Moving, removing frame breaks

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
Song
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Jul 23, 2017 1:52 am
Contact:

Moving, removing frame breaks

Post by Song » Sat Nov 11, 2017 7:45 pm

A frame break has been created (automatically?) in the middle of a measure. Can anyone help me learn how to move the frame break to the next measure? Is there a way to remove frame breaks?

Thanks!

Derrek
Senior Member
Posts: 1034
Joined: Sun Aug 07, 2016 6:23 pm
Contact:

Re: Moving, removing frame breaks

Post by Derrek » Sun Nov 12, 2017 12:07 am

Can you show us a screen-shot of the problem?
Dorico 1.1.10, Finale (v25.4), GPO, JABB3, GWI
Windows 10 (also Mac Sierra as alternate)
US English Keyboard

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 5655
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Moving, removing frame breaks

Post by Daniel at Steinberg » Sun Nov 12, 2017 12:15 am

My first instinct would be to reduce the staff size slightly on the Page Setup page of Layout Options – e.g. try rastral size 4 instead of the default rastral size 3. Another option would be to go to the Note Spacing page of Layout Options and set the note spacing value for a quarter note (crotchet) from 4 to e.g. 3 1/2 spaces.

Song
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Jul 23, 2017 1:52 am
Contact:

Re: Moving, removing frame breaks

Post by Song » Mon Nov 13, 2017 2:45 am

Hi Derrek and Daniel,

Thank you for your replies. I have attached two screenshots of the problem. The first is as it was set up when I first wrote. The second shows what happened when I changed the note spacing from 3.90 to 3.50.

Looking forward to your thoughts!
Attachments
Screen Shot 2017-11-12 at 8.41.46 PM.png
Before changing the note spacing.
(183.75 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-11-12 at 8.36.00 PM.png
After changing the note spacing.
(211.46 KiB) Not downloaded yet

pianoleo
Member
Posts: 387
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Moving, removing frame breaks

Post by pianoleo » Mon Nov 13, 2017 2:55 am

As far as I’m aware there’s no situation where frame breaks are created automatically, except where the “make into frame” button has been clicked.

Given there’s a frame break at the top of the previous page, I suspect that you DID use the “make into frame” button, but you made fell into the trap of selecting the first and last NOTES you wanted on the page. You need to select the first note and the last barline you want on the frame (page) OR the first note you want on that page and the first note you want on the NEXT page. Though this may seem counterintuive, I believe it’s because breaks are entered at the rhythmic position at which the note begins (e.g. the start of the note).

Regardless, they’ve very easy to delete. Select the purple “Frame Break” signpost and hit the delete or backspace key on your keyboard.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
Macbook Pro 13" Retina 3.1ghz i7, 8gb RAM; running Sibelius 8.5, Logic Pro X, Dorico 1.1.10 etc.
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997)

Song
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Jul 23, 2017 1:52 am
Contact:

Re: Moving, removing frame breaks

Post by Song » Mon Nov 13, 2017 4:48 pm

Thank you pianoleo! Perfect!

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: boye, Chris Davey, David Tee, louram, Oboino and 9 guests