How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
snkwad007
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Mar 30, 2015 6:18 pm
Contact:

How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by snkwad007 » Thu Dec 03, 2015 5:13 am

I want to use Cubase Pro for playing back Audio Tracks in my LIVE setup; using the Arranger Mode it seems like this won't be a problem.

Is there a way to control the Cubase Pro 8 transport (start/stop) via a Foot Switch (connected to my controller keyboard)?

This is the only function I can't figure out how to get setup, thanks in advance for any help. My apologies if this has been previously asked and answered.

~Ciao

User avatar
DaveAbbott
Member
Posts: 491
Joined: Sun Feb 06, 2011 7:51 am
Location: Johannesburg, South Africa
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Sw

Post by DaveAbbott » Thu Dec 03, 2015 5:28 am

Hi there

One way to this, which I use although not with Cubase, is Bomes midi translator, I think there's a free version, and set up the footswitch up to either trigger a KC or actually control the mouse with it to press start on the transport. I think there might also be a way using the generic remote although I haven't tried it.

Best Regards

Dave
Dave Abbott
Entertainer | Musician | Producer
cricket@iafrica.com

Computer i7 3 Ghz CPU, Intel Mobo, DX58SO, 12Gig DDR1600 RAM, System Drive 64 Gig SSD + 4 x 1TB recording and sample drives.
Software: Win7 64Bit, Cubase 8, NI Komplete, UAD, Waves, and various other plugs
Interface: Steinberg UR824 with Focusrite Octopre, Steinberg CI1 on spare machine
M-Audio Keystation Pro88 Controller, Korg taktile 49 Controller Steinberg CC121 Controller

Rule 1: Have Fun! Rule 2: It's Not Serious! Rule 3: When in doubt refer to Rule 1!!

Martin.Jirsak
Grand Master
Posts: 9904
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Sw

Post by Martin.Jirsak » Thu Dec 03, 2015 9:05 am

Hi,

Yes, there is a way. Use Devices > Device Setup, and add a Generic Remote Device. Set the MIDI Input port. On the upper part, set the controller 64 as a source. In the lower part, set Command > Transport > Start/Stop (don't use Transport > Device, because there is not Start/Stop, but there is dedicated Start and dedicated Stop only).
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)

paulb
Junior Member
Posts: 98
Joined: Sat Feb 19, 2011 2:10 pm
Location: Bisley, Stroud, UK
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Sw

Post by paulb » Thu Dec 03, 2015 11:36 am

This can be really cheap and simple - I purchased a generic USB foot-switch a few years back. Just search eBay and you'll find loads of them - some with just one switch, and some with 2,3 or more - I can see loads there now for about £15.

These devices come with piece of driver software and a control panel that allows you to assign the key-stroke of your choice to each switch. For live 'stop/start' function, just assign 'space bar' and off you go. Clearly this method connects to your computer rather than to the MIDI port on your keyboard.

In the studio it's a great way to get the benefit of needing to use the mouse and keyboard less - especially if you are musician that's recording yourself, and you need two or more pairs of hands. Your feet start to become part of your controls......keyboard players and pedal steel players, and guitarists with effects pedals will know all about this.

snkwad007
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Mar 30, 2015 6:18 pm
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Sw

Post by snkwad007 » Thu Dec 03, 2015 4:00 pm

Thanks @Martin.Jirsak,

Took me a short while to figure out how to add the Generic Device and get it configured, but it works. Exactly what I needed!

~Ciao

degeviol108
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Mar 13, 2016 1:42 am
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by degeviol108 » Tue Oct 24, 2017 12:38 am

I am still looking for a USB foot switch for start, stop and record. Since I use a MacBook I can't use the suggested switches. It has to work when plugged into my USB hub (d-link). I tried to use the fcb1010. I see its signal in Cubase, but in the device remote set up, although its port is recognized as 'usb2midi' port. I cannot change the values. The same is happening with a mpk49.
Any suggestions?

Martin.Jirsak
Grand Master
Posts: 9904
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by Martin.Jirsak » Tue Oct 24, 2017 6:07 am

Hi,

In the Devices Setup, it had to be named the same way as it is in the track.

Why you cannot change the value? So you mean you cannot learn? To do so you have to select the MIDI Port, them click to Apply, then enable learn. Now it works.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)

degeviol108
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Mar 13, 2016 1:42 am
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by degeviol108 » Tue Oct 24, 2017 6:21 pm

Thank you so much, Martin.

None of the videos I watched used the 'apply' button, unless I really spaced that one out....

When I set it up this way this morning it worked. Both mpk49 and fcb1010 ports showed up and I was able to control Cubase's transport controls, even record. After a while though, record would light up but would not start recording, but the other commands still worked ....

Now, after reboot the ports are not recognized, no signal, no control. Both devices were plugged into the USB hub (d-link).

I just tested it with mpk's USB cable directly plugged into the MacBook, same thing: no signal although, starngly enough, the devise port (mpk) showed up in the device set up.

I was wondering if this is somehow related to the necessity to 'force quit' Cubase, or a faulty hub?
Regards,
D

Martin.Jirsak
Grand Master
Posts: 9904
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by Martin.Jirsak » Tue Oct 24, 2017 8:20 pm

Hi,

Please, make sure Cubase didn't crash while quit. Then it's not saved. If you Forced Quit, it's the same issue. Why do you have to force the quit?
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)

degeviol108
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Mar 13, 2016 1:42 am
Contact:

Re: How to Control Cubase Transport (start/stop) via Foot Switch

Post by degeviol108 » Wed Oct 25, 2017 1:16 am

I sent an email to Support about this 2 weeks ago, still no answer ...
Cubase just doesn't exit any other way, i have no clue why. There's no other program which does that.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests