Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
jetpackstudios
New Member
Posts: 11
Joined: Thu Jan 15, 2015 7:20 pm
Contact:

Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by jetpackstudios » Fri Feb 20, 2015 7:16 pm

Weird problem...

Trying to access the Audio Hardware Setup Panel from the Devices Pulldown within Cubase Pro 8, and it's simply not there.

I'm trying to access the Headphone Control Panel to assign/route cuemixes to my headphones.

Has anyone else run into this?

Any suggestions?

Adam

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Grim » Fri Feb 20, 2015 8:51 pm

What interface do you have?
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

ulesto
Member
Posts: 222
Joined: Tue Jan 31, 2012 8:20 am
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by ulesto » Fri Feb 20, 2015 10:17 pm

Hardware setup can disappear if Cubase has crashed. If this is the case, you have to restart your computer, unfortunately.

Grim is right, it would help to have more information on your setup and whether it has ever appeared for you.
Mac Pro, OSX 10.11.6, MR816CSX, Cubase Pro 9.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Halion Sonic, HSO, Waves, UAD...

Funk Master
Junior Member
Posts: 113
Joined: Mon Dec 08, 2014 9:49 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Funk Master » Thu May 05, 2016 11:15 am

same problem here. the audio haredware menu is there after new installation of the Tools for UR824 but after one start and shut down of cubase it is missing again. only works one time after new installation of the driver.

System:
Win 10, UR824, newest driver. same problem with old ones.
CuBase 9.5 Pro
Win 10
I7 6700k 4 x 4,4 GHz, 64 GB Ram, SSD
UR824, CMCs, Kensington Expert Mouse
www.mastering-engineer.de

User avatar
matjones
Senior Member
Posts: 1294
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:44 pm
Location: Here....
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by matjones » Thu May 05, 2016 1:37 pm

Have you tried trashing/rebuilding your prefs?
Cubase 10.0.40 Asus Z390-Plus, i9 9900 @ 3.7GHz, 64GB DDR4 3000Mhz RAM, Asus RX 570, RME Multiface II PCIe, SSL Alpha Channel, UAD2 Octo/Solo/Quad, UA6176, Pod X3 Pro, Slate VCC/VTM/Trigger etc, SoundToys 5, Waves 10, HALion 6, The Grand 3, BFD3 (+ Expansions), WL9.5, Melodyne Studio 4, Arturia VC7, Relab LX480, iZotope MPS, Eventide XI, Various toys, Telefunken, Neumann, AKG,Sontronics, Shure Mics, Adam A7X and Avantone monitors, AKG K702, ATH-M70x, Nektar P6, Warwick, Spector Basses, Gibson Les Paul Studio & loads of other junk.


Minds are like parachutes, they work best when they're open.

Funk Master
Junior Member
Posts: 113
Joined: Mon Dec 08, 2014 9:49 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Funk Master » Thu May 05, 2016 6:20 pm

i have this problem for a long time now, but do not know, if it is there all the time. Just regonize it everytime i need the functions, which can be set in the audio hardware menü. because of other problems. I have to renew/delete the pref folder of cubase very often. So I am sure the Problem occur more than one time after i deleted the prefs folder. i make saftey ,copys of the pref folder of cuabse which is sdaves under app data in my win 10 system. so today i tried it with an old folder i saved a month ago. i think the problem is getting worse. i believe that it was better with an older version of some drivers or cubase versions. but do not know which versions, an i am tired of buggering around with it . ( hope you don't mind my bad english ;) )
CuBase 9.5 Pro
Win 10
I7 6700k 4 x 4,4 GHz, 64 GB Ram, SSD
UR824, CMCs, Kensington Expert Mouse
www.mastering-engineer.de

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Grim » Thu May 05, 2016 6:48 pm

I think I saw this mentioned somewhere with a workaround listed....checking................................................................HERE!

viewtopic.php?f=31&t=58605
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

Funk Master
Junior Member
Posts: 113
Joined: Mon Dec 08, 2014 9:49 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Funk Master » Wed Aug 17, 2016 2:25 am

Hello, I am back again. thank you for your answear. In my case it didn't helped because the menu is gone anyway. Also if there was no Cubase Crash. The Problem still remains. I will write to the support now, the next days. It must have something to do with an specific file in the Cubase Preset Folder located under App Data on Windows. If you replace this folder with an version , which was saved before the first shut down of Cubase after reinstalling, the Hardware menu is back again.
I am not sure, but i guess I have delete the App Data files more than one time since the problem is there. So just delete them, doesn't solve the problem.. Maybe we can find out, which file is in connection with the problem and find a way to replace it automaticly before starting. Time for send another Support-Wave out to Steinberg. Problem still not solved after new UR824 update.
CuBase 9.5 Pro
Win 10
I7 6700k 4 x 4,4 GHz, 64 GB Ram, SSD
UR824, CMCs, Kensington Expert Mouse
www.mastering-engineer.de

Funk Master
Junior Member
Posts: 113
Joined: Mon Dec 08, 2014 9:49 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Funk Master » Wed Aug 17, 2016 2:47 am

The Workaorund by not selecting to remember the UR as Audio Interface , which pops up at Cubase startup works. thanks to other User. unfortunatly i can't find the post again as fast as I want. So I guess there must be a specific file in the App Data folder in which this is saved. And probably we can solve the problem by ourselfs if we find that file and manipulate it
CuBase 9.5 Pro
Win 10
I7 6700k 4 x 4,4 GHz, 64 GB Ram, SSD
UR824, CMCs, Kensington Expert Mouse
www.mastering-engineer.de

User avatar
AlakaLazlo
Member
Posts: 204
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:44 am
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by AlakaLazlo » Thu Aug 18, 2016 2:22 am

I have the same problem with my MR816s. I brought this to Steinberg's attention months ago. Their customer service is really the worst. All they ever do on my tech support calls is "documents' problems; but they never have fixes for anything. The only "fix" is to change the buffer size in the MR utility program, then reboot the computer. Look in the program folder for your interface. There should be a "utility" folder. In there is a utility program that adjusts the buffer size for the interface. Small, medium and large are the options. I switch back and forth between small and medium. Start your computer; run the utility, change the setting and close the program. The reboot. The hardware dropdown will return. The catch is - it only works once! The next time you exit Cubase, the problem reappears. So you have to go through the process every time.
Moog IIP, One, and MiniMoog, Dot.Com 110, Cubase 10.0.5, Ableton Live 9.6/64, W10 Pro/64, i75820/GAX99SLI/16Gigs HyperX 2133, 3xSSD, 2xMR816, MidiExpress128, Novation SL61MKII, and SL41MkII, Slate Raven MTI2, HR824s, NS10Ms, Komplet10, Omnisphere 2.5, RMX, Trilian, MMV, Z3ta+, Axon AX50, Variax (heavily customized) JTV69S (the Hexstainocaster) and 700... Hi, I'm Al, and I'm a gear addict...

Funk Master
Junior Member
Posts: 113
Joined: Mon Dec 08, 2014 9:49 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by Funk Master » Thu Aug 18, 2016 4:36 am

I know. I think I rememeber Steinberg was bought from another big company some time ago. Its like everywhere. They need some more experts in the support team, but because of the money they split one expert position to two students jobs. In this case it might be more an mission for an programmer :)

I found a workaround of another member here , which works for me. If you don't set to rememeber the interface in the pop up menu when cubase is startet the first time after installation, the audio hardware menu do not dissapear. I found out that there must be a problem with an specific file in the App Data Folder of Cubase (Windows).But I am not on the run to search for it ;).

I got an old tool from the internet called: Push the freakin' button.It was free in past. Now this tools presses the pop up menu for me at startup and the audio hardware menu do not disappear anymore. The tool take some cpu but I am using Process Lasso to Limit its usage. If I am running out of Perfomance i still can turn it off. It takes 0,05 % on my Intel7 6700K. The newer Version of the Push the freakin' button costs around 30 dollars I think. I found the version named PTFB1064 and it works.
CuBase 9.5 Pro
Win 10
I7 6700k 4 x 4,4 GHz, 64 GB Ram, SSD
UR824, CMCs, Kensington Expert Mouse
www.mastering-engineer.de

ultradust
Member
Posts: 244
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by ultradust » Sat Oct 08, 2016 5:53 am

I have the same issue. "Audio Hardware Setup" is missing from Devices menu. Steinberg UR824 + Cubase 8.5.20.

jimmys69
Member
Posts: 807
Joined: Sat Dec 25, 2010 7:41 pm
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by jimmys69 » Sat Oct 08, 2016 7:08 am

Ugh, W10 is obviously the *witch*.

Run Cubase as admin and see if that works.

This is exactly why I am staying on W7. Never had an issue ever....
PC Win7-64-16G i7-4790k/Cubase 5-6-7 32 bit, Cubase 8-9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7X/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne Editor

polo555
New Member
Posts: 1
Joined: Sun May 07, 2017 12:59 pm
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by polo555 » Sun May 07, 2017 1:07 pm

Hello,
Can you tell me more about how you use PTFB pro for our problem with cubase.
Thank you very much

chikitin
Member
Posts: 558
Joined: Mon May 16, 2016 3:15 am
Contact:

Re: Audio Hardware Setup Missing in Devices Pulldown

Post by chikitin » Sat Jul 22, 2017 9:02 pm

I just got the same problem on MacOS Yosemite. I am going to restart!
Laptop: iMac, 16GB RAM SSD 2TB, Cubase Pro 10.0.40 on Mojave, the latest w/ two external Monitors
NI Komplete 5, EWQLSO,HSO
Synths: Yamaha PSR-A3000, Roland Fantom XR
Interface: Steinberg MR-816CSX
Effects: Rocktron DSP, Lexicon MPX 550
Controller: Steinberg CC121, Yamaha KX25,49,88, Korg Nano Kontrol, Boss RC 300, Yamaha MFC 10

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests