WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash [SOLVED]

Post questions and find answers on our latest WaveLab releases here.
Post Reply
dxmat
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Mar 19, 2018 8:07 pm
Contact:

WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash [SOLVED]

Post by dxmat » Mon Mar 19, 2018 8:16 pm

All FabFiltes plugins (latest release) crash in WaveLab Pro 9.5.20.
Rescan on startup and the modify in startup.ini (adding command Check64bit_Vst3=0) we suggested here does not fix the issue.
Shift plug-in processing from 64 to 32bit : no results.
I tried reinstalling without result.

Win 8.1
WL Pro 9.5.20 (@64bit)
FabFilter total bundle (latest).
Last edited by dxmat on Wed Mar 21, 2018 6:58 am, edited 1 time in total.

PG
Moderator
Posts: 6634
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by PG » Mon Mar 19, 2018 9:36 pm

No problem here with FabFilter Pro Q, VST-3. Render works fine.
But I am using window 10, not Windows 8.1

What do you do to produce a crash?
Philippe

dxmat
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Mar 19, 2018 8:07 pm
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by dxmat » Mon Mar 19, 2018 9:50 pm

Loading anyone FabFilter in Master section slot effect and press play produce a crash.

cefshah
Junior Member
Posts: 56
Joined: Mon Jan 24, 2011 12:12 am
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by cefshah » Mon Mar 19, 2018 10:26 pm

dxmat wrote:
Mon Mar 19, 2018 9:50 pm
Loading anyone FabFilter in Master section slot effect and press play produce a crash.
Today is a good day. Not only can I see my FabFilter plugins... they are not behaving in the manner you describe.

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2397
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Justin P » Mon Mar 19, 2018 10:29 pm

Are you using VST2 versions? I remember VST2 versions crashing WaveLab because of side chain support reasons. VST3 versions were OK.

Maybe they still haven't fixed the VST2 crash.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

PG
Moderator
Posts: 6634
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by PG » Tue Mar 20, 2018 12:01 am

Indeed, you must use the VST-3 version of FabFilter plugins.
Philippe

bob99
Senior Member
Posts: 2478
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by bob99 » Tue Mar 20, 2018 12:25 am

Justin P wrote:
Mon Mar 19, 2018 10:29 pm
Are you using VST2 versions? I remember VST2 versions crashing WaveLab because of side chain support reasons. VST3 versions were OK.

Maybe they still haven't fixed the VST2 crash.
fwiw, As I recall the VST2's didn't crash in the Master Section, only the montage.

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2397
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Justin P » Tue Mar 20, 2018 12:30 am

bob99 wrote:
Tue Mar 20, 2018 12:25 am
Justin P wrote:
Mon Mar 19, 2018 10:29 pm
Are you using VST2 versions? I remember VST2 versions crashing WaveLab because of side chain support reasons. VST3 versions were OK.

Maybe they still haven't fixed the VST2 crash.
fwiw, As I recall the VST2's didn't crash in the Master Section, only the montage.
I don't remember this for sure. I use Pro-Q 2 VST-3 in WaveLab often, and in the past have used Pro-L very often too inside the montage without crash. VST-3 of course.

I never use the global master section so I can't speak about crashes specific to the global master section.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

bob99
Senior Member
Posts: 2478
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by bob99 » Tue Mar 20, 2018 12:41 am

Yes the VST3's were fine anywhere. But as I recall, the VST2 sidechain repeatable crash only happened in the montage, not in the Master Section.

User avatar
Thomas W. Bethel
Member
Posts: 524
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:43 pm
Location: Oberlin, OH
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Thomas W. Bethel » Tue Mar 20, 2018 10:56 am

Just did a project yesterday with no problems. I used three FAB filter plugins and WL 9.5.20 ran just fine.

Hope you find the problem. Sounds like it might be a VST 2 problem from what others have said.
Thomas W. Bethel
Managing Director
Acoustik Musik, Ltd.
Room With a View Productions
http://www.acoustikmusik.com/

Doing what you love is freedom.
Loving what you do is happiness.

Celebrating 24 years in business in 2019

bob99
Senior Member
Posts: 2478
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by bob99 » Tue Mar 20, 2018 7:30 pm

You do appear to be correct about the VST2 Justin, that probably is the cause here for dxmat. Using your suggestion to try the VST3 instead of the VST2 solved the problem for a user on the German forum:

viewtopic.php?f=245&t=134339

I'm not sure this is the same problem as the sidechain VST2 problem from before, because that didn't happen in the Master Section and it was only with the two VST2 sidechain capable plugins FabFilter had at the time. EQ and multiband I believe.

But I think you probably nailed it. Don't know why it would change between Wavelab 9.5.15 and 9.5.20, but apparently it did for the other user (and possibly dxmat?)
Last edited by bob99 on Wed Mar 21, 2018 7:53 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2397
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Justin P » Tue Mar 20, 2018 7:59 pm

bob99 wrote:
Tue Mar 20, 2018 7:30 pm
You do appear to be correct about the VST2 Justin, that probably is the cause here for dxmat. Using the VST3 instead solved the problem for a user on the German forum.

viewtopic.php?f=245&t=134339

I'm not sure this is the same problem as the sidechain VST2 problem from before, because that didn't happen in the Master Section and it was only with the two VST2 sidechain capable plugins FabFilter had at the time. EQ and multiband I believe.

But I think you probably nailed it. Don't know why it would change between Wavelab 9.5.15 and 9.5.20, but apparently it did for the other user (and possibly dxmat?)
Interesting. I have no idea either but it certainly sounded like the FabFilter VST2 issue. I actually hid all my VST2 FabFilter plugins awhile back so I can't easily test this. Since I have all my VST3 FabFilter plugins properly appearing in WaveLab I'm afraid to change anything. I've had a few installs over years where WaveLab would only see the VST2 versions of FabFilter so I'm inclined to not alter my settings at this time to test something.

FabFiter VST2 and WaveLab just seem to not get along for whatever reason and should be avoided IMO.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

Rat
Member
Posts: 663
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Rat » Wed Mar 21, 2018 3:55 am

I only have the Pro L2. It happens I just used it on a session last night. I only have the VST 3 version installed. It ran fine ... completely uneventful.
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Windows 10 Professional (x64), Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x Intel Pro 5400S Series 256GB SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

WaveLab 9.5 Pro current release, ProTools, iLok, DMG (Dave Gamble), Sony Oxford, Weiss, Class A Solid State and Custom Stuff

dxmat
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Mar 19, 2018 8:07 pm
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by dxmat » Wed Mar 21, 2018 6:55 am

Ok solved.
Now with VST3 all FabFilter run fine.
Fixed re-scanning vst at startup FabFilter folder with VST3 version.

thank you all

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2397
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: WL 9.5.20 + FabFilter (all plug-ins) = crash

Post by Justin P » Wed Mar 21, 2018 1:35 pm

dxmat wrote:
Wed Mar 21, 2018 6:55 am
Ok solved.
Now with VST3 all FabFilter run fine.
Fixed re-scanning vst at startup FabFilter folder with VST3 version.

thank you all
FabFilter is known to be pretty responsive to user reported issues, you may want to make them aware of your findings on their forum:
http://www.fabfilter.com/forum/
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest