High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
fretthefret
Member
Posts: 380
Joined: Fri Dec 06, 2013 7:29 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GU

Post by fretthefret » Fri Dec 09, 2016 8:41 pm

MT_ wrote: Could you share a screenshot of Cubase 9 running on your system?
4K_screenshot_CPro901.png
C Pro 9.0.1 at 4K
(430.82 KiB) Not downloaded yet
MT_ wrote: What is the inch size of your 4K monitor?
27" LG 4K (LG 27ud58)
Cubase Pro 9.5.41, FL Studio 20, Ableton Live Suite 10, Harrison Mixbus 32c, UAD Apollo x series, UR28m, SSL, Native Instruments Komplete ultimate, NI Maschine Studio, Xfer Records Serum, Lennar Digital Sylenth1, reFx Nexus2, Reveal Sound Spire, FabFilter, Soundtoys, Lexicon PCM, Sonarworks, Slate Digital, Izotope, Brainworx, SPL, Waves, Cableguys, Cytomic, MeldaProductions, AOM, IK Multimedia, SynchroArts Revoice Pro, DDMF, Boz Digital, Antares Autotune, a bunch of other obscure stuff, TBs of samples, too much hardware to list... PC Windows 10 Pro 64bit, i7-5960x (8 core), Asus x99 Deluxe ii, GeForce 1070 strix, Fractal Design Silent RL2 case, Noctua NH-d15s, 64 GB DDR4 g,Skillz Trident Z 3200 RAM, 512gb Samsung 950 m.2, 3TB segate Ironwolf NAS HDD, 4TB WDRed, 2TB WD Black, Laptop: MSI Ghost pro GS60 6QE i7-6700 Skylake Win 10 64bit, Storage: 32 TB QNAP NAS Raid 50, 12 TB QNAP RAID 1

MT_
Junior Member
Posts: 54
Joined: Mon Oct 10, 2016 11:17 pm
Location: Moscow, Russia
Contact:

Blurry as expected

Post by MT_ » Fri Dec 09, 2016 10:40 pm

fretthefret wrote:4K_screenshot_CPro901.png
Thanks for the screenshot, fretthefret.
As expected, Cubase 9 is blurry at Windows zoom of more than 100% (looks like your zoom is 175%).

To see blur more clearly, compare your screenshot:

Image

with how a HiDPI version of Cubase could look at 200% (below is a simulated screenshot I’ve created just for fun):

Image

I recommend to save images and view those with a standalone image viewer at zoom of exactly 100% to prevent extra blur introduced by browser-level or viewer-level scaling.

pulpfiction
Junior Member
Posts: 73
Joined: Thu Jun 18, 2015 2:48 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GU

Post by pulpfiction » Fri Dec 09, 2016 11:49 pm

cheers fretthefret but as MT_ points out that doesnt look perfect at all, it looks as bad as CB8.5 on my 4k monitor
eg Image
yours is the top half, I just mocked up how it should look like in the bottom half, notice how much easier to read the text is

fretthefret
Member
Posts: 380
Joined: Fri Dec 06, 2013 7:29 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GU

Post by fretthefret » Sat Dec 10, 2016 12:24 am

pulpfiction wrote:cheers fretthefret but as MT_ points out that doesnt look perfect at all, it looks as bad as CB8.5 on my 4k monitor
eg Image
yours is the top half, I just mocked up how it should look like in the bottom half, notice how much easier to read the text is
Yes. Agreed. But Ed already said 'no HiDPI' earlier in this thread.
Not as clean and pretty as the now vectorized FL Studio 12.4 but definitely not sub-par!
In retrospect "perfect" was too strong. "Satifactorily Great" would have been better. ;)
Cubase Pro 9.5.41, FL Studio 20, Ableton Live Suite 10, Harrison Mixbus 32c, UAD Apollo x series, UR28m, SSL, Native Instruments Komplete ultimate, NI Maschine Studio, Xfer Records Serum, Lennar Digital Sylenth1, reFx Nexus2, Reveal Sound Spire, FabFilter, Soundtoys, Lexicon PCM, Sonarworks, Slate Digital, Izotope, Brainworx, SPL, Waves, Cableguys, Cytomic, MeldaProductions, AOM, IK Multimedia, SynchroArts Revoice Pro, DDMF, Boz Digital, Antares Autotune, a bunch of other obscure stuff, TBs of samples, too much hardware to list... PC Windows 10 Pro 64bit, i7-5960x (8 core), Asus x99 Deluxe ii, GeForce 1070 strix, Fractal Design Silent RL2 case, Noctua NH-d15s, 64 GB DDR4 g,Skillz Trident Z 3200 RAM, 512gb Samsung 950 m.2, 3TB segate Ironwolf NAS HDD, 4TB WDRed, 2TB WD Black, Laptop: MSI Ghost pro GS60 6QE i7-6700 Skylake Win 10 64bit, Storage: 32 TB QNAP NAS Raid 50, 12 TB QNAP RAID 1

User avatar
ShikiSuen
Member
Posts: 278
Joined: Thu Mar 08, 2012 2:47 am
Location: Beijing, Mainland China
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GU

Post by ShikiSuen » Sat Dec 10, 2016 7:14 pm

fretthefret wrote:
pulpfiction wrote:cheers fretthefret but as MT_ points out that doesnt look perfect at all, it looks as bad as CB8.5 on my 4k monitor
eg Image
yours is the top half, I just mocked up how it should look like in the bottom half, notice how much easier to read the text is
Yes. Agreed. But Ed already said 'no HiDPI' earlier in this thread.
Not as clean and pretty as the now vectorized FL Studio 12.4 but definitely not sub-par!
In retrospect "perfect" was too strong. "Satifactorily Great" would have been better. ;)
Let's see in how many years Ed could make the same statement again and again.
// My first name is Shiki.

[DAC + Monitor] laptop built-in DAC & Native Instruments Komplete Audio 6, ATH-M70X + Genelec 8010A;
[DAW + OS] PreSonus Studio One 4 on macOS 10.14 Mojave;
[Notation Tool] Steinberg Dorico Pro 2;
[Laptop] MacBook Pro 15-inch mid-2017 CTO, Core-i7 Kaby Lake (Quad-Core 2.8GHz).
[Desktop] Hackintosh Gigabyte Brix Game UHD (GB-BNi7HG4-950), Core-i7-6700HQ (Quad-Core 2.6GHz).

pulpfiction
Junior Member
Posts: 73
Joined: Thu Jun 18, 2015 2:48 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GU

Post by pulpfiction » Sun Dec 11, 2016 5:41 am

ShikiSuen wrote:Let's see in how many years Ed could make the same statement again and again.
I do appreciate Eds input, my worry is 9.5 will not see it cause its a major change thus more likely to be seen in a X.0 release i.e. not a X.5 release eg 10.0 so at least 2 years
Do they need help?, OK im more of a 3d maths graphics guy (first dude to show a true unified lighting in a realtime environment, before john carmack) but I can do 2d also.
I'm working now but I would love to help them out cause its more interesting on a personal level than what I do, and I speak ziemlich gute deutsch http://zedzeek.com

djw
Senior Member
Posts: 1669
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Blurry as expected

Post by djw » Sun Dec 11, 2016 3:23 pm

MT_ wrote:with how a HiDPI version of Cubase could look at 200% (below is a simulated screenshot I’ve created just for fun):

Image
So pretty...
🥕

MT_
Junior Member
Posts: 54
Joined: Mon Oct 10, 2016 11:17 pm
Location: Moscow, Russia
Contact:

Cubase 9.5 HiDPI support?

Post by MT_ » Mon Nov 20, 2017 9:59 pm

Does the recent Cubase 9.5 support High DPI?

JBeckstein
New Member
Posts: 16
Joined: Wed Oct 05, 2011 5:24 pm
Location: Calgary, Canada
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase 9? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by JBeckstein » Tue Nov 21, 2017 5:46 pm

Nope. <thumbs down>

User avatar
lucas_marchal
New Member
Posts: 46
Joined: Fri Jul 10, 2015 5:36 pm
Location: France
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by lucas_marchal » Sun Jan 21, 2018 2:13 pm

Well it's been 6 years since retina was presented. And it seems Steinberg is basically never gonna support it. Am I the only one who wants to leave cubase but is basically stuck with it?

João Filipe
New Member
Posts: 11
Joined: Fri Jan 17, 2014 6:37 pm
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by João Filipe » Thu Mar 15, 2018 5:10 am

lucas_marchal wrote:
Sun Jan 21, 2018 2:13 pm
Well it's been 6 years since retina was presented. And it seems Steinberg is basically never gonna support it. Am I the only one who wants to leave cubase but is basically stuck with it?
Dude.... Yes.... I'm tired of this. Really...

Romantique Tp
External Moderator
Posts: 3015
Joined: Fri Aug 07, 2015 3:25 pm
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by Romantique Tp » Thu Mar 15, 2018 6:29 am

Wavelab Pro 9.5 supports Retina displays, and soon the stock plugin set (also used by Cubase) will too.
https://www.steinberg.net/en/products/w ... ab_95.html

They know that people want this, but you have to understand that adding support for this requires changes to big parts of the application.

Cubase 9.5 features greatly improved graphics performance on Mac, along with new icon and knob designs very similar to those found in other Retina-supporting applications. I think it's pretty clear that they're preparing Cubase for Retina support.
Every time someone says "it must be easy to add/fix", a programmer dies.

Cubase Pro and Wavelab Pro (latest), Windows 7 Ultimate 64-bit, MSI Z87-G45 GAMING, i5 4690k, GeForce GTX 760, almost every Steinberg plugin and expansion, Trilian, Komplete 10, etc etc etc etc

MT_
Junior Member
Posts: 54
Joined: Mon Oct 10, 2016 11:17 pm
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: VST bridge?

Post by MT_ » Sat Mar 17, 2018 6:15 pm

Romantique Tp wrote:
Thu Mar 15, 2018 6:29 am
Wavelab Pro 9.5 supports Retina displays, and soon the stock plugin set (also used by Cubase) will too.
Thanks. I also noticed that the knowledge-base article says:
The plug-ins are scaled to the correct size, but look blurry.
Given that the Wavelab itself is displayed in HiDPI mode at the same time, this means that plugins run in a VST host implemented as a separate executable — this is required for Windows to be able to scale plugins’ GUI. Such executable is effectively a VST bridge, so this gives us a chance that Steinberg will reintroduce VST bridge built into Cubase.
Every time someone says "it must be easy to add/fix", a programmer dies.
Not if that someone is a programmer himself and knows well what he is talking about. ;-)

mrfaux
New Member
Posts: 12
Joined: Tue Jan 03, 2012 12:50 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by mrfaux » Wed May 23, 2018 7:42 pm

Desperately hoping this will be a pre-Cubase 10 update, since I am broke

starpaw
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Nov 18, 2015 1:00 pm
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by starpaw » Sat Jun 16, 2018 1:00 am

I sincerely hope so too. A lot of my friends in the music production industry are already sporting 4K screens, and we're eagerly awaiting this feature. It shouldn't be Cubase 10 specific, especially since it is now oddly out of sync with WaveLab. If we're using both products, they should both be displayed with the same quality for consistency-sake. Pixels are history.

User avatar
StrangeDaysOnEarth
Junior Member
Posts: 82
Joined: Thu Nov 13, 2014 9:36 am
Location: Australia
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by StrangeDaysOnEarth » Sun Jul 08, 2018 12:28 pm

True, but it won't happen until v10.
website: www.strangedays.earth
soundcloud: www.soundcloud.com/strangedaysonearth
facebook: www.facebook.com/strangedaysonearth
itunes: www.itunes.apple.com/strangedaysonearth

| iMac 5K 27" 4.2GHz i7, 24GB RAM, 1TB SSD | LaCie RAID |
| Mac OSX.13.4 | Cubase 9.5.1 | Wavelab Pro 9.0.3 | Halion 5.1.1 |
| CMC-TP | CMC-QC | Steinberg UR22 | RME FF400 | MOTU Midi Express 128 |

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2679
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by peakae » Sun Jul 08, 2018 9:51 pm

More like Cubase 15 would be my guess.
Who knows, better to use the hardware that works with the/any current version.
Cubase Pro 9.5.30, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

User avatar
Rexxyboy
Junior Member
Posts: 54
Joined: Fri Jan 07, 2011 6:20 am
Contact:

Re: High-DPI support in Cubase? (HiDPI, Retina, scaling GUI)

Post by Rexxyboy » Fri Aug 03, 2018 8:11 am

Just got a new DELL XPS laptop with a 15inch 4k touchscreen.. everything looks AMAZING...
Just installed Cubase Pro 9.5.
Now i'm here ... :shock: REALLY..
I thought I was the one late to the 4k party...
Please for the love of the Earth please give us Scaling support, blurriness is a 100% deal breaker for me.
Win10/ RME UCX / Cubase Pro 9.5 / Halion 6 / Kontakt / Slate / Waves / Yada / Yada Yada / More YADA

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: mbsmike and 10 guests