No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
SoundsLikeJoe
Junior Member
Posts: 119
Joined: Mon Dec 22, 2014 9:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by SoundsLikeJoe » Thu Feb 11, 2016 8:03 pm

I'll add another footnote about this.... Right now a project has the bug on just one track. Other tracks are not effected. I can duplicate the effected track, and the problem remains.

So this isn't a project wide effect.... apparently it can effect only one track at a time.

Also... renaming the project doesn't help. Opening in 8.0.20 did fix the problem. I saved and tested with 8.5.0 again... the problem remains.

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Fri Feb 12, 2016 4:35 am

Can someone with 8.5.10 check to see if this is fixed now?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2


alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Fri Feb 12, 2016 4:58 am

SoundsLikeJoe wrote:8.5.1 has not been released yet

http://www.steinberg.net/en/newsandeven ... -3570.html



Earlier today.
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16956
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Martin.Jirsak » Fri Feb 12, 2016 9:08 am

Hi,

I cannot reproduce the issue anymore with 8.5.10. Seems to be fixed.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Mosaic
Junior Member
Posts: 159
Joined: Sat Apr 11, 2015 3:41 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Mosaic » Fri Feb 12, 2016 11:59 am

Shouldn't Steinberg be TELLING us its fixed? As far as I know, they have not answered ANY support emails on this subject, seemingly they have chosen to totally ignore anyone who has approached them about it. Bizarre.
Windows 10, 64 bit, Cubase 9.5

JClosed
Junior Member
Posts: 189
Joined: Fri Feb 11, 2011 7:24 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by JClosed » Fri Feb 12, 2016 12:34 pm

Mosaic wrote:Shouldn't Steinberg be TELLING us its fixed? As far as I know, they have not answered ANY support emails on this subject, seemingly they have chosen to totally ignore anyone who has approached them about it. Bizarre.
Umm - it's in the version history (pdf) file? It seems to me B-14887 (page5) and B-15605 (page 6) are referring to it?
I could be wrong though.

The update is released today, and is announced on the forum. You will probably see it soon in your start screen when you launch Cubase, so it will be hard to miss. I don't know if they will send a personal mail to everybody that had this bug, but I doubt it. They would need a database about every bug and every user that has been "connected" to it to keep track of that.

SoundsLikeJoe
Junior Member
Posts: 119
Joined: Mon Dec 22, 2014 9:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by SoundsLikeJoe » Sat Feb 13, 2016 1:47 am

I'm experience a different form of the bug. The problem will occur but not lock-out for the remainder of the session. Right now, I've been playing a piano patch and while recording or working in the key editor.... sound will just stop for that channel.

BUT... hit stop. Close the editor or choose a different channel and return... sound is back to normal.

BM-TSR
Junior Member
Posts: 144
Joined: Sat Jan 02, 2016 10:56 am

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by BM-TSR » Sat Feb 13, 2016 1:50 am

I guess this is another and different problem/bug than the VCA linked fader problem?

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Mon Feb 15, 2016 6:37 am

alexis wrote:Can someone with 8.5.10 check to see if this is fixed now?
BON-14543 in the Cubase buglist is what I believe describes this, viewtopic.php?f=231&t=85575 .

I don't see that as one of the fixes in the official Steinberg pdf document, http://download.steinberg.net/downloads ... istory.pdf .

So I guess that means it is not officially fixed???

I'm probably installing 8.5.10 next weekend, assuming I can do the trial (I'm not sure if the trial is just for 8.0, or 8.10). If so, I'll check it out and if it is fixed for me will post back here.
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16956
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Martin.Jirsak » Mon Feb 15, 2016 9:31 am

Hi,

This is officialy fixed. Both issues are linked (the same, in fact).
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Mon Feb 15, 2016 6:05 pm

Martin.Jirsak wrote:Hi,

This is officialy fixed. Both issues are linked (the same, in fact).
Thanks for that Martin! I see you've posted that you no longer have the bug. Is it listed in the Steinberg website or official .pdf of bug fixes, that BON-14543 was fixed?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Mosaic
Junior Member
Posts: 159
Joined: Sat Apr 11, 2015 3:41 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Mosaic » Thu Feb 18, 2016 7:45 pm

Martin.Jirsak wrote:Hi,

This is officialy fixed. Both issues are linked (the same, in fact).
Hi Martin - how do you mean "officially" fixed? as I understood it, the official line was that the sound issue with connection to VCA faders was officially fixed, but not where there was no connection with VCA faders. did I miss something somewhere?
Windows 10, 64 bit, Cubase 9.5

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Thu Feb 18, 2016 7:58 pm

Mosaic wrote:
Martin.Jirsak wrote:Hi,

This is officialy fixed. Both issues are linked (the same, in fact).
Hi Martin - how do you mean "officially" fixed? as I understood it, the official line was that the sound issue with connection to VCA faders was officially fixed, but not where there was no connection with VCA faders. did I miss something somewhere?
Mosaic wrote:
Martin.Jirsak wrote:Hi,

This is officialy fixed. Both issues are linked (the same, in fact).
Hi Martin - how do you mean "officially" fixed? as I understood it, the official line was that the sound issue with connection to VCA faders was officially fixed, but not where there was no connection with VCA faders. did I miss something somewhere?
Ditto.

Martin, is your "officially fixed" characterization based on official Steinberg communication (and if so, is that something available on the forum/elsewhere), or based on something else?

Please forgive my ignorance, and no offence intended, but are you a Steinberg employee, and thus your post *is* the official announcement of the fix (to the non-VCA related volume dropout when automation is used)? [Please see my post on this page of 14 Feb at 2337 for BON #, etc].

Thanks -
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

User avatar
jaesm
New Member
Posts: 28
Joined: Thu Sep 12, 2013 7:48 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by jaesm » Fri Feb 19, 2016 5:29 am

SoundsLikeJoe wrote:I'm experience a different form of the bug. The problem will occur but not lock-out for the remainder of the session. Right now, I've been playing a piano patch and while recording or working in the key editor.... sound will just stop for that channel.

BUT... hit stop. Close the editor or choose a different channel and return... sound is back to normal.
This is the problem that brought me to the forums. I'm not sure if it's a different issue or not. For me, when the midi key editor gets focus, all of my audio stops. When I click back on the project window, I get my audio back. As near as I can tell, the issue just started for me with this maintenance update. I'm running Win10 with Cubase 8.5.1 pro.

:arrow: EDIT...
I just discovered my problem at least. A newbee mistake from a long time user. Hopefully it'll help a couple of you.
At the very top left in the key editor (midi and sample), there's a button called "solo editor". It's an "S" within a circle. If that's selected, and in certain circumstances, it will mute all of your audio when the editor has focus.
PHEW! Back to mixing.
Cubase Pro 10.0.x / UR44 / Windows 10

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16956
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Martin.Jirsak » Fri Feb 19, 2016 8:35 am

alexis wrote: Please forgive my ignorance, and no offence intended, but are you a Steinberg employee, and thus your post *is* the official announcement of the fix (to the non-VCA related volume dropout when automation is used)? [Please see my post on this page of 14 Feb at 2337 for BON #, etc].

Thanks -
Hi,

Yes, I'm a Steinberg employee, but I'm not authorized to make any official Steinberg announcement.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16956
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Martin.Jirsak » Fri Feb 19, 2016 8:37 am

jaesm wrote: I just discovered my problem at least. A newbee mistake from a long time user. Hopefully it'll help a couple of you.
At the very top left in the key editor (midi and sample), there's a button called "solo editor". It's an "S" within a circle. If that's selected, and in certain circumstances, it will mute all of your audio when the editor has focus.
PHEW! Back to mixing.
In this case not only the Audio Tracks are muted. In fact all tracks, but the one (or some) its data are currently displayed in the editor are muted.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Fri Feb 19, 2016 2:42 pm

Martin.Jirsak wrote:
alexis wrote: Please forgive my ignorance, and no offence intended, but are you a Steinberg employee, and thus your post *is* the official announcement of the fix (to the non-VCA related volume dropout when automation is used)? [Please see my post on this page of 14 Feb at 2337 for BON #, etc].

Thanks -
Hi,

Yes, I'm a Steinberg employee, but I'm not authorized to make any official Steinberg announcement.
Ok. Can you point to where there is an official announcement this problem has been fixed, or should we assume it has not been?

viewtopic.php?f=226&t=89715&start=75#p517134
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

User avatar
greggybud
Senior Member
Posts: 1162
Joined: Thu Dec 16, 2010 10:01 am
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by greggybud » Sat Feb 20, 2016 2:10 am

Martin.Jirsak wrote:
Yes, I'm a Steinberg employee,
Regardless, thank you for your replies and involvement here.
Windows 7x64, Wavelab 9.5, latest Cubase version, i7, 16g, SSD, (Gigabyte GeForce GTX 750ti driving 2 32" LG ultra wides and 1 28" all @2560x1080) iCon QconPro, Metagrid, 4 MidiTimePiece's = 32in/outs, 4 TB HDs, UAD-2, NI, Waves, Arturia, and lots of hardware synthesizers most of them controlled by MidiQuest 11.

rcprod
New Member
Posts: 38
Joined: Mon Aug 20, 2012 5:39 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by rcprod » Sun Feb 21, 2016 6:25 pm

This thread was very helpful. Thank you for posting.

I was having the same issue with version 8.0.30.

Going to go upgrade now so I can get version 8.5.10.

Cheers!

Miku_Hanna
New Member
Posts: 16
Joined: Mon Feb 16, 2015 8:26 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Miku_Hanna » Tue Feb 23, 2016 6:45 am

I'm having this problem on my lead vocal track. It came out of nowhere. Mastering tomorrow, or maybe not. Thanks Steinberg!

TKW
Junior Member
Posts: 54
Joined: Tue Nov 05, 2013 10:07 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by TKW » Wed Feb 24, 2016 3:02 pm

rcprod wrote:This thread was very helpful. Thank you for posting.

I was having the same issue with version 8.0.30.

Going to go upgrade now so I can get version 8.5.10.

Cheers!
It's great that you're upgrading but remember you shouldn't feel you have to. Steinberg need to fix this for 8.0.XX users too - free of charge!!

Gentoo
Junior Member
Posts: 74
Joined: Mon Dec 29, 2014 1:09 am
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Gentoo » Wed Mar 30, 2016 4:31 am

Mosaic wrote:I looked at the issue on my own system for a while --- I was getting this issue when using VCA faders, and after deleting those, the volume automation worked OK.

But, now I cannot use VCA faders ...

Hope that anyway helps point a way to a solution.

It would really help a lot, if someone from Steinberg could acknowledge here that that issue is being looked at. I understand these issues can come up, but when there is no response to emails and postings, then it makes it very very frustrating.
This is my issue. Every single thing that's in a VCA fader is silent.

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4418
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by alexis » Wed Mar 30, 2016 4:35 am

Gentoo wrote:
Mosaic wrote:I looked at the issue on my own system for a while --- I was getting this issue when using VCA faders, and after deleting those, the volume automation worked OK.

But, now I cannot use VCA faders ...

Hope that anyway helps point a way to a solution.

It would really help a lot, if someone from Steinberg could acknowledge here that that issue is being looked at. I understand these issues can come up, but when there is no response to emails and postings, then it makes it very very frustrating.
This is my issue. Every single thing that's in a VCA fader is silent.
Did you guys upgrade to 8.5.15? If I understand the version history right, all the VCA fader bugs were fixed there ... ?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16956
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: No sound in Cubase on tracks with volume automation

Post by Martin.Jirsak » Wed Mar 30, 2016 7:01 am

alexis wrote:Did you guys upgrade to 8.5.15? If I understand the version history right, all the VCA fader bugs were fixed there ... ?
This bug is fixed in 8.5.10 already. 8.5.15 fixed issue with scroll-mouse-wheel. As far as I know, there is no known issue in the VCA area, now.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests