Export video between locators with replaced audio

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 can be posted here.
Locked
KevinRiepl
New Member
Posts: 15
Joined: Wed Jul 22, 2015 7:02 am
Contact:

Export video between locators with replaced audio

Post by KevinRiepl » Thu Jul 23, 2015 11:36 pm

This is a feature that I know has been requested before. It would indeed be awesome if it was given some attention.
I have recently (4wks ago) switched over to Cubase from 15yrs with DP, and the one lacking feature that is keeping me from being 100% converted, is the lack of video export.
Yes yes yes, 'Replacing the Audio in a Video File' is an option, but here is why it is not a viable option for film at tv composers. The "Replacing the Audio in Video File" option, replaces the audio in the entire video file from the very start of the video file. When working in film (obviously) you're working with about 20min reels.
If I am in the middle of a REEL, say 1hr into a film and i only need to submit one scene for approval/revisions, I need to be able to export only that scene...not the entire 20min reel.

When writing cues in Digital Performer, I would always export the cue with video.This would allow me to mix the client's 'sound/dialogue' with my cue to be sent off for approval. Clients can watch the scenes anywhere to be able to make notes and then get back to me.

So, an option to be able to "Export video between locators with replaced audio" would be a feature that I am sure would be hugely welcomed by the Cubase community who work in TV and Film. I can't be the only one.
Last edited by KevinRiepl on Fri Jul 24, 2015 6:17 pm, edited 1 time in total.
Kevin Riepl Music
Mac Pro 2009 2x2.66 Quad Core Intel Xeon
OSX Yosemite
64GB Memory
Cubase Pro 8, DP9, VEPro

User avatar
TheMaestro
Member
Posts: 305
Joined: Fri Mar 22, 2013 1:13 pm
Contact:

Re: Export video btwn locators w/ replaced audio

Post by TheMaestro » Fri Jul 24, 2015 10:04 am

So Obvious !
This is a VIF * ;)


PS: the title would be more pleasing to the eye without abbreviations.

* Very Important Feature
Cubase Pro 10 | Halion 6.1 | VEP 7
Windows 10 x64 | i7 920 | 48GB RAM | M-AUDIO Delta 1010LT

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video btwn locators w/ replaced audio

Post by MrSoundman » Fri Jul 24, 2015 10:52 am

+1

One workaround for this currently is to render a segment of video separately and import that into Cubase, however that adds a time-consuming step prior to beginning work as well as losing the time reference.

As Cubase video handling is done by Quicktime, I suspect the problem here would be that actually cutting the video might require the non-free QuickTime Pro to be installed, and while that additional cost is not likely to be an issue for those who need this function, it would need to be optional for those who don't.

IIRC some years ago Cubase used to use open source libraries for video handling; a return to that would offer a solution for all.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

KevinRiepl
New Member
Posts: 15
Joined: Wed Jul 22, 2015 7:02 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by KevinRiepl » Tue Jul 28, 2015 5:31 pm

Wondering if any of the developers at Steinberg hit these forums. Have any of the posts regarding video export been addressed at all? Not trying to be a squeaky wheel here, I am just wondering if I am wasting my time on the boards in hopes that a feature can at least be addressed by them.
Kevin Riepl Music
Mac Pro 2009 2x2.66 Quad Core Intel Xeon
OSX Yosemite
64GB Memory
Cubase Pro 8, DP9, VEPro

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Tue Jul 28, 2015 6:21 pm

Apparently yes, but there's seldom any feedback. It's always worth a bump, and if enough people feel there's a need for it, it will get some attention. If one of the moderators picks up on it and runs with it, it seems to help as well. On the other hand, I do recall waiting years for even simple changes (like batch export!) but then I'm sure it's a matter of priority .... and commercial viability.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

KevinRiepl
New Member
Posts: 15
Joined: Wed Jul 22, 2015 7:02 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by KevinRiepl » Tue Jul 28, 2015 6:22 pm

right. makes sense. thnx.
Kevin Riepl Music
Mac Pro 2009 2x2.66 Quad Core Intel Xeon
OSX Yosemite
64GB Memory
Cubase Pro 8, DP9, VEPro

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Wed Jul 29, 2015 4:30 pm

Incidentally, with the release of Windows 10, it appears that QuickTime "cannot be installed on a Windows 10 system which basically removes the video support in Cubase and Nuendo." Fair enough, Steinberg don't yet support Windows 10, but is this not a good reason to ditch QuickTime (which I'm guessing is the limiting factor in not being able to export only the segment between the locators) and instead use a better cross-platform solution (for example ffmpeg)?
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

Atardecer
Junior Member
Posts: 125
Joined: Thu Dec 30, 2010 7:14 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by Atardecer » Thu Aug 06, 2015 4:43 am

I've been wanting this forever. Well, basically just quicktime export functionality in Cubase as standard. Every other DAW has it. Trimming reels to cue size and replace audio is an incredibly cumbersome method of working when you've got 30 cues to cover and need to send off QT demos.

I believe Steinberg's main response is "buy Nuendo". That's not really good enough considering Cubase is pushed as a composers tool.
System:
Win 7 SP1 64-bit
Intel i7-6900K @ 3.20GHz
64 GB RAM
Samsung SSD 850 Pro 1TB 256GB System Drive
Samsung SSD QVO 4TB Sample Drive
RME AES16/Lynx Aurora 16
Cubase 10
Reaper 5.40 64 bit

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Thu Aug 06, 2015 10:09 am

Atardecer wrote:quicktime export functionality in Cubase as standard
Agreed, except as a feature request I would not be fixating on QuickTime .... what we mean these days is a compatible h.264 or h.265 video file with audio. Packaging it in a QT container would be nice but to make it compatible with QT really only means making it playable by the QT player. On a PC this usually just means renaming the file extension from .mp4 to .mov for example, and even that's not generally necessary, but some houses specify .mov as the deliverable without any understanding of the underlying technology.

I also wouldn't expect Cubase to recode the video; it would be reasonable to expect that it could play back an MPEG or h.264 video video stream, and the "export" function would entail just "smart" cutting of the stream and muxing with the audio, rather than re-rendering. This is all possible with the afore-mentioned open source ffmpeg.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Fri Aug 21, 2015 9:41 am

Just to note that Apple have released QuickTime 7.7.8 but on the Windows download it still says "for Vista or Windows 7". This is apparently a security fix and there's no claim that it will work or even install on Windows 10.

Perhaps this is a good opportunity for Steinberg to consider removing this dependency on a third party component that is breaking Cubase/Nuendo on Windows in favour of an open source solution such as ffmpeg that offers far greater flexibility and is future-proof?
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

rpaillot805
Junior Member
Posts: 53
Joined: Sun Sep 15, 2013 5:41 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by rpaillot805 » Tue Aug 25, 2015 2:15 pm

I agree so much with this feature request.

This is available in Protools, Logic Pro, DP. It's about time to make it in Cubase 8 ;-)

Logic Pro uses Quicktime , as well as Protools. And you dont need the non-free quicktime pro version.
So that should be doable.

alexkharlamov
Junior Member
Posts: 70
Joined: Fri Oct 11, 2013 9:20 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by alexkharlamov » Sun Sep 06, 2015 8:17 am

Absolutely!! PLEASE, Steinberg, you can't even imagine how much time and efforts this will save us.

Thank you, Steinberg.
Windows 10 64-bit, PC Intel 6-Core i7-8700 3.2 GHz, 32 GB RAM, Cubase 10.0.15 Pro (64-bit), Steinberg UR22mkII.

Puma0382
Senior Member
Posts: 1746
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by Puma0382 » Sun Sep 06, 2015 10:16 am

rpaillot805 wrote:I agree so much with this feature request.

This is available in Protools, Logic Pro, DP. It's about time to make it in Cubase 8 ;-)

Logic Pro uses Quicktime , as well as Protools. And you dont need the non-free quicktime pro version.
So that should be doable.
But that's all Apple of course... Steiny would I'm sure prefer ONE cross-platform solution. :-)

I see that the Reaper guys have adopted both VLC and the ffmpeg libraries for their 'video support'. Wonder if there's any truck with that..?
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" HD monitors; Steinberg UR44; Cubase Pro v10.0.40, WaveLab Pro v9.5.50, Studio One v4.5.3, Addictive Drums 2, Komplete 12, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

Giovanni63
New Member
Posts: 3
Joined: Wed Nov 26, 2014 5:58 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by Giovanni63 » Sun Oct 18, 2015 11:57 am

This would be a great feature that I' m waiting to see in Cubase. Just cut the video and export it with the replaced audio.Please!

tlockett
Junior Member
Posts: 87
Joined: Thu May 07, 2015 3:09 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by tlockett » Wed Feb 03, 2016 10:34 pm

I can't believe this function is not in Cubase, I've used PTHD for years and it's easy to bounce mixes with the dialog to a QT mov file
Yes,this is a must have feature for anyone scoring music to picture.
Since most of my post audio work is done in PT I haven't notice that CBP can't do this, it can do so many things PT can't.
So does Nuendo,not have a bounce to movie feature? I'd be surprised since it is the post audio flagship product.

walturbo
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Feb 01, 2014 6:44 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by walturbo » Wed Mar 16, 2016 3:46 am

YES PLEASE!! Just add video export. When I "replace audio..."the fle never syncs. Come on guys:-))

GPnicolett
Member
Posts: 201
Joined: Tue Jan 24, 2012 12:11 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by GPnicolett » Fri Apr 08, 2016 5:34 pm

I also want to pile on here, as I always do, since this feature is SO important and SO basic and SO needed. PLEASE Steinberg consider implementing it.
Greg Nicolett | Composer
http://www.gregnicolett.com
Cubase 10, Mojave, Mac Mini 6-core i7, 64gbRAM, RME Fireface 802

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3172
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by jaslan » Thu Apr 14, 2016 9:41 pm

I would like to have this feature also. Importing video clips into Cubase and editing them, synchronizing them, etc., all just to watch the video inside of Cubase doesn't really help much. Being able to at least "bounce" the video so one can them add the audio to it would be great. Even better, allow a complete export of video and audio all in one! Now that, I would gladly pay extra for.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

tepa
Junior Member
Posts: 121
Joined: Wed Jan 12, 2011 8:28 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by tepa » Fri Apr 15, 2016 12:16 am

To what i know, Nuendo don't have it either.
I wish to see this feature in Cubase.

+1 to export cue with video for a simple and regular reason as explained by KevinRiepl.
Nuendo 10 (last version) / Cubase 9 / Win Pro 10 / i9-9900K 4.8 Ghz / RAM 32G / RME UFX / RME FF800 / UAD 2 (1 Octo & 1 Quad) / SSD / nVIDIA

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Fri Apr 15, 2016 9:47 am

The call to get rid of QuickTime has now become urgent with the news that Apple are no longer supporting QuickTime for Windows and the fact that there are already zero-day exploits out there.

So please, Steinberg, move to ffmpeg and it should make it easy to export video!
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by MrSoundman » Fri Apr 15, 2016 7:42 pm

(Quote from another thread)
Grim wrote:There is a statement from Steinberg here in case anyone missed it:
http://www.steinberg.net/en/newsandeven ... -3683.html
Hopefully some of that work might include adding an export option .....
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

Gadda
New Member
Posts: 9
Joined: Tue Nov 22, 2016 12:09 pm
Contact:

Re: Export video between locators with replaced audio

Post by Gadda » Tue Nov 22, 2016 12:13 pm

tepa wrote:To what i know, Nuendo don't have it either.
I wish to see this feature in Cubase.

+1 to export cue with video for a simple and regular reason as explained by KevinRiepl.


+1!!!!!!

Locked

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests