[Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Running

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 can be posted here.
battleangel
New Member
Posts: 42
Joined: Fri Sep 19, 2014 3:55 pm
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by battleangel » Tue Apr 14, 2015 2:54 am

+1
Im pretty shure that Cubase is the only one DAW without option to connect device in opened project

Ilsenhab
New Member
Posts: 30
Joined: Thu Jul 05, 2012 3:38 pm
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Ilsenhab » Wed Apr 29, 2015 4:42 pm

Has Steinberg answered this yet?

You're telling me that we have plugins that emulate the sounds of tape heads on tape, but we can't plug a MIDI device in mid-session? We can connect and jam/record with someone half way across the world with VST. Can't they figure this out???!?!?! :evil:

This is so embarrassing when I have clients over for sessions. I have to close Cubase, restart, and the whole time listen to them talk about why Protools on a Mac is so much better...

Ridiculous!

FIX THIS STEINBERG!!!!!!
Cubase 7.5.3 64bit - RME Babyface - Dell 8300 (i7 2600k 3.4ghz) - 16GB Ram - Yamaha HS7's - M-Audio Oxygen 61 - Sony Sony MDR7506s - Various Mics - Too many guitars, amps and pro plugins to count!

arimail
New Member
Posts: 6
Joined: Fri Nov 21, 2014 7:12 pm
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by arimail » Wed May 13, 2015 6:55 pm

+1

Yes, for christs sake. Get this sorted, this is a highly necessary function and it's unprofessional of you, Steinberg, not to resolve this issue. It's been a request for ages, and I might change to another DAW like Reaper instead of buying a new upgrade from you unless this is dealt with in a new update. That's how important it is to me, and I'm sure, to many others as well.

Really, fix this!

Maincat
Member
Posts: 319
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Maincat » Tue May 26, 2015 8:56 am

C'mon Mods, please give some indication that this is going to be addressed. It's called customer support.
Steve
Cubase Pro 9.5.30, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1709, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD, GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 9.5, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

richlum
Junior Member
Posts: 104
Joined: Fri Apr 17, 2015 12:39 pm
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by richlum » Tue May 26, 2015 9:17 am

+1 for this.
Makes me miss the ease of use of REAPER. I recently moved to Cubase and couldn't believe I have to restart cubase just to connect a USB device.
Cubase 8.5 Pro 64 bit, Steinberg UR44, Surface Pro 3, Windows 10

jules
Junior Member
Posts: 173
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:07 am
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by jules » Tue May 26, 2015 4:43 pm

+1. This problem is really annoying.
W10 64, Asus prime Z370 a, i7 8700k, 64g ram, ssds, cubase pro 9.5

User avatar
stefan-franz
Member
Posts: 914
Joined: Thu May 21, 2015 3:57 pm
Contact:

Re-Initalize the Midi Hardware function

Post by stefan-franz » Thu Jun 11, 2015 8:11 pm

Sometimes I forget the UR 44 interface to connect to the USB port.
On Cubase start, it can not find the interface. I would like a function that the equipment can be re-read.
currently. The only way at the moment is to close and restart Cubase when plugged the interface.
Viele Grüße

Stefan Franz
http://www.party-dj-stefan.de - DJ-Entertainment und Live Show.

I7-6700K - Win 10, 16 GB Ram | 2x Steinberg UR824 Audio-Interface
Cubase 9 Pro | Wavelab 9 Pro | Steinberg HALion 5 | Steinberg Groove Agent 4 | reFX Nexus 2 | Native Instruments Komplete 10
Virtual DJ 8

User avatar
Prock
Senior Member
Posts: 2918
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: USB Connectd Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Prock » Sun Jun 21, 2015 3:45 pm

Tonylife wrote:Definately yes.
Also all my midi appears as connected but nothing works. Even The Steinberg hardware like cc121, QC and PD.
It's a bit discouraging to restart C8 or even the all computer. I am on Mac.
Hopefully soon.
That's interesting... Meaning you are reporting that you are experiencing this on a Mac. I thought this was related to us running CB and our USB connected stuff on a PC. Maybe you are doing something wrong? Not to highjack this thread maybe you should post your issue again (with more specifics) in the "general" forum section and see if someone can assist.

Good luck. :)

Regards 8-)

Edit: Tonylife's post is gone but his memory and issue live on... :lol:

Also adding a record of another thread here so that I can keep these requests nice and tidy:
http://www.steinberg.net/forums/viewtop ... 25#p460235

Best of all, this topic again gets to the front page baby. Nice! ;)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 9.5.30, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

Swurveman
Member
Posts: 292
Joined: Mon Jan 24, 2011 1:46 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Swurveman » Thu Jul 09, 2015 10:44 pm

+1

Unbelievable that this still happens. Very annoying.
Cubase 8 Pro, Windows 10 , Intel Core i7 CPU, 950 @ 3.07 GHz, 16 GB RAM, , ATI RADEON 5450 Video Card 1GB - Dual DVI, 750GB SATA II 3.0Gb/s 64mb cache Hard Drive (OS), 2 x 1TB SATA II 3.0Gb/s 64mb cache Hard Drive (Media), Gigabyte GA-X58A-UD3R LGA1366 socket motherboard for Intel® Core™ i7 processor family. (2) Lynx Aurora 16, (2) RME AES 32

http://www.songflowerrecording.com

User avatar
mozizo
Senior Member
Posts: 1524
Joined: Fri Jan 28, 2011 10:48 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by mozizo » Fri Jul 10, 2015 11:35 am

+1.. windows issue or not ,please make some efforts to solve this annoying issue.
cubase Pro 9.5 64bit ,halion 55 , GA45 HS2,HSO,Dark planet,neosoul keys.
Sony vaioF13 i7 CPU win10 redstone 64bit 8gb
Steinberg MR816csx ,MR816x ,UR44 ,CC121
Motif es6-Kawai Mp4-Korg PA4X-MOXF8
cubasis,cubase ic pro

jbam21
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Jul 12, 2015 6:57 am
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by jbam21 » Sun Jul 12, 2015 12:20 pm

+1… yes please!!

User avatar
bluzkat
Member
Posts: 289
Joined: Sun Jan 02, 2011 11:36 am
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by bluzkat » Sun Jul 19, 2015 7:20 pm

Another +1

I would love this, as I forget to turn on my keyboard frequently. :mrgreen:
Peace...
bluzkat


i7 3770, 32 GB DDR3 RAM, Win 7 Pro 64 bit, nVidia GTX 650, Cubase Pro 8.5.15, Nektar P6

Plougot
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Apr 21, 2011 12:53 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Plougot » Mon Jul 20, 2015 1:15 am

+1. But it's been years, and nothing has changed... One of these day, they're gonna do it and advertise it as a new "feature"... Because, you know, they actually have to do a bit of programming, not like on mac where the os is already doing all the job.
Cubase 6.
W7 64bits, i7 2600k 3.40 Ghz, 16 Go ram.

-steve-
External Moderator
Posts: 7775
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by -steve- » Mon Jul 20, 2015 2:39 am

I know people will want to clobber me for saying this, but for those who hate restarting Cubase to plug in a MIDI device, why not use Loopbe MIDI Loopback and MIDI-OX as a go between?
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions available.
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
Macbook Pro 2011 | Mac OS 10.11

User avatar
Prock
Senior Member
Posts: 2918
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Prock » Mon Jul 20, 2015 4:00 am

SteveInChicago wrote:I know people will want to clobber me for saying this, but for those who hate restarting Cubase to plug in a MIDI device, why not use Loopbe MIDI Loopback and MIDI-OX as a go between?
Why, I'll pulverize ya... Not. ;)

Steve should never be clobbered for suggesting a workaround. But, I hope Steinberg doesn't use these suggested workarounds as a reason to not consider this request. That might be "clobber" worthy for them. :cry:

Also apparently there is another program named "rtpMIDI" that can be used as a workaround too.

For me, I hate installing and having extra programs/processes running on my PC. So I never tried any of the suggested workarounds to see if they actually work. Trouping on, I will just continue to restart CB until Steinberg incorporates the feature.

Regards. 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 9.5.30, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

chocobo
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Apr 11, 2015 11:38 am
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by chocobo » Thu Sep 03, 2015 12:43 am

Please make this happen... or at least tell us why it's not going to happen/ taking so long.

User avatar
Backbeat
Senior Member
Posts: 1086
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:58 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Backbeat » Wed Sep 16, 2015 3:22 pm

+1
DAW 1: Win 7 Ult.64 , i7 5820K 32GB Ram, MB Gigabyte X99 UD3 Bios F6 ,SSD 850 EVO 500GB ,2x 3TB HDD, RME UFX+Remote, Gap Pre 73 Mk2, M-Audio DSM 3, Neumann U87Ai , T.Bone SC450 , Mackie Control Pro, BCR2000 , Kore Controller , FCB1010 , MPK 88 , NI Maschine/KK S61 , Adobe Audition 3 , NI Komplete 11U , jBridge etc.

DAW 2: Win 10 Pro 64, i7 2600 , 16GB Ram ,SSD 840EVO 256GB, 2x 2TB HDD , Mackie Control Pro, BCR 2000, FCB 1010 , M-Audio DSM 3 , NS10M , Nubert AW400 Sub ,Maschine Mk1/KK S61 , RME Babyface, Focusrite Saffire Pro 40 , SPL Goldmike , BPM CR73 , AKG Perception 400

MySound

BCR2000 as Cubase Controller

User avatar
Backbeat
Senior Member
Posts: 1086
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:58 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Backbeat » Tue Oct 27, 2015 10:08 am

Slight push ...
DAW 1: Win 7 Ult.64 , i7 5820K 32GB Ram, MB Gigabyte X99 UD3 Bios F6 ,SSD 850 EVO 500GB ,2x 3TB HDD, RME UFX+Remote, Gap Pre 73 Mk2, M-Audio DSM 3, Neumann U87Ai , T.Bone SC450 , Mackie Control Pro, BCR2000 , Kore Controller , FCB1010 , MPK 88 , NI Maschine/KK S61 , Adobe Audition 3 , NI Komplete 11U , jBridge etc.

DAW 2: Win 10 Pro 64, i7 2600 , 16GB Ram ,SSD 840EVO 256GB, 2x 2TB HDD , Mackie Control Pro, BCR 2000, FCB 1010 , M-Audio DSM 3 , NS10M , Nubert AW400 Sub ,Maschine Mk1/KK S61 , RME Babyface, Focusrite Saffire Pro 40 , SPL Goldmike , BPM CR73 , AKG Perception 400

MySound

BCR2000 as Cubase Controller

faiyadesu
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Nov 04, 2015 2:12 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by faiyadesu » Wed Nov 04, 2015 2:13 pm

+1

tepa
Junior Member
Posts: 112
Joined: Wed Jan 12, 2011 8:28 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by tepa » Thu Nov 05, 2015 5:01 pm

I hope that soon we are going to see some improvement, and maybe with the introduction of the new internal midi system in Windows 10 with the MIDI API.

As said on internet : "MIDI API - also available across all Windows 10 devices - this new API allows multi-client access to single MIDI hardware, new jitter-free operation, plus other bug fixes - we hope they embrace the RTP MIDI (over the network too)" .

Actually the common behavior on Windows is that two applications can't use the same MIDI ports at once, and what's also common behavior is that a DAW will lock up all of the MIDI ports making it impossible for another application to do anything with MIDI.
If i understand correctly it means that with Windows 10 those problems will be gone, but before software will needs to get updated to support it.

Here the problem is maybe a litlle different because we use only one software, but new MIDI API on Windows 10 will allow us to use few midi applications at the same time, sharing the same midi hardware port number with no conflict or "workaround solution".
At the end we have new functionalities that should open new "doors" in midi area.

Iam not a specialist at all on programmation, but that new concept in Windows will, i hope, allow new way to conceive midi sharing programmation for Steinberg and so to get rid of those few midi problems.
Nuendo 8 (last version) / Cubase 9 / Win Pro 10 / i7-4770 3.4Ghz / Ram 16G DDR3 / RME UFX / RME FF800 / PowerCore / UAD 2 (1 Octo & 1 Quad) / SSD / nVIDIA

Maincat
Member
Posts: 319
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by Maincat » Thu Nov 12, 2015 3:30 pm

I couldn't wait any longer, so I tried something.

I bought a M-Audio MIDISport 1x1 http://www.m-audio.com/products/view/mi ... kShNuKtPhY and connected it to the Yamaha KX8 I use. Now, if I turn on the keyboard and change the output to MIDI from USB after Cubase has started, all is well. Cubase sees the keyboard and I can record etc. I still lose out though, as the transport controls on the KX8 don't work over MIDI, just USB.
Steve
Cubase Pro 9.5.30, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1709, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD, GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 9.5, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

tepa
Junior Member
Posts: 112
Joined: Wed Jan 12, 2011 8:28 pm
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by tepa » Fri Nov 13, 2015 4:09 pm

Concerning to what i wrote, there is a interesting video about the futur new midi/audio features in Windows 10 https://www.youtube.com/watch?v=LHaz3p_H8iM
Nuendo 8 (last version) / Cubase 9 / Win Pro 10 / i7-4770 3.4Ghz / Ram 16G DDR3 / RME UFX / RME FF800 / PowerCore / UAD 2 (1 Octo & 1 Quad) / SSD / nVIDIA

User avatar
Prock
Senior Member
Posts: 2918
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Windows - USB Midi Device Not Recognized After CB8.5 Is Runn

Post by Prock » Thu Dec 03, 2015 1:16 am

Bumped for CB version 8.5.

Regards 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 9.5.30, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

jyoung60
New Member
Posts: 19
Joined: Fri Jan 22, 2016 2:33 am
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by jyoung60 » Mon Jan 25, 2016 6:20 pm

Here's my two cents worth of pleading for this.

I'll even give 5 cents if it helps.

I'm willing to pay oodles of money for the software if that inspires you (using the trial version at this time). And with the current USD/CAD exchange rate, that's a lot of cash.
OS: Windows 10 Home 64-bit
DAW: Cubase LE AI Elements 8.0.10 Build 427 (64 bit)
VST: Roland Sound Canvas VA

chocobo
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Apr 11, 2015 11:38 am
Contact:

Re: [Windows]USB Midi Device Not Recognized After CB8 Is Run

Post by chocobo » Thu Feb 04, 2016 10:54 am

Bump.

Over the years CB has trained me to turn on everything before starting it, and every time I do that, I'm sadly reminded of this unanswered request.

Locked

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest