » Sun Nov 22, 2015 1:33 pm

Hi, that will be very helpful for me to have the personality file for cubase. i try to find it on google but after 4 hours... i ask here. If you can send it to me that will be very appreciated.
Thank you !

Bups76
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Nov 23, 2015 11:35 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Bups76 » Mon Nov 23, 2015 11:52 am

Hi jaslan,

Please could you send me over the magic file as well. It's pretty poor that Steinberg and M-Audio fail to offer this support and you seem to be the only person to offer this.

On behalf of all of us, we appreciate it!

Many thanks

Marc Bastarache
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Nov 23, 2015 3:27 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Marc Bastarache » Mon Nov 23, 2015 3:31 pm

Once the Axiom is setup to control Cubase with HyperControl, I can click play, record, rewind.. My faders work.. Can toggle between tracks, etc..

The one aspect which is driving me crazy is: How do you toggle between different sounds? (voices)...

So far, I can only select the sound on a given track on my computer...

How do you select different voices on the Halion?... (ex... switch between organ, piano, strings, etc)?

[SOLVED] - The solution was going into the OPTIONS of each individual instrument (ex. Halion, Pianoteq, etc) - and setting the option for 'program change' to on.... This options menu is found when you click on the instrument and the overall instrument panel pops up with all the control buttons for that instrument.... Every instrument seems to have a form of global option menu - where program change needs to be manually turned on... (I'm surprised this is the default setting of all the instruments).. Now my Axiom controller can change voices :)
Last edited by Marc Bastarache on Thu Nov 26, 2015 5:48 am, edited 1 time in total.

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Tue Nov 24, 2015 12:36 am

Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

Antares57
New Member
Posts: 2
Joined: Sun Nov 22, 2015 1:29 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Antares57 » Tue Nov 24, 2015 12:30 pm

Jaslan, Thank you so much ! This is a great help !

Fezzler
New Member
Posts: 14
Joined: Fri Nov 13, 2015 3:16 am
Location: Charlotte, NC
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Fezzler » Wed Nov 25, 2015 5:56 am

Hi. If the file works with the M-Audio Axiom Air Mini 32 keyboard, I could use it too.

junorion
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Mar 08, 2016 5:54 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by junorion » Tue Mar 08, 2016 8:47 am

Hi jaslan,
I have the axiom pro 25.
Can you send me the HyperControl personality file? Thanks!

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Wed Mar 09, 2016 12:28 am

Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

swapnishj
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:32 am
Contact:

HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by swapnishj » Tue Jul 19, 2016 7:34 am

Axiom pro 25 working well with cubase 7 32 bit and logic pro x , but generally i use cubase 64 bit and personality file of hypercontrol is 32 bit which doesn't work in cubase 64 bit so are there any work around or drivers available ? m-audio driver support is very poor

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Tue Jul 19, 2016 12:13 pm

swapnishj wrote:Axiom pro 25 working well with cubase 7 32 bit and logic pro x , but generally i use cubase 64 bit and personality file of hypercontrol is 32 bit which doesn't work in cubase 64 bit so are there any work around or drivers available ? m-audio driver support is very poor
I use Cubase 8 64 bit and the driver works very well. There is a 64 bit driver... :?
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

swapnishj
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:32 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by swapnishj » Tue Jul 19, 2016 8:25 pm

jaslan wrote: I use Cubase 8 64 bit and the driver works very well. There is a 64 bit driver... :?
@jaslan
i did all that copy paste of hypercontrol file in component folder but result is just cubase 7 32bit works , 64 bit dont show axion pro 25 in device list is there some thing i am doing wrong?
do you mean that 64bit cubase hypercontrol file for axiom pro models?
if yes then can you give me file names? or can you share link where they are available?
thank you!
P.S.- i am talking about hypercontrol feature not about axiom pro usb drivers

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Wed Jul 20, 2016 2:25 pm

Here are the Windows files. Sorry, I don't have the Mac files if that is what you are using.
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

swapnishj
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:32 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by swapnishj » Wed Jul 20, 2016 5:42 pm

thank you @jaslan it worked somehow; thanks a lot

musicaf2
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Mar 14, 2017 8:05 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by musicaf2 » Fri Mar 31, 2017 11:01 pm

can you send me a hypercontroll file for axiom pro 61? im having a issue that, i cant use my knobs and fader in a plugin window to control it, it only works as transport and mixing controlling

Templetree
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Aug 26, 2015 3:01 am
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by Templetree » Sat Sep 30, 2017 7:39 pm

Hi :) I've downloaded the files you provided Jaslan , big cheers, I uninstalled the drivers & then rebooted & installed the driver you provided. (am on windows 7, cubase 8, running at 32 bit cos many of my plugins are 32 bit) I then installed the hypercontrol for cubase, then rebooted, then added the dll file to the components folder in cubase 8 in programme folder. then i went to generic device in cubase & put axiom pro hypercontrol in in & axiom pro hypercontrol out in out, but nothing is happening, please can you help me? I so need to get producing again! Big cheers

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Mon Oct 02, 2017 1:34 am

Templetree wrote:
Sat Sep 30, 2017 7:39 pm
Hi :) I've downloaded the files you provided Jaslan , big cheers, I uninstalled the drivers & then rebooted & installed the driver you provided. (am on windows 7, cubase 8, running at 32 bit cos many of my plugins are 32 bit) I then installed the hypercontrol for cubase, then rebooted, then added the dll file to the components folder in cubase 8 in programme folder. then i went to generic device in cubase & put axiom pro hypercontrol in in & axiom pro hypercontrol out in out, but nothing is happening, please can you help me? I so need to get producing again! Big cheers
Well,
I just checked mine (C 9.0.30) and it the HyperControl is not working. I remember this happening once before not too long ago and I was able to get it working again by restarting the computer or something. Bottom line is that you should not be adding the M-Audio Axiom Pro as a remote MIDI device in the setup. That is for when you want to use a device in a "generic MIDI" mode (I believe). HyperControl works directly (maybe with MIDI, maybe not, I really don't know) with Cubase to control the mixer, plugins, etc., but not in the same way generic MIDI control works. So, when you put the "AxiomProCubaseHyperControll.dll" file in the "Components" sub-folder of the Cubase installation and start Cubase, it should just be working. At least that is the way I remember it. Hopefully, someone will see this who can help out and possibly even has a fix as to why it sometimes stops working and how to fix that. I use the iCPro app and have that installed as well so I don't know if that somehow "replaces" the AxiomPro. I do seem to remember at one time in the recent past playing around and having BOTH the Axiom Pro AND the iCPro app working AT THE SAME TIME though.

I honestly don't use the AxiomPro to control the mixer and never really did much. And for that reason and the fact that I think it is a dead technology (the HyperControl, that is) I haven't really devoted much time to trying to get it working again. I just use the mouse on the screen most of the time or the iCPro app. I still use the AxiomPro for general MIDI stuff like playing and controlling CCs though and all that still works fine.

Anyway, if you get it figured out please post the solution here and if someone knows more, please help us out.

J.L.
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Mon Oct 02, 2017 10:24 pm

I wanted to update my post above. I did get Hypercontrol working. I just had to use a different USB port on the computer. Then, there was an item under the Remote Devices header on the Device Setup display. If it is not there, it will probably need to be added manually then select HyperControl In and Out as appropriate.
HTH
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
jaslan
Senior Member
Posts: 2931
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: HyperControl for Axiom Pro Keyboards

Post by jaslan » Wed Nov 15, 2017 3:40 pm

I think the key is that it must be plugged in a USB 2.0 port. Whenever I plug into a USB 3.0 port, the basic MIDI works but the HyperControl stops working. HTH
Cubase Pro 9.0.30. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 3.6.5. and Jamstix 4.0. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests