Page 1 of 1

POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Tue Dec 12, 2017 3:02 pm
by ericgoetz8
Dorico documentation claims that one can input rests by either playing a note on the MIDI keyboard or typing an A-G on the computer keyboard. The later works, but the former doesn't.

https://steinberg.help/dorico/v1/en/dor ... ml?hl=rest

The MIDI keyboard enters notes just fine, so I've confirmed it's not a MIDI configuration issue.

Running Dorico 1.2.0.37 on MacOS 10.12.6

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Tue Dec 12, 2017 4:44 pm
by Ulf
Works for me here. Are you sure that you have the "Rests" icon on the left side activated?

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Tue Dec 12, 2017 7:02 pm
by ericgoetz8
Yep. 95% sure. I'll send you a video capture, tomorrow, when I'm back in my studio.

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Wed Dec 13, 2017 2:14 am
by ericgoetz8
Here is a video capture of me reproducing the problem. I'm probably doing something wrong.

https://www.dropbox.com/s/gp3ffl48gvaxz ... y.mp4?dl=0

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Wed Dec 13, 2017 3:01 am
by Romanos401
I'm wondering if this is a particular bug related to insert mode... that does appear odd.

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Wed Dec 13, 2017 9:28 am
by Ulf
Thanks for the video. I'm still puzzled because it does work for me here, also if I'm in insert mode.
So I wonder what it is that causes your problem.

It would be good to get the log information of Dorico in that case. So please, do similarly as in your video,
then go to the main menu and choose Help > Create Diagnostic Report.
That will create a zip file on your desktop. Please send that one plus your Dorico project to u dot stoermer at steinberg do de.

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Thu Dec 14, 2017 2:10 pm
by jfhyde
I'll do a "me too" on this. Starting with the upgrade, my keyboard won't input rests.

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Thu Dec 14, 2017 3:28 pm
by Ulf
jfhyde wrote:
Thu Dec 14, 2017 2:10 pm
I'll do a "me too" on this. Starting with the upgrade, my keyboard won't input rests.
I did not get a diagnostic report from user ericgoetz8, yet, so you also could step in and send me one.

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Thu Dec 14, 2017 3:54 pm
by pianoleo
Ulf, I'm about to send you a diagnostic report.

When using a MIDI keyboard if I "play" rests among notes, there's no problem - the rests appear as if I were using A-G on the computer keyboard. If trying to "play" rests OVER existing notes, no rests appear (though MIDI thru continues to play pitches through my speakers).

Re: POSSIBLE BUG: MIDI keyboard won't input rests

Posted: Thu Dec 14, 2017 4:17 pm
by PaulWalmsley
We've taken a look at this and found that this is a bug that we've now logged. Rests don't get added using a MIDI keyboard unless a note has been added in that same note input session.. The workaround is quite simple though: use the A-G keys to insert a rest in this case.