Dorico 3 and Note Performer

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
patha
Junior Member
Posts: 74
Joined: Thu Jan 10, 2019 1:42 pm
Location: Luxembourg
Contact:

Dorico 3 and Note Performer

Post by patha » Thu Sep 05, 2019 1:25 pm

Hi


I just have installed Dorico 3 and tried to work directly. But

I have no sound
Noteperformer where is it . . .'

Can someone help me

Thank's

Patrick

User avatar
Pietzcker
Member
Posts: 217
Joined: Mon Sep 29, 2014 2:17 pm
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Pietzcker » Thu Sep 05, 2019 1:32 pm

I appears you need to reinstall Noteperformer so it can tell Dorico 3 about its playback template.
Windows 10, Dorico Pro 3, NotePerformer 3, Pianoteq 6, Wavelab Pro 9.5

Derrek
Senior Member
Posts: 2986
Joined: Sun Aug 07, 2016 6:23 pm
Location: East Coast, USA
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Derrek » Thu Sep 05, 2019 1:37 pm

Yes, that did it. Thank you.
Dorico 3.1.0.1021, Finale (v26), GPO, JABB3, GWI, NotePerformer 3, CuBase Pro 10.5 newbie
Windows 10 (also Mac Catalina as alternate)
US English Keyboard

mountainmusic
Junior Member
Posts: 127
Joined: Fri Oct 21, 2016 3:54 am
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by mountainmusic » Thu Sep 05, 2019 1:49 pm

Didn't work for me. I reinstalled NotePerformer, restarted my computer, but still get this message (see screenshot).

Any other ideas?
Attachments
Screen Shot 2019-09-05 at 8.45.23 AM.png
(49.88 KiB) Not downloaded yet

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 6603
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by pianoleo » Thu Sep 05, 2019 1:50 pm

I think we have to wait for a patch from Arne.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico 3 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

mountainmusic
Junior Member
Posts: 127
Joined: Fri Oct 21, 2016 3:54 am
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by mountainmusic » Thu Sep 05, 2019 1:51 pm

It's strange that it worked for some people. Is this a windows/mac thing? I'm on Mac 10.14

patha
Junior Member
Posts: 74
Joined: Thu Jan 10, 2019 1:42 pm
Location: Luxembourg
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by patha » Thu Sep 05, 2019 1:57 pm

Hi again



It don't work at all

No sound no Noteperformer.
I can not find Noteperformer in the General settings like in Dorico 2
I can not find it in Playback template. After restart new installation . . . .
I have no sound at all.



Patrick

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 6603
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by pianoleo » Thu Sep 05, 2019 2:06 pm

You know how I said "we have to wait for a patch from Arne"?
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico 3 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 6603
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by pianoleo » Thu Sep 05, 2019 2:07 pm

Note that right now the livestream is utilising NotePerformer with Dorico 3. It IS possible but it's not necessarily possible for us users just yet.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico 3 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 6603
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by pianoleo » Thu Sep 05, 2019 2:08 pm

Image
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico 3 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

User avatar
PaulWalmsley
Steinberg Employee
Posts: 1752
Joined: Tue May 17, 2016 9:24 pm
Location: Steinberg, London
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by PaulWalmsley » Thu Sep 05, 2019 2:12 pm

Dorico 3 needs an updated expression map for NotePerformer. While we're awaiting an update from Arne, we have a version that you can install yourself. Note that if you have a project that already uses NotePerformer then it will play back, with some omissions, but any newly created instruments won't get loaded. Once you've installed these new files then NotePerformer should play back correctly and load new instruments.

First you'll need to make a folder for the contents of the attached zip file to live in.

On Windows, in Windows Explorer go to %PROGRAMDATA%\Steinberg, where you will probably see a folder called Dorico 2. Create a folder called Dorico 3 alongside the existing Dorico 2 folder.

On Mac, in the Finder, choose Go > Go to Folder and in the dialog that appears, type /Library/Application Support/Steinberg and click Go. You will probably see a folder called Dorico 2. Create a folder called Dorico 3 alongside the existing Dorico 2 folder.

Now copy the attached zip file into the Dorico 3 folder you've created, and unzip it there. You should end up with two folders, called PlaybackTemplateGenerators and PluginPresetLibraries.

Restart Dorico, and you should find that the NotePerformer playback configuration is now available in Dorico 3.
Dorico 3.zip
(18.79 KiB) Downloaded 412 times
Architect & Developer - Steinberg London

patha
Junior Member
Posts: 74
Joined: Thu Jan 10, 2019 1:42 pm
Location: Luxembourg
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by patha » Thu Sep 05, 2019 2:14 pm

I have no sound at all

So where is the update.
I remember the time when I worked with Finale. It was the same
New update no sound .. . .
I want only work with this fantastic program that Dorico is. But I need SOUND and not wasting my time

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 6603
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by pianoleo » Thu Sep 05, 2019 2:14 pm

patha wrote:
Thu Sep 05, 2019 2:14 pm
I have no sound at all

So where is the update.
I remember the time when I worked with Finale. It was the same
New update no sound .. . .
I want only work with this fantastic program that Dorico is. But I need SOUND and not wasting my time
It's in the post right before yours.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico 3 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

patha
Junior Member
Posts: 74
Joined: Thu Jan 10, 2019 1:42 pm
Location: Luxembourg
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by patha » Thu Sep 05, 2019 2:24 pm

Now it works fine for me

Many thank's

User avatar
MarcLarcher
Grand Senior Member
Posts: 3460
Joined: Fri Oct 21, 2016 9:38 am
Location: France
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by MarcLarcher » Thu Sep 05, 2019 3:21 pm

Dorico 3 needs an updated expression map for NotePerformer. While we're awaiting an update from Arne, we have a version that you can install yourself. Note that if you have a project that already uses NotePerformer then it will play back, with some omissions, but any newly created instruments won't get loaded. Once you've installed these new files then NotePerformer should play back correctly and load new instruments.

First you'll need to make a folder for the contents of the attached zip file to live in.

On Windows, in Windows Explorer go to %PROGRAMDATA%\Steinberg, where you will probably see a folder called Dorico 2. Create a folder called Dorico 3 alongside the existing Dorico 2 folder.

On Mac, in the Finder, choose Go > Go to Folder and in the dialog that appears, type /Library/Application Support/Steinberg and click Go. You will probably see a folder called Dorico 2. Create a folder called Dorico 3 alongside the existing Dorico 2 folder.

Now copy the attached zip file into the Dorico 3 folder you've created, and unzip it there. You should end up with two folders, called PlaybackTemplateGenerators and PluginPresetLibraries.

Restart Dorico, and you should find that the NotePerformer playback configuration is now available in Dorico 3.
Dorico 3.zip
Thanks Paul, that was fast!
OS X 10.14.6, macbook pro retina Late 2013
Opera singer (lyric tenor), photographer, sound engineer, XeLaTeX user and music engraver (Dorico Pro 3.1, and Photoscore Ultimate 2020.1.14(9.0.2))
French is my native language

User avatar
PaulWalmsley
Steinberg Employee
Posts: 1752
Joined: Tue May 17, 2016 9:24 pm
Location: Steinberg, London
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by PaulWalmsley » Thu Sep 05, 2019 3:24 pm

It had to be - about 10 people starting asking on here, on facebook, in the live stream...!
Architect & Developer - Steinberg London

User avatar
Terry Jones
Junior Member
Posts: 58
Joined: Tue May 17, 2016 10:25 pm
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Terry Jones » Thu Sep 05, 2019 3:30 pm

PaulWalmsley wrote:
Thu Sep 05, 2019 3:24 pm
It had to be - about 10 people starting asking on here, on facebook, in the live stream...!
But of course!!! :D

Rob Tuley
Grand Senior Member
Posts: 3086
Joined: Fri May 20, 2016 12:41 am

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Rob Tuley » Thu Sep 05, 2019 3:40 pm

If you only have 10 users on the first day, that sounds worryingly low :)

User avatar
marco_polo
Junior Member
Posts: 77
Joined: Thu Aug 17, 2017 4:08 pm
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by marco_polo » Thu Sep 05, 2019 3:41 pm

Awesome!!!! Yes, we people are already devouring Dorico Pro 3! ;)

crlbrg
New Member
Posts: 6
Joined: Tue Sep 25, 2018 2:56 pm
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by crlbrg » Thu Sep 05, 2019 3:45 pm

Trying to use the above mentioned fix, but can't get it to work. Once the loading screen said "Audio engine process died". Restarted Dorico and when I tried to initiate playback the program froze.

User avatar
MarcLarcher
Grand Senior Member
Posts: 3460
Joined: Fri Oct 21, 2016 9:38 am
Location: France
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by MarcLarcher » Thu Sep 05, 2019 4:13 pm

FWIW, I followed thoroughly Paul's instructions and it works flawlessly on my mac…
OS X 10.14.6, macbook pro retina Late 2013
Opera singer (lyric tenor), photographer, sound engineer, XeLaTeX user and music engraver (Dorico Pro 3.1, and Photoscore Ultimate 2020.1.14(9.0.2))
French is my native language

User avatar
Juerg Loeffler
Junior Member
Posts: 54
Joined: Wed May 29, 2019 7:36 am
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Juerg Loeffler » Thu Sep 05, 2019 4:20 pm

Can't get it to work with the mentioned fix on Windows 10.
Jürg Löffler
Piano Teacher
Dorico Pro 3.1, Sibelius Ultimate 2020.1, NotePerformer 3.3.1. Native language: German.
Windows 10 Pro Version 1909

Rob Tuley
Grand Senior Member
Posts: 3086
Joined: Fri May 20, 2016 12:41 am

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by Rob Tuley » Thu Sep 05, 2019 4:41 pm

PaulWalmsley wrote:
Thu Sep 05, 2019 2:12 pm
On Windows, in Windows Explorer go to %PROGRAMDATA%\Steinberg, where you will probably see a folder called Dorico 2. Create a folder called Dorico 3 alongside the existing Dorico 2 folder.

Now copy the attached zip file into the Dorico 3 folder you've created ...
I think that's not quite right on Windows. If you copy the zip file into %PROGRAMDATA%\Steinberg, it will create the Dorico 3 folder if it doesn't exist, and unzip the contents into it.

If you follow Paul's instructions "exactly" using the built-in Windows zip file extractor, you get a Dorico 3 folder containing another Dorico 3 folder, which contains the two folders with the data, i.e. PlaybackTemplateGenerators and PLuginPresetLibraries.

You want to end up with
%PROGRAMDATA%\Steinberg\Dorico 3\PlaybackTemplateGenerators
%PROGRAMDATA%\Steinberg\Dorico 3\PluginPresetLibraries.
not
%PROGRAMDATA%\Steinberg\Dorico 3\Dorico 3\PlaybackTemplateGenerators
%PROGRAMDATA%\Steinberg\Dorico 3\Dorico 3\PluginPresetLibraries.

crlbrg
New Member
Posts: 6
Joined: Tue Sep 25, 2018 2:56 pm
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by crlbrg » Thu Sep 05, 2019 4:54 pm

When I unzipped the folder, I moved the PlaybackTemplateGenerators and PluginPresetLibraries folders back up to the initial Dorico 3 folder, so ending with the same result you are suggesting, Rob. Did not fix the problem in my case.

User avatar
PaulWalmsley
Steinberg Employee
Posts: 1752
Joined: Tue May 17, 2016 9:24 pm
Location: Steinberg, London
Contact:

Re: Dorico 3 and Note Performer

Post by PaulWalmsley » Thu Sep 05, 2019 5:03 pm

Does this happen for any project or just one? Can you run Help > Create Diagnostic Report and attach the DoricoDiagnostics.zip file?
Architect & Developer - Steinberg London

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: dankreider, Grainger2001, Sadhaka and 8 guests