Monitoring processed audio whilst recording?

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
Wyvernwood
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Nov 29, 2016 8:36 am
Contact:

Monitoring processed audio whilst recording?

Post by Wyvernwood » Tue Dec 27, 2016 4:59 pm

Hi, I'm new to Cubase (Elements 9) and am having difficulty finding how to hear myself playing (guitar) including the processed sound.

I am playing into a Roland Capture Duo that is set for both input and output.

It works in that I can record my playing onto an audio track, and hear it when played back afterwards including processed effects.

During recording I can set the Capture Duo to monitoring (there is a switch at the back for 'no monitoring' and stereo or mono monitoring) and hear my dry signal from this device but I would really like to hear the processed signal from Cubase. I've tried looking and cannot find a solution to this - I'm hoping there is something very simple that I've overlooked (my suspicions are that it is in the mixer control - but I haven't yet had any luck with this).

Any help would be really appreciated - thanks,
Martin

User avatar
mroekalea
Senior Member
Posts: 1377
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:12 am
Contact:

Re: Monitoring processed audio whilst recording?

Post by mroekalea » Tue Dec 27, 2016 5:04 pm

You have to turn off direct monitoring by cubase somewhere in de device setup, then insert your fx into the audiochannel or inputchannel on which the orange speaker is enabled (monitor switch), this way you should hear your playing with effects, however I think in this way it's recorded with the fx also, do not know if you really want this (I wouldn't).
Menoj

If nothing goes right, go left!


Win10, 3930K@3.2Ghz, 32GB, 2 x DELL u2713hm monitors (5120 x 1440), monitoring: ADAM P22A with SUB8, Audient ID14 & Behringer XR18 & Focusrite safire pro 26IO, Cubase 9.5 pro & artist 8.5, wavelab 9.5 elements, HSO, RND Portico 5033, CC121, Cubase IC pro, Halion 6, GA4, VG2, Arturia Analog Lab, TRacks CS grand + all custom elements, BFD3, Amplitube 3&4 (fender, orange, SVX collections, slash), Z3TA+2, HSO library, many Waves plugs, Plugin Alliance plugins (BX, SPL, Maag & Elysia), NI Komplete 11 Ultimate, AIR instrument expansion pack v3, Melodyne Studio v4, Soundtoys 5, Lexicon native PCM reverb bundle, UJAM Virtual Guitarist complete bundle, SoniVox Premium collection, Ezkeys upright & Vintage Fender Jazz basses, Fender Bassman 100, Markbass TTE500 , FMC Neo 2128 cab

Wyvernwood
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Nov 29, 2016 8:36 am
Contact:

Re: Monitoring processed audio whilst recording?

Post by Wyvernwood » Tue Dec 27, 2016 5:48 pm

Thanks, and I agree with you,I would prefer to record the dry signal and not the wet one.

Presumably from what you suggest - I could add inserts to the input (as I do with the tuner tool) - but that this may/will record the effects rather than leave it dry?

I had tried various combinations of switching Cubase Direct Monitoring / Capture Duo Monitoring off - It is possible I missed the workable combination.

User avatar
planarchist
Senior Member
Posts: 1617
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: UK.
Contact:

Re: Monitoring processed audio whilst recording?

Post by planarchist » Tue Dec 27, 2016 7:56 pm

Yes, you should be able to add inserts for use while recording.
These should not be added to the recorded audio.

The potential problem is more likely to be one of latency when monitoring this way....(not familiar with the Roland unit so can't say how good or bad this might be).
Nic

Cubase Pro 10.0.20, Abs.Collec.3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit, RME Digiface, Behringer ADA8200, S'berg Midex 8.
Cubase Pro 10.0.20, Abs.Collec.3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1, Yamaha THR5.

Cubase Elements 9.40 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM, Sonic Port VX.
Cubasis 2.5 iPad Mini 4 64GB

User avatar
mroekalea
Senior Member
Posts: 1377
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:12 am
Contact:

Re: Monitoring processed audio whilst recording?

Post by mroekalea » Tue Dec 27, 2016 8:17 pm

planarchist wrote:The potential problem is more likely to be one of latency when monitoring this way....(not familiar with the Roland unit so can't say how good or bad this might be).
True, forgot to mentioned the most important back draw, kudos!!!
Menoj

If nothing goes right, go left!


Win10, 3930K@3.2Ghz, 32GB, 2 x DELL u2713hm monitors (5120 x 1440), monitoring: ADAM P22A with SUB8, Audient ID14 & Behringer XR18 & Focusrite safire pro 26IO, Cubase 9.5 pro & artist 8.5, wavelab 9.5 elements, HSO, RND Portico 5033, CC121, Cubase IC pro, Halion 6, GA4, VG2, Arturia Analog Lab, TRacks CS grand + all custom elements, BFD3, Amplitube 3&4 (fender, orange, SVX collections, slash), Z3TA+2, HSO library, many Waves plugs, Plugin Alliance plugins (BX, SPL, Maag & Elysia), NI Komplete 11 Ultimate, AIR instrument expansion pack v3, Melodyne Studio v4, Soundtoys 5, Lexicon native PCM reverb bundle, UJAM Virtual Guitarist complete bundle, SoniVox Premium collection, Ezkeys upright & Vintage Fender Jazz basses, Fender Bassman 100, Markbass TTE500 , FMC Neo 2128 cab

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests