What are the blacklist criteria?

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
User avatar
Raphie
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Location: Netherlands
Contact:

What are the blacklist criteria?

Post by Raphie » Wed Dec 07, 2016 9:33 pm

obviously UAD and 32bit :)
But what other malicious criteria makes plugs appear on this list?
Analogue Mastering
MSI raider X299 - Intel i9 7940 - MSI Gaming X 1070GTX 8GB - SAMSUNG 970 PRO 1TB - OCZ RD400 nvme SSD - 32gB DDR4-4400
Windows 10 x64 1909 - Cubase Pro 10.5x - Wavelab Pro 10.x
RME MadiFX and racks full of outboard

Everything you need to know about remote control editors

Grada
Junior Member
Posts: 81
Joined: Wed Oct 29, 2014 4:15 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Grada » Wed Dec 07, 2016 9:56 pm

Check this out and also don't forget to check run in existing auhost in jbridge for every bridged UAD instance
viewtopic.php?f=250&t=107299
Cubase 10.5- Latest - Windows 10 1909 - intel i7-4790k - Asus Maximus VII Hero - RAM: 32GB - EVGA GTX 950 SC, RME HDSPe AIO

Null Test Bug viewtopic.php?f=250&t=117331
Noise Floor Issue viewtopic.php?f=250&t=134316&p=728526#p728526

User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1374
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Fabio Bartolini » Wed Dec 07, 2016 10:11 pm

Hi Raphie,

quoting a developer:
In order to improve the overall stability of our sequencer applications we will introduce a Plug-in Scanner which scans every plug-in (only 64-Bit) in its own process. This occurs during the start-up phase of the sequencer, or in the case of a plug-in re-scan is initiated by the user, from within the sequencer application.

Plug-ins that crash during the plug-in scan will get added to a black-list, and are excluded from the sequencer environment.

To ensure your plug-ins will be readily available to users in our future sequencer releases, we encourage you to verify your plug-in's operation with our Plug-in Scanner. In order to achieve this as efficiently as possible, we are providing you with a 64-Bit VST3 and VST2 command line app for Windows and OSX.
On OSX, we perform a check that intentionally leads to a crash, to identify if your plug-in is affected by an Objective-C runtime corruption bug in the OSX System.

What do you have to do if your plug-in crashes on OSX during the scan process?
As far as we know these plug-ins are built with Deployment Target 10.7.
There are two options to fix the problem:

1. Set the Deployment Target of your plug-in to at least Version 10.8
2. Uncheck the „Implicitly Link Objective-C runtime Library“ in the Xcode Project settings.

When you rebuild your plug-in with these settings the crash should no longer happen and your plug-in should pass the scan process successfully.

We have already informed Apple about this bug.
Fabio Bartolini - Test Engineer
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

PC1: Gigabyte Z390 Gaming X, i7-8700K, 16GB Corsair DDR4 2666MHz, ASUS Dual RTX 2060S 8GB, Windows 10 Pro
PC2: GA-Z170-Gaming K3, i7-6700K, 16GB Corsair DDR4 2133MHz, ASUS Dual GTX 1060 6GB, Windows 10 (8.1 and 7 Pro backwards comp.)
PC3: GA-H97-HD3, i5-4690K, 16GB Corsair DDR3 1600MHz, Sapphire RX 570 Pulse 4GB, Windows 10 Pro (7 Pro backwards comp.)
Office DAW 1: GA-X570 Gaming X, Ryzen 7 3700X, 16GB HyperX DDR4 3200MHz, Gigabyte GTX 1060 6GB, Windows 10 Pro
Office DAW 2: Mac Mini 2018, i7 3.2 GHz, 32GB DDR4, Intel HD 630, MacOS Catalina

User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1044
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by ZeroZero » Wed Dec 07, 2016 10:31 pm

East West Play 5 was just blacklisted here! I reactivated successfully but it shows up red in the plugin manager
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

User avatar
Raphie
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Location: Netherlands
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Raphie » Wed Dec 07, 2016 10:35 pm

This is excellent news, time for the developpers to step up their game. thnX!
Analogue Mastering
MSI raider X299 - Intel i9 7940 - MSI Gaming X 1070GTX 8GB - SAMSUNG 970 PRO 1TB - OCZ RD400 nvme SSD - 32gB DDR4-4400
Windows 10 x64 1909 - Cubase Pro 10.5x - Wavelab Pro 10.x
RME MadiFX and racks full of outboard

Everything you need to know about remote control editors

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by aptmusic9 » Wed Dec 07, 2016 11:04 pm

why are izotope products blacklisted for me? (*edit* i see only the VST2 version is blacklist, the VST3 version is still working)
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by aptmusic9 » Wed Dec 07, 2016 11:08 pm

play 5 not working in cubase 9.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

MickGael
Member
Posts: 210
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:03 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by MickGael » Wed Dec 07, 2016 11:09 pm

I'm seeing 64-bit plugins being blacklisted.

I'll also add that it is infuriating that older Steinberg plugins from earlier versions of Cubase - that I still use - and never updated to 64-bit are blocked. The only option will be to see if jBridge will work on Steinberg plugins.

Clearly, C9 will not be the only version I have installed fore the foreseeable future. :evil:

User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1374
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Fabio Bartolini » Wed Dec 07, 2016 11:28 pm

Yes, iZotope VST2 get often blacklisted. Last time I spoke to engineering, they were aware of it, but was not clear if they had to contact iZotope or needed to 'tune' the scanner. They were already in contact with EW - if you re-enable PLAY 5, it should work fine.

64-bit plug-ins can also crash and be blacklisted, indeed.
Several developers have been directly informed (some have updates ready) and given the tools to find potential issues.
Fabio Bartolini - Test Engineer
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

PC1: Gigabyte Z390 Gaming X, i7-8700K, 16GB Corsair DDR4 2666MHz, ASUS Dual RTX 2060S 8GB, Windows 10 Pro
PC2: GA-Z170-Gaming K3, i7-6700K, 16GB Corsair DDR4 2133MHz, ASUS Dual GTX 1060 6GB, Windows 10 (8.1 and 7 Pro backwards comp.)
PC3: GA-H97-HD3, i5-4690K, 16GB Corsair DDR3 1600MHz, Sapphire RX 570 Pulse 4GB, Windows 10 Pro (7 Pro backwards comp.)
Office DAW 1: GA-X570 Gaming X, Ryzen 7 3700X, 16GB HyperX DDR4 3200MHz, Gigabyte GTX 1060 6GB, Windows 10 Pro
Office DAW 2: Mac Mini 2018, i7 3.2 GHz, 32GB DDR4, Intel HD 630, MacOS Catalina

User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1044
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by ZeroZero » Wed Dec 07, 2016 11:39 pm

aptmusic9 wrote:play 5 not working in cubase 9.
You can reactivate this
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

User avatar
silhouette
Senior Member
Posts: 1310
Joined: Fri Jan 14, 2011 12:45 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by silhouette » Thu Dec 08, 2016 12:15 am

So what is the news about UAD? Raphie is saying they have been blacklisted for him? UAD are in all my projects - fine I will wait until this has been sorted.
Intel core i7 5960X CPU 3.0 GHz 64bit 32 gig RAM - Windows 10 - AMD RadeonHD 7700 - RME Fireface UC - Cubase 10.5 - UAD Solo + Duo + Quad - Nektar Panorama P1 - Komplete 12 - All uhe - Adam AX7 + Adam Sub 8 - BFD3 - Alchemy - PSP - FabFilter - Fender Telecaster- Wudtone Strat - Gibson L4, 335x2,330L,175 -Ibanez PM100 - Musicman Silhouette x 3 - Warwick Thumb Bass - Kemper Profiling Amp -https://soundcloud.com/silhouette-17

User avatar
HarrySound
Member
Posts: 260
Joined: Sun Apr 29, 2012 6:17 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by HarrySound » Thu Dec 08, 2016 2:36 am

Guitar Rig 5 is black listed which I found rather surprising.....but to be honest I no longer care because I have an Axe FX :)

jimmys69
Member
Posts: 807
Joined: Sat Dec 25, 2010 7:41 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by jimmys69 » Thu Dec 08, 2016 3:21 am

These are the blacklisted ones I see. Not a big deal for any of them as I do not use them much.

Curious why they are however.
Attachments
Blacklist.PNG
(34.38 KiB) Not downloaded yet
PC Win7-64-16G i7-4790k/Cubase 5-6-7 32 bit, Cubase 8-9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7X/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne Editor

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by alexis » Thu Dec 08, 2016 6:36 am

silhouette wrote:So what is the news about UAD? Raphie is saying they have been blacklisted for him? UAD are in all my projects - fine I will wait until this has been sorted.
UAD is blacklisted? As in UAD-2?

I won't be able to use Cubase 9 if so.

Please tell me it ain't so!
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

User avatar
Raphie
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Location: Netherlands
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Raphie » Thu Dec 08, 2016 7:28 am

I don't use UAD, but several users reported this. Not sure what version and/or 32bit.
Analogue Mastering
MSI raider X299 - Intel i9 7940 - MSI Gaming X 1070GTX 8GB - SAMSUNG 970 PRO 1TB - OCZ RD400 nvme SSD - 32gB DDR4-4400
Windows 10 x64 1909 - Cubase Pro 10.5x - Wavelab Pro 10.x
RME MadiFX and racks full of outboard

Everything you need to know about remote control editors

User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1044
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by ZeroZero » Thu Dec 08, 2016 9:25 am

Play 5 blacklisted here, but it unblacklisted OK
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by alexis » Thu Dec 08, 2016 9:43 am

Jamstix user reporting blacklist on their forum.


Why does Cubase 9 feel it needs to blacklist programs that work fine in Cubase 8.5 (east-west, izotope, Jamstix, etc.)?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

screentan
Junior Member
Posts: 113
Joined: Wed May 04, 2011 3:25 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by screentan » Thu Dec 08, 2016 9:45 am

I see a Blacklist sale coming soon with C9 users ditching their blacklisted plugins cheap!

User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1374
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Fabio Bartolini » Thu Dec 08, 2016 9:57 am

If plug-ins get blacklisted, it means they crash the scanner on start. The Sentinel is not even incredibly strict. In fact, I have a few plugs known to not scale really well or prone to cause possible RAM corruption at high track counts which pass the scan. VST2 iZotope plug-ins is know by both Steinberg and iZotope, our devs are also in touch with East West since before the release of Pro 9.

Please, see the first quote in my first post here.
Fabio Bartolini - Test Engineer
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

PC1: Gigabyte Z390 Gaming X, i7-8700K, 16GB Corsair DDR4 2666MHz, ASUS Dual RTX 2060S 8GB, Windows 10 Pro
PC2: GA-Z170-Gaming K3, i7-6700K, 16GB Corsair DDR4 2133MHz, ASUS Dual GTX 1060 6GB, Windows 10 (8.1 and 7 Pro backwards comp.)
PC3: GA-H97-HD3, i5-4690K, 16GB Corsair DDR3 1600MHz, Sapphire RX 570 Pulse 4GB, Windows 10 Pro (7 Pro backwards comp.)
Office DAW 1: GA-X570 Gaming X, Ryzen 7 3700X, 16GB HyperX DDR4 3200MHz, Gigabyte GTX 1060 6GB, Windows 10 Pro
Office DAW 2: Mac Mini 2018, i7 3.2 GHz, 32GB DDR4, Intel HD 630, MacOS Catalina

fgimian
Junior Member
Posts: 166
Joined: Thu Jan 06, 2011 12:10 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by fgimian » Thu Dec 08, 2016 10:24 am

ArtsAcoustic CL1 is the most unstable plugin I have used and it passes the scan. Though as soon as you try to load it, it crashes Cubase, hahaha :)

I actually wish this check was even more strict and picked up any plugins that could potentially be unstable. I have no room for unstable plugins in my setup and I'm sure many here don't either.
Software & Audio Interface: Cubase 9.5.30 x64 / Windows 10 / Focusrite Clarett 2Pre
Computer: Intel Core i7 7700K, NVIDIA GTX 1050, 64 GB RAM, 1 TB SSD + Samsung T3 2 TB USB 3 SSD

User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1374
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Fabio Bartolini » Thu Dec 08, 2016 10:39 am

I do have a license for that plug-in and used it recently in Cubase 9.
I read about people's issues and worked on a couple support cases, but so far it's working fine for me.
But my home DAW is Windows, so...

It could also be the OS X issue with Objective C mentioned above... please, PM me a crash report, if you get it to crash again (copying the report, as long as it contains the crashed thread, will do).
Fabio Bartolini - Test Engineer
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

PC1: Gigabyte Z390 Gaming X, i7-8700K, 16GB Corsair DDR4 2666MHz, ASUS Dual RTX 2060S 8GB, Windows 10 Pro
PC2: GA-Z170-Gaming K3, i7-6700K, 16GB Corsair DDR4 2133MHz, ASUS Dual GTX 1060 6GB, Windows 10 (8.1 and 7 Pro backwards comp.)
PC3: GA-H97-HD3, i5-4690K, 16GB Corsair DDR3 1600MHz, Sapphire RX 570 Pulse 4GB, Windows 10 Pro (7 Pro backwards comp.)
Office DAW 1: GA-X570 Gaming X, Ryzen 7 3700X, 16GB HyperX DDR4 3200MHz, Gigabyte GTX 1060 6GB, Windows 10 Pro
Office DAW 2: Mac Mini 2018, i7 3.2 GHz, 32GB DDR4, Intel HD 630, MacOS Catalina

fgimian
Junior Member
Posts: 166
Joined: Thu Jan 06, 2011 12:10 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by fgimian » Thu Dec 08, 2016 10:53 am

Fabio Bartolini wrote:I do have a license for that plug-in and used it recently in Cubase 9.
I read about people's issues and worked on a couple support cases, but so far it's working fine for me.
But my home DAW is Windows, so...

It could also be the OS X issue with Objective C mentioned above... please, PM me a crash report, if you get it to crash again (copying the report, as long as it contains the crashed thread, will do).
To be honest, I had major instability in Windows with CL1 too. On Mac it's even worse, it literally crashes Cubase 50% of the time after you load it.

Such a shame because it sounds really good. I emailed ArtsAcoustic again about it but honestly I just don't know why they abandoned their plugins. They are still in business somewhat as they just did the new effects for Vengeance Avenger synth but all their own dev work seems to have stopped and support is incredibly limited.

ArtsAcoustic Reverb works perfectly and is one of my favourite reverb plugins ever!!!! :)
Software & Audio Interface: Cubase 9.5.30 x64 / Windows 10 / Focusrite Clarett 2Pre
Computer: Intel Core i7 7700K, NVIDIA GTX 1050, 64 GB RAM, 1 TB SSD + Samsung T3 2 TB USB 3 SSD

User avatar
Raphie
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Location: Netherlands
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by Raphie » Thu Dec 08, 2016 10:57 am

Again, this blacklisting is perfect, time for 3rd PTY developers to get out of their lazy chair and step up their game.
Had a mix session this morning 9.01 is so freaking stable, smooth and feels lighweight. Not sure what changed, but it's massively for the better 8-)

I had the 88 piano and some other Sonivox plugins, they caused lag and crashes, didn't know it was them, blamed Cubase, now they are blocked, problem solved. GREAT STUFF!
Analogue Mastering
MSI raider X299 - Intel i9 7940 - MSI Gaming X 1070GTX 8GB - SAMSUNG 970 PRO 1TB - OCZ RD400 nvme SSD - 32gB DDR4-4400
Windows 10 x64 1909 - Cubase Pro 10.5x - Wavelab Pro 10.x
RME MadiFX and racks full of outboard

Everything you need to know about remote control editors

jconstantine
Member
Posts: 296
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:02 am
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by jconstantine » Thu Dec 08, 2016 11:14 am

UAD 2 work perfect here.
Win 7 64
Windows 10 64 ,i7 7700k 4.2 Ghz,32 RAM DDR4,Asus Prime Z270-A ,Nvidia GForce GT710,SSD 250 GB,RME UFX+,RME AIO,Apollo 8,Macbook Air i5 2017,Cubase Pro 10, Wavelab 9.5, Halion 6, GA4,Pro Tools 12.8, UAD 2, SSL Native, Waves Gold,hardware synths & samplers.
Kronos2, Avid Artist Mix,Yamaha 01v96i,NS10,Behritone,Genelec 8050a and VXT8

User avatar
EricM
Steinberg Employee
Posts: 26
Joined: Wed Dec 07, 2016 4:01 pm
Contact:

Re: What are the blacklist criteria?

Post by EricM » Thu Dec 08, 2016 11:25 am

regarding Play 5.0.0 on Windows: East West will release very soon an update to Play that will pass the scanner without problems.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests