Link two or more tracks together and edit automation?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
dtonthept
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Jul 11, 2015 3:14 am
Contact:

Link two or more tracks together and edit automation?

Post by dtonthept » Wed Aug 12, 2015 6:57 pm

Hi folks,

Is there a way to edit automation simultaneously for two or more tracks in the project window?

In other words, I know I can link everything in the mixer, and if I put tracks in a folder together I can edit the events together, but I'm unable to find a way to then simultaneously edit the automation of even the linked tracks. I might just want to pull down the tracks by a few dB for a verse, for example.

This is the area of Cubase I'm most frustrated with right now. I've figured out that I can link tracks and parameters in the mixer, but then I would still have to put them into a folder to edit together, and the only workaround I can find for editing automation is currently to route the tracks to a bus, however on dual mono sources this isn't so cool - besides which my workaround involves having to double the number of onscreen tracks, a whole load of routing and assignments, and grouping/linking/folding/routing in a ton of different places in two different windows.

Otherwise, if anyone has any big picture advice on how to handle a large number of small groups of tracks, I'd be very interested to hear about your workflow.

Thanks,

D :-)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 12283
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Martin.Jirsak » Wed Aug 12, 2015 10:00 pm

Hi,

I can see 2 options here:

1) Select both Channels in the MixConsole. Right-click on one of them, and select Add Group Channel to Selected Channels. The output of both tracks will be routed to the new Group Channel. Then, you can automate the Volume fader of this Group Channel.

2) Use VCA Fader. Select both Channels in the MixConsole. Right-click on one of them, and select Add VCA Fader to Selected Channels (Cubase Pro only, and this function also not in Nuendo, in Nuendo, you have to route it manually). Automate the VCA Fader.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

dtonthept
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Jul 11, 2015 3:14 am
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by dtonthept » Wed Aug 19, 2015 12:47 pm

Hi Martin,

I really appreciate your reply, especially the quick tip about sending the tracks to a group.

But just to confirm, there is no way to mouse edit automation on two or more tracks simultaneously, that is not volume? For example, the trim mode won't also do Aux sends, or plug in parameters etc?

Thanks!

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 12283
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Martin.Jirsak » Wed Aug 19, 2015 11:36 pm

Hi,

if you apply the parameter, you want to automate, on the Group Channel, then you can automate it on the Group Channel, and both (or more) tracks are affected.

But you cannot "link" two or more parameters from different tracks, and automate them at once.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

dtonthept
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Jul 11, 2015 3:14 am
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by dtonthept » Thu Aug 20, 2015 4:02 am

Thanks for the clarification Martin :)

MarcoDavis123
New Member
Posts: 41
Joined: Wed Jun 10, 2015 11:40 am
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by MarcoDavis123 » Sun Oct 11, 2015 7:15 am

useful thank u
Cubase Artist 9, Lexicon I-Onix U42s, 64bit OS Windows 10, Intel Core™ i7 processor 3630QM 2.4GHz,RAM8GB

User avatar
Tony H
Member
Posts: 260
Joined: Mon Jan 10, 2011 6:20 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Tony H » Sun Oct 11, 2015 1:10 pm

automate 1 chan then copy and paste to the other
cubase9,5 pro. bfd 3.Bfd 2. ,slate everything bundle, T-rax. etc
windows 10
core i5 4x320.
16gb ram.
Focusrite Scarlet 18i20

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 12283
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Martin.Jirsak » Sun Oct 11, 2015 1:39 pm

Tony H wrote:automate 1 chan then copy and paste to the other
But then, if you want/need to change the automation, you have to copy it again, and take care about all the time.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
Tony H
Member
Posts: 260
Joined: Mon Jan 10, 2011 6:20 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Tony H » Mon Oct 12, 2015 1:13 pm

Martin.Jirsak wrote:
Tony H wrote:automate 1 chan then copy and paste to the other
But then, if you want/need to change the automation, you have to copy it again, and take care about all the time.
............
yes--
but only the part you changed ...how mucht time is a few mouse clicks...

i wonder why the link chan is not the easy way out ... one fader is linked toone or more faders.. thus moving one in write mode will move all the others...

also i was thinking in the lines of group edditing in the folers track---
or even
select---control+g ..
grouping tracks in the arrange window --

hope you get it sorted ... pls post your progres
cheers
T
cubase9,5 pro. bfd 3.Bfd 2. ,slate everything bundle, T-rax. etc
windows 10
core i5 4x320.
16gb ram.
Focusrite Scarlet 18i20

themarqueeyears
Junior Member
Posts: 178
Joined: Wed Jan 12, 2011 6:43 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by themarqueeyears » Mon Oct 12, 2015 2:02 pm

dtonthept wrote:Hi folks,

Is there a way to edit automation simultaneously for two or more tracks in the project window?

In other words, I know I can link everything in the mixer, and if I put tracks in a folder together I can edit the events together, but I'm unable to find a way to then simultaneously edit the automation of even the linked tracks. I might just want to pull down the tracks by a few dB for a verse, for example.

This is the area of Cubase I'm most frustrated with right now. I've figured out that I can link tracks and parameters in the mixer, but then I would still have to put them into a folder to edit together, and the only workaround I can find for editing automation is currently to route the tracks to a bus, however on dual mono sources this isn't so cool - besides which my workaround involves having to double the number of onscreen tracks, a whole load of routing and assignments, and grouping/linking/folding/routing in a ton of different places in two different windows.

Otherwise, if anyone has any big picture advice on how to handle a large number of small groups of tracks, I'd be very interested to hear about your workflow.

Thanks,

D :-)
I have been requesting SB add "linked automation editing" for years now.

Having used it in Pro Tools and Logic I miss it in Cubase and it's a feature I would love to see added to the parameters that can be linked in a group.

VCA's went some way towards a work around for me, but proper linking of tracks would be great.

User avatar
Sonik
Member
Posts: 853
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:34 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Sonik » Tue Oct 13, 2015 2:01 am

themarqueeyears wrote:
dtonthept wrote:Hi folks,

Is there a way to edit automation simultaneously for two or more tracks in the project window?

In other words, I know I can link everything in the mixer, and if I put tracks in a folder together I can edit the events together, but I'm unable to find a way to then simultaneously edit the automation of even the linked tracks. I might just want to pull down the tracks by a few dB for a verse, for example.

This is the area of Cubase I'm most frustrated with right now. I've figured out that I can link tracks and parameters in the mixer, but then I would still have to put them into a folder to edit together, and the only workaround I can find for editing automation is currently to route the tracks to a bus, however on dual mono sources this isn't so cool - besides which my workaround involves having to double the number of onscreen tracks, a whole load of routing and assignments, and grouping/linking/folding/routing in a ton of different places in two different windows.

Otherwise, if anyone has any big picture advice on how to handle a large number of small groups of tracks, I'd be very interested to hear about your workflow.

Thanks,

D :-)
I have been requesting SB add "linked automation editing" for years now.

Having used it in Pro Tools and Logic I miss it in Cubase and it's a feature I would love to see added to the parameters that can be linked in a group.

VCA's went some way towards a work around for me, but proper linking of tracks would be great.
I hope to see that on 8.5... ;)
MacPro 8 core 16gb HD 5770 10.11.6|Cubase Pro 9.5|Wavelab 9.5|Protools 12.4|Logic X|Apollo Quad|4xUAD-2 (14 core)
Manley Massive Passive|Thermionic Phoenix Mastering Plus|Maselec MLA-2|API 2500|Avalon 737sp|Summit TLA-100A|Distressor EL8-X|Apogee Symphony||Euphonix McMix x2|Dangerous Music 2 Bus LT|ATC SCM20 ASL Pro|Amphion One18|
Halion Sonic 3|Komplete10|Stylus RMX|Trilian|Omnisphere 2|VSL Strings|EW Pianos|ReFx Nexus 2|AirMusicTech|Sylenth|Predator|Kick 2|
Waves 9|Vocalign 3|Melodyne|Soundtoys|Softube|Brainworx|SPL|Fabfilter|UAD
i7 3,40ghz|Asus P8P67|16GB GSkill 12800|GTS450 1gb|Win7 64|Cubase Pro 8.0.30|UAD-1|UA-25|

Puma0382
Senior Member
Posts: 1514
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by Puma0382 » Fri Mar 04, 2016 10:41 pm

Maybe for v9..? Fingers crossed... chin up...

Saw this post on Gearslutz (hope I'm not being disrespectful/out of turn), with a nice video attached of how it works in ProTools...
https://www.gearslutz.com/board/11728825-post279.html
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD storage, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" LCD monitors at Full HD; Steinberg UR44; Cubase Pro v9.5.30, WaveLab Pro v9.5.30, Studio One v3.5.6, Addictive Drums 2, Komplete 10, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

xbitz2
Junior Member
Posts: 51
Joined: Tue May 27, 2014 8:16 am
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by xbitz2 » Fri Mar 04, 2016 10:59 pm

CC ones (track/clip) also can be send to max 1+4 units from a single track

Image

using MIDI sends, ofc. the devices should know MIDI learn

ziggurat
New Member
Posts: 13
Joined: Mon Mar 07, 2016 8:32 am
Location: Seattle, WA
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by ziggurat » Mon Mar 07, 2016 8:51 am

+1 for adding this capability to Cubase in the project window for quick and straightforward use.
Cubase 8.5.10, OSX.11.3, PT 11

saxmand
New Member
Posts: 32
Joined: Mon May 12, 2014 1:32 am
Contact:

Re: Link two or more tracks together and edit automation?

Post by saxmand » Mon Feb 19, 2018 6:44 am

+1
Still not in 9.5 :(

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests