Dolby Atmos

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Nuendo 7 can be posted here.
Post Reply
jvamos
Junior Member
Posts: 89
Joined: Wed Jun 26, 2013 5:29 pm
Contact:

Dolby Atmos

Post by jvamos » Thu Dec 10, 2015 4:31 pm

I know there is no mention of Atmos in N7 and was just wondering if that is something Steinberg is thinking about.
It is increasingly awkward in the realm of channel mapping and panners.

Tumppi Järnefelt
Member
Posts: 454
Joined: Sun Feb 20, 2011 7:22 pm
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by Tumppi Järnefelt » Fri Dec 11, 2015 7:13 am

A big +1
Intel i7-7700 @3.6 GHz, Win10 home, 64bit
ADK laptop i7, Win7 64bit home
Nuendo 8.xx
Nuendo 7.xx
PT 12.5
RME FF800
DTouch
http://www.finnvox.fi/en/cinepost

Jeremiah
New Member
Posts: 27
Joined: Mon Apr 11, 2011 10:17 pm
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by Jeremiah » Tue Jan 12, 2016 1:16 am

OK, so I spoke with the plug in developer of Dolby Atmos at NAB in Las Vegas in April 2015. He basically said this:

Dolby has no intention of developing a Dolby-brand Atoms plugin for anything other than PT specific, because that is the only platform they see "professionals" working on. That hurt my brain to hear, and I tried not to act insulted as I expressed to him how far from truth he was.

I suppose you can mix to Dolby Atmos via their RMU hardware encoding unit, somehow, but good luck with the panning natively until a plugin is developed for "up and down" mixing that is compatible with the system.

We, Nuendo users, need 3D mixing options. Our native surround panners are SO good, already. To stay current, modern, competitive, this progression is necessary.

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3376
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by MattiasNYC » Tue Jan 12, 2016 3:09 am

Jeremiah wrote:OK, so I spoke with the plug in developer of Dolby Atmos at NAB in Las Vegas in April 2015. He basically said this:

Dolby has no intention of developing a Dolby-brand Atoms plugin for anything other than PT specific, because that is the only platform they see "professionals" working on. That hurt my brain to hear, and I tried not to act insulted as I expressed to him how far from truth he was.
Well, but to them the issue is how many stages that get Dolby certified use Nuendo? I mean, it's probably really not that many. So from their perspective 'why bother?' Why spend money developing for a platform that's a fraction of the current market?
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

ErikG
Member
Posts: 451
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by ErikG » Fri Feb 12, 2016 8:07 am

While the "need" for Atmos tools for Nuendo currently is rather low, I wouldn't be too discouraged.

Console manufacturer Harrison already know exactly how to interact with the RMU without using the Dolby panner. And Harrison is a strategic partner to Steinberg and Yamaha. So while we may not get a Dolby panner I do expect that we eventually get the tools needed to do immersive panning natively and also how to control the RMU.

Also I bet that the first Nuendo mixing facility asking for a VST Dolby Atmos panner (or they will not build a Atmos mix stage) may change this. I mean, if one looks at the panner plugin, it does not look like it would be rocket science.

The only thing possibly limiting this is if the Dolby Avid deal means it is exclusive so no other "new" users are allowed to access the technology. Only the future will tell.
Filmlance
11xNuendo, 5xPT
Dubstage with 2k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

Sven seynaeve
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Aug 20, 2014 9:43 pm
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by Sven seynaeve » Tue Mar 29, 2016 1:41 pm

I especially want atmos for nuendo to. can't be that difficult. I've seen auro 3d is mentioned in nuendo 7 in a vid but have to check.
currently really shopping for an atmos solution and would hate to have to go shopping elsewhere.

protools having exclusivity seems weird, as fairlight has the implementation already.

bilekt3
Junior Member
Posts: 117
Joined: Thu Jul 14, 2011 10:44 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by bilekt3 » Thu Apr 28, 2016 9:28 am

According Timo's statement viewtopic.php?f=240&t=96521 Atmos is coming :-)
Tomas Bilek | Solution Architect, Functional Developer (Clojure, F#) | Prague, Czech Republic

MacBook Pro 15', Nuendo 7.X+NEK, Absolute Collection 2, Fab Filter Plugins, RND Portico Bundle, Softube Tube-Tech Classic Channel, 2CAudio Reverbs

basicX
Junior Member
Posts: 141
Joined: Mon Aug 03, 2015 9:35 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by basicX » Fri Apr 29, 2016 8:19 am

Yes it will, at Musikmesse Frankfurt i've seen a beta at the Yamaha/ Nuage booth... looked nice!
Nuendo 8.3.1, Cubase 10 Pro, PT 11.3.1, RME UFX, AVID HD Native, AVID HD I/O, AVID I/O192 (Plugins from Sonnox, Waves, iZotope, UAD, Plugin Alliance, and so on...)

Windows 10 Pro x64
System from Digital Audio NetworX
Intel i9 14core, Gigabyte, 64GB Ram, GF 1050ti, UAD Quad, 3 * Avid Artis Mix, Monitoring: Studio Technologie Model 74

User avatar
ChrisPolus
Member
Posts: 535
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:32 am
Location: Schweiz
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by ChrisPolus » Fri Apr 29, 2016 9:54 am

Argh. Why are they showing stuff at music fairs and don't have videos of it for us who can't come to see? I like seeing such stuff and reading about it. I haven't seen any announcement or something in the forums that Atmos is coming.

Just look at all the other companies desperate to make news so we people get thrown a bone every now and then. Hehe, I just like hearing about it and then all the fun and pleasant anticipation. I like how Universal Audio does it, they stream live sessions from their fairs where they show off new stuff and you can also watch those videos after the fact.

Would be nice to see some demo video of it somewhere. Nobody had a cam with them? hehe
Handmade Win10 x64 Machine, Intel 6 Core CPU, ASUS Prime Board, 16GB RAM, 1080 GTX
MacBook Pro 15" Late 2016 with Touchbar, latest macOS, 16GB RAM
Latest Nuendo version, Logic Pro X, Reaper, UAD Apollo Duo + Twin MK2 via Thunderbolt

basicX
Junior Member
Posts: 141
Joined: Mon Aug 03, 2015 9:35 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by basicX » Fri Apr 29, 2016 10:08 am

Hi,

over here
viewtopic.php?f=240&t=96521
Coming up next: Dolby Atmos support in Nuendo with a really nice panning system!

Thanks,
Timo
Nuendo 8.3.1, Cubase 10 Pro, PT 11.3.1, RME UFX, AVID HD Native, AVID HD I/O, AVID I/O192 (Plugins from Sonnox, Waves, iZotope, UAD, Plugin Alliance, and so on...)

Windows 10 Pro x64
System from Digital Audio NetworX
Intel i9 14core, Gigabyte, 64GB Ram, GF 1050ti, UAD Quad, 3 * Avid Artis Mix, Monitoring: Studio Technologie Model 74

User avatar
ChrisPolus
Member
Posts: 535
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:32 am
Location: Schweiz
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by ChrisPolus » Fri Apr 29, 2016 10:56 am

I know Timo sneakily announced this there. With one line. What I said was something different.
Handmade Win10 x64 Machine, Intel 6 Core CPU, ASUS Prime Board, 16GB RAM, 1080 GTX
MacBook Pro 15" Late 2016 with Touchbar, latest macOS, 16GB RAM
Latest Nuendo version, Logic Pro X, Reaper, UAD Apollo Duo + Twin MK2 via Thunderbolt

misjavw
Junior Member
Posts: 69
Joined: Mon Nov 05, 2012 3:57 pm
Location: Hilversum, The Netherlands
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by misjavw » Wed Jun 08, 2016 8:58 am

Video: https://youtu.be/YIlu_Iu7yK8 Dolby Atmos is coming!!

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3376
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by MattiasNYC » Wed Jun 08, 2016 3:00 pm

Very good. I don't need it (yet), but very good!
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

User avatar
ChrisPolus
Member
Posts: 535
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:32 am
Location: Schweiz
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by ChrisPolus » Wed Jun 08, 2016 4:39 pm

My projects are way too small to use anything near Atmos, but it's great to see. This excites me even if I cannot directly use it! :) :) I would have liked to see more from the show floor. I think I really should travel to the next fair Steinberg is going to be to get to meet some people.

Does anybody know where the next one will be in Germany where Steinberg and some from the Nuendo team will be there?
Handmade Win10 x64 Machine, Intel 6 Core CPU, ASUS Prime Board, 16GB RAM, 1080 GTX
MacBook Pro 15" Late 2016 with Touchbar, latest macOS, 16GB RAM
Latest Nuendo version, Logic Pro X, Reaper, UAD Apollo Duo + Twin MK2 via Thunderbolt

Jeremiah
New Member
Posts: 27
Joined: Mon Apr 11, 2011 10:17 pm
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by Jeremiah » Sat Jul 02, 2016 8:01 pm

I installed the new panner and have been playing with a few mixes to see how it works. So far, so good! To encode, you still have to have an RMU or be able to send it to a place with an RMU. Dolby, at NAB, did say they where creating a software based RMU that will work on Mac, but when I looked at it, it was still heavily integrated with PT. The next step will be to link up Nuendo to the upcoming software RMU.

You can still export a mix if you print discrete channels and play them back channel mapped. That will not be true atmos, but will be a great 3d sound. Mind your bass management if you playback in a different environment. In surround, like atmos, channel mapping does not equal proper bass management.

A big thank you to Steinberg for making this a reality.
Cheers,
jeremiah

MarcusStaffel
Junior Member
Posts: 71
Joined: Thu May 10, 2012 7:00 am
Location: Germany
Contact:

Re: Dolby Atmos

Post by MarcusStaffel » Sat Dec 17, 2016 3:23 pm

What do you want with a Dolby Atmos? If it is handled like the old Nuendo Dolby Encoder, that was introduced in Nuendo2 and it was discontinued in Nuendo 3 or 4, I don't want that kind of "continuity"!
Nuendo8, Cubase9, Dorico1.0.30, WaveLab9

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest