Page 7 of 9

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 06, 2017 7:58 pm
by AP
Now that I'm back in the studio everyday for hours I find Cubase very unstable, crashing, full of bugs again.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Fri Jul 07, 2017 8:51 am
by ColinPark
I'm pretty happy with it. After some initial bumps with Novation-related software, it's fine. I really like the zones. I have yet to get into most of the features, but it's very exciting so far.

The one thing that disappointed me so far is side-chaining Retrologue. It suppose I misunderstood what that was about. I imagined that it would be like side-chaining a compressor, where the behavior of the compressor on a carrier signal (such as a bass guitar) is modulated by the side chain signal (such as a kick drum). In my mind, the carrier would be a retrologue sound, and the modulator would be the the audio input. Thus, a bit like a vocoder. But no. In fact, the MIDI input to retrologue is the modulator. The side-chain signal is really just a replacement for the retrologue oscillator(s) signal. A good thing -- for sure, just not what I was imagining. Interesting that the output of an instrument track works as a side chain.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Fri Jul 07, 2017 7:53 pm
by Wolfie2112
AP wrote:Now that I'm back in the studio everyday for hours I find Cubase very unstable, crashing, full of bugs again.
Cane you elaborate? I'm only asking because I'm also on a similar laptop and it's solid so far for me.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Fri Jul 07, 2017 10:16 pm
by AP
Wolfie2112 wrote:
AP wrote:Now that I'm back in the studio everyday for hours I find Cubase very unstable, crashing, full of bugs again.
Cane you elaborate? I'm only asking because I'm also on a similar laptop and it's solid so far for me.
Cubase has been crashing /quit unexpectedly. I'm not sure what the issue is. I removed some recently added plugins last week now I removed those same plugin's components. I will keep working and see if that makes a difference.

There's also a bluetooth midi issue. Cubase doesn't work with bluetooth midi. After purchasing the gear I can't use it with cubase but it works fine with other DAWs... Therefore Steinberg is behind the game...

Cubase has midi timing issues when you program complex electronic music and go back and forth in the song on top of the trip-outs which make me very frustrated.

Not to mention the other known issues.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 1:20 am
by TheRealRoach
It's been seriously fantastic on my W10 laptop and my W7Pro desktop studio system. Like, I don't think I've had a single crash yet and I've been doing some fairly intensive mixes, and also recording/production sessions.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 4:04 am
by uarte
9.0.20 has been a poor experience for me. Not happy, not impressed. Disappointed. Definitely looking at what's on the other side of the hill right now and evaluating alternatives.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 8:29 am
by hjwinge
I also came from a superstable cubase 8.5.2 that never crashed to a very unstable 9.0.2. Not so much crashing while working in projects, although it happens a lot more than before, but an almost constant crashfest on closing/opening projects. Also a lot of crashes while changing VSTIs (on new projects made on 9.0.2), and also crashing while working with variaudio. I have as others removed a hole bunch of plugs hoping that would help, but havent found the reason for the crashes yet. The 9 is by far the most unstable cubase version I have ever used, and that include cubase xt, vst4.. I save the work after every edit now!

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 9:25 am
by Matthias Quellmann
Hi all,
Could you please add some more information about your system? There seem to be issues related to the latest Windows 10 update, NVIDIA drivers and third-party plugins, but in order to reproduce your reports and to provide solutions we will need more details.

Thanks,
Matthias

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 1:52 pm
by hjwinge
I am on mac pro 2012 as signature.. I would make a guess that my crashes has something to do with the VSTI. Cubase is really fragile while changing an instrument to another. I have now taken a days job to update all 3 party plugs, and cubase still crash, if I go near the vst-instruments.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 2:33 pm
by Matthias Quellmann
hjwinge wrote:
Wed Jul 12, 2017 1:52 pm
I am on mac pro 2012 as signature.. I would make a guess that my crashes has something to do with the VSTI. Cubase is really fragile while changing an instrument to another. I have now taken a days job to update all 3 party plugs, and cubase still crash, if I go near the vst-instruments.
Is it happening with all 3rd party VSTis or just specific plugins?

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 3:16 pm
by hjwinge
Matthias Quellmann wrote:
Wed Jul 12, 2017 2:33 pm
hjwinge wrote:
Wed Jul 12, 2017 1:52 pm
I am on mac pro 2012 as signature.. I would make a guess that my crashes has something to do with the VSTI. Cubase is really fragile while changing an instrument to another. I have now taken a days job to update all 3 party plugs, and cubase still crash, if I go near the vst-instruments.
Is it happening with all 3rd party VSTis or just specific plugins?
All over I would say. First I thought it was something with kontakt or Kontakt libraries, But I updated and removed all 32 bits I have, but problems continued. It also crash with the new updated halion sonic se, as with UVI and sonivox instruments, all updated to latest version. It doesn´t crash ALL the time, maybe 60% of the time, so I have to hold my breath every time I load/unload an instrument. None of this happened in 8.5 or earlier versions.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 3:21 pm
by Matthias Quellmann
All over I would say. First I thought it was something with kontakt or Kontakt libraries, But I updated and removed all 32 bits I have, but problems continued. It also crash with the new updated halion sonic se, as with UVI and sonivox instruments, all updated to latest version. It doesn´t crash ALL the time, maybe 60% of the time, so I have to hold my breath every time I load/unload an instrument. None of this happened in 8.5 or earlier versions.
Could you please provide us with the crash report?

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 3:39 pm
by hjwinge
Matthias Quellmann wrote:
Wed Jul 12, 2017 3:21 pm
All over I would say. First I thought it was something with kontakt or Kontakt libraries, But I updated and removed all 32 bits I have, but problems continued. It also crash with the new updated halion sonic se, as with UVI and sonivox instruments, all updated to latest version. It doesn´t crash ALL the time, maybe 60% of the time, so I have to hold my breath every time I load/unload an instrument. None of this happened in 8.5 or earlier versions.
Could you please provide us with the crash report?
I think you got 3 reports in your PM. Hope I send the right ones..! hj

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 4:47 pm
by Resonant Serpent
When I first installed 9.0.1, it was incredibly stable. I installed 9.0.2, and suddenly I was dealing with a total bugfest.

I uninstalled 9.0.2, did a complete shutdown, then reinstall, and everything is back to being stable again.

I have no explanation for what happened, but if you're having a lot of weird errors, try a full reinstall.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 9:31 pm
by AP
After removing those plugins / components Cubase seems to be more stable now, for the past 10 hours in the studio. No crashes or issues so far. Hope it stays that way.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Wed Jul 12, 2017 11:22 pm
by djw
Stable for the specs in my signature. (AMD/Windows system)

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 8:52 am
by Matthias Quellmann
hjwinge wrote:
Wed Jul 12, 2017 3:39 pm
Matthias Quellmann wrote:
Wed Jul 12, 2017 3:21 pm
All over I would say. First I thought it was something with kontakt or Kontakt libraries, But I updated and removed all 32 bits I have, but problems continued. It also crash with the new updated halion sonic se, as with UVI and sonivox instruments, all updated to latest version. It doesn´t crash ALL the time, maybe 60% of the time, so I have to hold my breath every time I load/unload an instrument. None of this happened in 8.5 or earlier versions.
Could you please provide us with the crash report?
I think you got 3 reports in your PM. Hope I send the right ones..! hj
We will need the full reports. You can find them here:

- Start the "Console" app
- Left side, navigate to "User Reports"
- You should see the crash logs from Cubase there
- Right click on one of them, select "Reveal in Finder"
- Then grab the relevant log files (according to date, etc.) and add them as an attachment to this mail.

I helps us a lot to identify and reproduce these issues. Thanks to all of you for your support!

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 12:15 pm
by hjwinge
Yes, hi, I am trying to send the reports again, but the PM mail do not accept any of the file formats I am trying to attach. Feeling really stupid here, but how can I send it to you?? hj

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 12:29 pm
by Matthias Quellmann
hjwinge wrote:
Thu Jul 13, 2017 12:15 pm
Yes, hi, I am trying to send the reports again, but the PM mail do not accept any of the file formats I am trying to attach. Feeling really stupid here, but how can I send it to you?? hj
Generally crash logs should be sent to our support team at info@steinberg.de

But in this case it would be great if you could upload it to a cloud drive like dropbox and send me a download link. Sorry for the inconvenience.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 12:31 pm
by Puma0382
Upload the zip files or whatever up to an online storage site (Dropbox, Hightail, OneDrive, etc, etc..) then share the link to the file(s) in a PM to Matthias, is how I would do it... ;-)

EDIT (oops.! he beat me to it.. )

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 1:11 pm
by hjwinge
okidoki, you should have 5 of them now..!

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Thu Jul 13, 2017 1:24 pm
by Matthias Quellmann
hjwinge wrote:
Thu Jul 13, 2017 1:11 pm
okidoki, you should have 5 of them now..!
Yes, thank you! We will have a look at the logs.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Fri Jul 14, 2017 10:36 pm
by audiohead75
Having problems using multiple monitors since 9.0.2. Can't find a way to keep my key editor open on monitor #2 when I delete a midi region. I've been muting regions instead of deleting them just to make sure the window stays open, but that is making my arrange window cluttered. When I click on a different region to edit it when the key editor is closed after deleting a region, the key editor opens on monitor #1 covering up my arrange window, instead of reopening on monitor #2.

So I tried assigning my arrangement (arrange on monitor 1, key editor on monitor 2) to my default workspace, so I could use a key command to make it open in the second window, by pulling up the workspace again. The key editor will still open on monitor #1 when I click on a midi region, using the key command to revert to my default workspace won't switch the key editor to monitor #2, so this doesn't fix the problem.

Definitely a bug that I didn't have in 8.5. Key editor would just pop open on monitor #2. They should fix it so it doesn't close the key editor window when you delete the midi region in the project arrange window.

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Fri Jul 14, 2017 10:39 pm
by audiohead75
Also, still having problems with "Waiting for Video Service" messages and crashes. Mainly if I don't use the cpu for ~20 min, but it also will happen in the middle of a heavy use session. I've done everything posted so far to fix the problem, like the flip 4 mac workaround, but no luck. Pretty angry I spent $100 to upgrade when they still haven't fixed this issue. :(

Re: 9.0.20 experience so far?

Posted: Sun Jul 16, 2017 2:32 pm
by noiseboyuk
audiohead - no problems for me in 9.0.20 with multi monitors, but I'm W10 and GeForce GT610s.

It's interesting to read of some folks with CPU spiking. I am getting this in 9.0.2. I'm not sure if it actually started in 9.0.1. From reading around here, I guess I have to try disabling Hyperthreading as a first step, but it's annoying that it wasn't an issue in earlier versions of Cubase. I have 12 cores with hyperthreading on, so I shouldn't be affected by this new multicore issue (as I understand it).