How to activate, register and get Cubase LE running

All about our Cubase LE and Cubase AI OEM bundle software.
User avatar
JHP
Member
Posts: 755
Joined: Wed Nov 03, 2010 1:58 pm
Contact:

How to activate, register and get Cubase LE running

Post by JHP »

Hi, :)
This will explain how to get your Cubase LE running!

Quick Guide to activating Cubase LE xx
1. Install Cubase LE xx

2. Make sure that your computer has a working Internet connection. This connection is necessary to activate the license because the eLicenser Control Center (eLCC) needs to register with our license server.

3. Make sure that you have the latest version of the eLCC installed. Click here to download.

4. Open the eLicense Control Center (eLCC) software and make a note of your Soft-eLicenser number. If there is no Soft-eLicenser number please go through the second post in this thread and then continue ith the instructions.

5. Create a user account in the MySteinberg area. If you already have one, please go to step 7.

6. Check your email and activate your user account by clicking the link in the confirmation email

7. Log in to your MySteinberg account, and click on "Activation & Reactivation", choose "Cubase LE xx" and select "Permanent Activation". Enter your Soft-eLicenser and choose your hardware manufacturer

8. You will receive an email containing the activation code

9. Launch the eLicenser Control Center software. Click the "Enter Activation Code" button to download the license for your Steinberg product to the Soft-eLicenser. To do this, enter the required activation code into the corresponding field. Follow the instructions on screen.
---
Now you can start Cubase LE. :)

If you have any problems with the instructions feel free to state the exact step that is causing you difficulties here and we will help you. :)
----
Requesting a new activation code for a new or renewed system
If you change your system or renew it you of course need a new activation code. In this case you have to go through the reactivation procedure.

This is a general step-by-step guide:
• You need a user account at the MySteinberg website, please log in with your account data

• On the left side click at "Activation & Reactivation"

• Click on the name of the product which you want to reactivate.

• Click on "Reactivation"

• Follow the instructions there, enter you new SeL number.


• For Sequel also enter the activation code from the card "Essential Product License Information" or the last used activation code you can find in MySteinberg.

• Now click on "Request new Activation Code"

• Repeat the procedure for each additional product

In "Show registered products" -> "Activation codes received online" those requested activation codes are listed. You will also receive an email with an activation code for each reactivation you have started. Use the eLicenser Control Center and use the “Enter Activation Code” button to download the product license onto your SeL.
---
:) :) :)
Store your license on an USB-eLicenser
Image
You can transfer your license on to the USB- eLicenser or download it directly to this USB device.
The USB -eLicenser makes your product license portable so you can install the product anywhere you like. Once you connect the USB- eLicenser the license will be detected and the product will run.

Also if you change your harddisc and the hardware configuration changes your license will remain untouched and stable on the USB- eLicenser. The USB- eLicenser can be purchased here:
USB- eLicenser
:) :) :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Greetings,
JHP
Jan Peters, QA
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!

Resgatado
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Jan 19, 2012 3:37 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Resgatado »

OK, so I bought a new laptop.

I installed CuBase LE5 that was activated on my old laptop.

I installed the very latest LCC (6.4.2.2103)

I logged into MySteinberg account.

I got a new activation code for my CuBase LE5 by entering the new eLicenser number and requesting reactivation code.

I entered the new activation code in eLicenser and downloaded the license.

All very good so far.

But then I tried to start CuBase and I got the following error.
Soft-elicenser doesn't have enought permissions to run properly. Please run LCC to fix this problem.
Please advise.

Thanks.
Children do not divide your love, they multiply it.

Guest

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Guest »

(Just a suggestion) I got it to install activate 4 LE. The video is nice, but at some point I blocked when It asked for the Activation code. I would be so much easier to make a picture of the e-licenser wish one it is.

budhill
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Dec 16, 2012 4:11 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by budhill »

Hi,

I can't download an e-licenser with my macbook pro, as the e-licenser control center tells me I got no internet connexion.... That's absurd, as I am posting this topic right now. It's the same with ethernet or wifi.

Do you know how to fix this ?

Thanks in advance....

Friedberg
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Dec 27, 2012 4:35 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Friedberg »

budhill wrote:Hi,

I can't download an e-licenser with my macbook pro, as the e-licenser control center tells me I got no internet connexion.... That's absurd, as I am posting this topic right now. It's the same with ethernet or wifi.

Do you know how to fix this ?

Thanks in advance....
I had the same issue ... and solved it by downloading and installing the latest version of eLicencer Control Center (http://www.elicenser.net/en/).

F.

Waspjuice
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Jan 16, 2013 10:29 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Waspjuice »

Hi,

Would value your help. I've just registered my copy of Cubase LE4 (properly this time - I thought I already had) and have followed the steps to activate. However, on trying to fire up the programme I'm being told "Soft-eLicenser doesn't have enough permissions to run properly. Please run LCC to fix the problem". I've reinstalled LCC, but with no joy. What should I do? I'm running Windows 7 Home Premium 64 bit, if that helps.

Thanks in advance...

lasal
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Feb 18, 2013 5:53 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by lasal »

> "Soft-eLicenser doesn't have enough permissions to run properly.

quite sure you have the admin rights required? If I remember right I still had to reload/restart eLicenser a couple of times

Travst
New Member
Posts: 13
Joined: Sun Apr 21, 2013 1:48 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Travst »

I have a slightly different issue. I installed AI6, then e-licenser, then updated AI6 to the newest version. When loading Cubase, I get the error message that a resource cannot be loaded. I click the error message to move on past and Cubase stops loading and I get the Windows error searching for a solution screen and I'm told to reload Cubase. I've done this to no effect. I've also tried to do a fresh load without updating first. I have also re-installed e-licenser and still have the same problem. I'm running Win7 64-bit.

Any ideas?

John

enuenu
New Member
Posts: 27
Joined: Mon Mar 14, 2011 9:51 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by enuenu »

I have not used the LE4 software that came with my Tascam US144 for a long time as I have been using Reaper. However I wish to revisit Cubase now. The computer I originally had LE4 installed on is long dead and gone. I also can't find the LE4 installation disc that came with the US144. My LE4 installation is still registered online with Steinberg in my user account. All the registration codes etc are still there. Where can I download LE4 so I can then install it on my current PC and then activate it using the reactivation procedure? I still use the Tascam US144. Thanks.
Win 10 Pro i7 8700K 3.7 Ghz 32GB RAM
UR44
Cubase 10.5 Pro

jeffermania
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Aug 31, 2013 5:43 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by jeffermania »

I just got Cubase LE 5 with a guitar amp. After activating it, it looks like the license expires in 30 days :? I was under the impression that this was not a trial software package. I did have a Cubase 7 trial on the computer before I installed Cubase LE 5, and did not erase the eLicense file. Could the 30 day license have transferred itself to the Cubase LE 5 ? Can this be fixed ? Sorry, but I'm a noobie to Cubase.

User avatar
Fabian
Junior Member
Posts: 56
Joined: Thu Aug 29, 2013 6:58 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Fabian »

If not done so far, you can get your Activation Code for Cubase LE 5 in MySteinberg. Just click on "Add Software", navigate to "Cubase AI/LE" and select "Cubase LE 5". Enter your Soft-eLicenser-Number and you will receive the code to activate your Cubase LE 5.
This activation code has to be entered in the eLicenser Control Center afterwards.

Best wishes
Fabian
Web Development
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

alanpaul
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Oct 28, 2013 3:28 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by alanpaul »

Hi
Can someone please help!

I bought a zoom r16 that comes bundlled with Cubase LE6. I installed 64bit on my pc but discoverd that the zoom driver did not work so in desperation i reinstalled the software as 32bit to see if it would solve the problem

Now however i cant activate teh software - i have tried the option to reactivate and use the original soft elicense code but it tells me that the code is now DEPRECATED and i cant activate it

I cant contact Steinberg because there is no email address and no form available to submit a support request (I'm in Netherlands and produvt bought from Germany)


Can any one please help

typhoonR
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Nov 11, 2013 12:04 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by typhoonR »

Hey,i brought cubase le,and ran out of time to activate my elisincer and cubase,how do i activate my product,permanent.and Renew my elisincer an activation code,can anyone help....

Barefoot Steeler
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Dec 11, 2013 6:19 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Barefoot Steeler »

My situation is that the computer that will have Cubase LE5 on it is not internet capable. I followed the online instructions that stated simply to install eLicenser on an internet computer and get the activation code that way. My issue is that, when trying to enter the activation code on the computer that has Cubase LE5 installed on it, it wants to download the license ... thus, I'm at a stand-still because there is no internet connection on that computer.

Exactly how does one go about getting Cubase LE5 up and running with permanent activation on a non-internet computer? I don't know if this extra info is relevant, but my Cubase LE5 software came with the purchase of my Alesis iO2 Express interface.

Any help and information on getting Cubase up and running on my non-internet computer would be greatly and deeply appreciated. Thanks most graciously.

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
Posts: 1865
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Scab Pickens »

Barefoot Steeler wrote:Exactly how does one go about getting Cubase LE5 up and running with permanent activation on a non-internet computer?
You will need a USB-eLicenser to use it on your non-internet machine.
Windows 10 | Cubase Pro 10.5 | WaveLab Elements 8 | Dorico 3 SE | Focusrite Pro 40

illpoetic513
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Dec 12, 2013 4:03 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by illpoetic513 »

I need access to a reactivation code, as I've purchased a new laptop and am attempting to re-install. I've attempted to uninstall from the original laptop in hopes the Activation Code would remain active when inputting into my sEL, but it states this code has been used. In attempting to reactivate on my new laptop, the directions above state to go to MySteinberg and click "Activation & Reactivation" on the left column. I'm not sure if the site has been re-designed since the initial posting, but I cannot find this option. How can I go about accessing a Reactivation Code for my current Cubase LE7?

Thank you,
Tim

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
Posts: 1865
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Scab Pickens »

illpoetic513 wrote:I need access to a reactivation code, as I've purchased a new laptop and am attempting to re-install. I've attempted to uninstall from the original laptop in hopes the Activation Code would remain active when inputting into my sEL, but it states this code has been used. In attempting to reactivate on my new laptop, the directions above state to go to MySteinberg and click "Activation & Reactivation" on the left column. I'm not sure if the site has been re-designed since the initial posting, but I cannot find this option. How can I go about accessing a Reactivation Code for my current Cubase LE7?

Thank you,
Tim
Yes, the MySteinberg page has gone through a re-design recently.

Expand the "details" of your software version and you should see a box for "Software reactivation".
Windows 10 | Cubase Pro 10.5 | WaveLab Elements 8 | Dorico 3 SE | Focusrite Pro 40

baxteradio
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Jan 23, 2014 2:13 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by baxteradio »

I'm new to Cubase and like others here, got the software with a new product...Alesis mixer with Cubase LE 5. I'm liking the software so far and am interested in continuing it beyond the 30 day trial. The newer versions of Cubase are not as attractive to me simply because I'm running Windows XP, and LE 5 works with that operating system, newer versions call for Windows 7 or above. So, IS IT POSSIBLE to just authorize LE5 and if so, how, exactly? Thanks for a precise answer.

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
Posts: 1865
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Scab Pickens »

baxteradio wrote:I'm new to Cubase and like others here, got the software with a new product...Alesis mixer with Cubase LE 5. I'm liking the software so far and am interested in continuing it beyond the 30 day trial. The newer versions of Cubase are not as attractive to me simply because I'm running Windows XP, and LE 5 works with that operating system, newer versions call for Windows 7 or above. So, IS IT POSSIBLE to just authorize LE5 and if so, how, exactly? Thanks for a precise answer.
Did you receive an activation code?

Is your e-Licenser registered in your MySteinberg account?

Once activated, you should be able to use your LE 5 for an unlimited time period.
Windows 10 | Cubase Pro 10.5 | WaveLab Elements 8 | Dorico 3 SE | Focusrite Pro 40

baxteradio
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Jan 23, 2014 2:13 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by baxteradio »

Scab Pickens wrote:
baxteradio wrote:I'm new to Cubase and like others here, got the software with a new product...Alesis mixer with Cubase LE 5. I'm liking the software so far and am interested in continuing it beyond the 30 day trial. The newer versions of Cubase are not as attractive to me simply because I'm running Windows XP, and LE 5 works with that operating system, newer versions call for Windows 7 or above. So, IS IT POSSIBLE to just authorize LE5 and if so, how, exactly? Thanks for a precise answer.
Did you receive an activation code?

Is your e-Licenser registered in your MySteinberg account?

Once activated, you should be able to use your LE 5 for an unlimited time period.
I did receive an activation code and registered online, creating a new MySteinberg account. However, during that process, I saw a message that says something like "this software will work for 30 days." So, I'm wondering if after I spend time learning this software in the first 30 days, I will be required to pay to continue to use it. ?? Thanks.
Last edited by Dirk Stegemann on Thu Apr 17, 2014 9:09 am, edited 1 time in total.
Reason: Fixed broken BBCode

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
Posts: 1865
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Scab Pickens »

baxteradio wrote:
Scab Pickens wrote:
baxteradio wrote:I'm new to Cubase and like others here, got the software with a new product...Alesis mixer with Cubase LE 5. I'm liking the software so far and am interested in continuing it beyond the 30 day trial. The newer versions of Cubase are not as attractive to me simply because I'm running Windows XP, and LE 5 works with that operating system, newer versions call for Windows 7 or above. So, IS IT POSSIBLE to just authorize LE5 and if so, how, exactly? Thanks for a precise answer.
Did you receive an activation code?

Is your e-Licenser registered in your MySteinberg account?

Once activated, you should be able to use your LE 5 for an unlimited time period.
I did receive an activation code and registered online, creating a new MySteinberg account. However, during that process, I saw a message that says something like "this software will work for 30 days." So, I'm wondering if after I spend time learning this software in the first 30 days, I will be required to pay to continue to use it. ?? Thanks.
When you open your eLicenser Control Center app, do you see "Full License"? If so, you should be good to go.

You won't ever need to pay to use LE 5, you paid for it when you bought your hardware.
Last edited by Dirk Stegemann on Thu Apr 17, 2014 9:09 am, edited 1 time in total.
Reason: Fixed broken BBCode
Windows 10 | Cubase Pro 10.5 | WaveLab Elements 8 | Dorico 3 SE | Focusrite Pro 40

feraldav
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Feb 13, 2014 5:55 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by feraldav »

I got LE6 with ZOOM H4n, and installed it on my PC running Windows8. I have also downloaded eLicenser Control Center as well as eLC Installation Helper. Neither eLC will do anything except tell me that an error has occurred. Any solutions, or even what is the problem? Any help much appreciated.

funktownhero
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Mar 19, 2014 12:13 am
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by funktownhero »

Hi

I'm having trouble with cubase LE AI Elements 6. Any help will be greatly appreciated.

So, i purchased a Yamaha thr10c in January. I set up cubase at the time, had it running and played around for a bit. I've been desperate to play with it but never find the time, only tonight I turn it on to find that my elc is telling me that it expired 2014-02-13. I was under the impression that I was a full licence and not just a demo. I've looked through the box and cant find the original code that was supplied.

I was really looking forward to playing with this software. I hope someone can shed some light on this.

Thanks for reading.

Chris

Irma
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Mar 25, 2014 2:48 pm
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Irma »

Hi,
I have a similar problem. I have Cubase Le5 on my computer. My eLicenser says that I have a full license for Cubase Le5. Does it mean that I have a permanent version? However, MP3 encoder has expired and it means that I cannot export files, doesn't it? What should I do? Do I have to buy anything to make Cubase work properly?
Could anyone help a complete beginner? :?

User avatar
Scab Pickens
Senior Member
Posts: 1865
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Location: Davenport, IA USA
Contact:

Re: How to activate, register and get Cubase LE running

Post by Scab Pickens »

Irma wrote:My eLicenser says that I have a full license for Cubase Le5. Does it mean that I have a permanent version?
Yes.
Irma wrote:However, MP3 encoder has expired and it means that I cannot export files, doesn't it? What should I do? Do I have to buy anything to make Cubase work properly?
Could anyone help a complete beginner? :?
http://www.steinberg.net/en/shop/buy_pr ... 42444.html
Windows 10 | Cubase Pro 10.5 | WaveLab Elements 8 | Dorico 3 SE | Focusrite Pro 40

Post Reply

Return to “Cubase LE and Cubase AI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests