Page 1 of 1

Latency on Cubase 9

Posted: Thu Oct 19, 2017 6:55 pm
by Shadix
deleted..

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Thu Oct 19, 2017 8:18 pm
by svennilenni
Disable Plugins with high plugin delay anywhere in your monitoring path and in addition to that, 512 samples is not really a low buffer setting

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Thu Oct 19, 2017 9:20 pm
by Shadix
svennilenni wrote:
Thu Oct 19, 2017 8:18 pm
Disable Plugins with high plugin delay anywhere in your monitoring path and in addition to that, 512 samples is not really a low buffer setting
Thanks. But as written, I've tried all buffer settings, in a empty project, to no difference at all. Same latency.

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Thu Oct 19, 2017 10:46 pm
by Grim
Control room active.....any plugins in there?? (new empty project does not clear the control room)

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Thu Oct 19, 2017 11:38 pm
by Shadix
Grim wrote:
Thu Oct 19, 2017 10:46 pm
Control room active.....any plugins in there?? (new empty project does not clear the control room)
Thanks, I've checked, there's none.

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Fri Oct 20, 2017 11:46 am
by Nickeldome
These are abnormal high values for a MR816CSX. Even on 512 samples it should be much lower and more in the range of 20-30 ms or so. Are you sure you're using the dedicated ASIO driver? Because it sounds you might have the Steinberg Low Latency or WDM driver selected?

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Fri Oct 20, 2017 12:30 pm
by valsolim
If you are on Windows, use the YSFWUtility and set the IEEE1394 buffer size to "Medium":
https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nce-issues

I had the same problem and I also tried everything you have described. This adjustment finally did the trick for me.

Best regards
--
Miloslav

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Fri Oct 20, 2017 9:09 pm
by Shadix
Thank for the replies.

@valsolim, I tried changing those settings. Seems to be helping abit. But I'm more down to 40-50msec now.

Isn't there a way to make it go 0msec? I really don't understand why it's so hard, when in Fruity Loops, I can max up the buffer size, and playback would still be on 0. It's wierd, and frustrating AF.

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Fri Oct 20, 2017 9:21 pm
by peakae
Wow so Fruity Loops has a build in time machine, I didn't know that.

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Sat Oct 21, 2017 10:49 am
by svennilenni
Shadix wrote:
Fri Oct 20, 2017 9:09 pm
Thank for the replies.

@valsolim, I tried changing those settings. Seems to be helping abit. But I'm more down to 40-50msec now.

Isn't there a way to make it go 0msec? I really don't understand why it's so hard, when in Fruity Loops, I can max up the buffer size, and playback would still be on 0. It's wierd, and frustrating AF.
Direct Monitoring?

Re: Latency on Cubase 9

Posted: Sat Oct 21, 2017 11:27 am
by Shadix
svennilenni wrote:
Sat Oct 21, 2017 10:49 am
Shadix wrote:
Fri Oct 20, 2017 9:09 pm
Thank for the replies.

@valsolim, I tried changing those settings. Seems to be helping abit. But I'm more down to 40-50msec now.

Isn't there a way to make it go 0msec? I really don't understand why it's so hard, when in Fruity Loops, I can max up the buffer size, and playback would still be on 0. It's wierd, and frustrating AF.
Direct Monitoring?
As shown in pic 2, it's enabled.