Behringer X Touch Controller

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3553
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by raino » Thu Aug 02, 2018 10:01 pm

Take a look at the Cubase remote ports you are using to talk to the X-Touch (sorry not at DAW to get exact names). Make sure you haven't included them in your "all midi ports" setup. I'm guessing you somehow have X-Touch control data getting routed to a VSTi (or maybe even the Windows GM synth) and being played back as midi resulting in sound.

FYI the x-touch is pretty much a Mackie clone, so its not likely to make a difference on this.
rodger

Cubase Pro 10.0.30, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

lamusician
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Jul 31, 2018 6:02 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by lamusician » Tue Aug 07, 2018 10:40 pm

I just got one of these units
there are some buttons that are labeled incorrectly but thats easy enough there are some guys online that have made overlays.
I have not figured out how to map the Function keys yet but I have not really tried too hard.

One thing I will say is to be sure your VSTi's are not set to read midi in from ALL because the X-Touch send a midi message every time you push a button so I would hit play and hear an instrument... drove me crazy for a day!!! lol

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3553
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by raino » Wed Aug 08, 2018 6:57 pm

lamusician wrote:
Tue Aug 07, 2018 10:40 pm
One thing I will say is to be sure your VSTi's are not set to read midi in from ALL because the X-Touch send a midi message every time you push a button so I would hit play and hear an instrument... drove me crazy for a day!!! lol
There is nothing wrong with having your VSTi's input set to ALL. Just make sure that you configure the ALL setting so it doesn't include inputs used by an X-Touch or any other controller surface.

In general for the ALL MIDI setup you should include ports that have stuff attached like a MIDI Keyboard or Drum Pads, i.e. stuff you play music with. And it should exclude all the ports connected to stuff you use to control Cubase's behavior.

Counter-intuitively ALL doesn't really mean everything. :o
Rather it means only those ports you decide to include.
rodger

Cubase Pro 10.0.30, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

lamusician
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Jul 31, 2018 6:02 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by lamusician » Fri Aug 10, 2018 12:33 am

awesome thanks

Suprawill1
Member
Posts: 969
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:56 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller playing notes..HELP

Post by Suprawill1 » Thu Aug 23, 2018 8:02 pm

Disregard, already said. :)
Home built Cooler Master tower - ASUS Prime Z270 MB - Intel Core i7 6700K@4.2G - CM Hyper 212 EVO Cooler - Corsair CX750M PSU - 32G G.Skill Ripjaw V - Dual 24" Monitors - Cubase Pro 10 - Windows 7 Pro 64 - Samsung 960 EVO NVMe - Samsung 850 EVO SSD - Roland Studio Capture Interface - X Touch Controller - Halion 5 - Halion Sonic 2 - Addictive Drums 1&2 - Melodyne 4 - Serato - Kore - Kontact - Morphology Etc Etc

alexsaloid
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Nov 07, 2018 8:55 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by alexsaloid » Wed Nov 07, 2018 8:58 am

Hey guys, does anyone make Xtouch to show proper colors on display? It supposed to show tracks color as i know, but my is static blue.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3553
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by raino » Wed Nov 07, 2018 10:34 pm

alexsaloid wrote:
Wed Nov 07, 2018 8:58 am
Hey guys, does anyone make Xtouch to show proper colors on display? It supposed to show tracks color as i know, but my is static blue.
I think you are confused. It doesn't do that.
rodger

Cubase Pro 10.0.30, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

SuperG
Junior Member
Posts: 86
Joined: Fri Nov 24, 2017 10:14 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by SuperG » Fri Nov 09, 2018 10:03 am

raino wrote:
Wed Nov 07, 2018 10:34 pm
alexsaloid wrote:
Wed Nov 07, 2018 8:58 am
Hey guys, does anyone make Xtouch to show proper colors on display? It supposed to show tracks color as i know, but my is static blue.
I think you are confused. It doesn't do that.
Supposedly, the X-Touch display colors in its label displays when used as a controller for it's rack mounted mixer. Likely, they implemented a non-standard extension to the mackie protocol to do it. Plus, Behringer also shows the unit with the labels colorized, which is probably the main source of confusion.
Win 10 i7-6700, Cubase 10, Sonar Platinum, Halion 6, Kontakt 6, Motu 896 MKIII Hybrid, Motu Ultralite MKIII Hybrid

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3553
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by raino » Fri Nov 09, 2018 10:49 pm

SuperG wrote:
Fri Nov 09, 2018 10:03 am
raino wrote:
Wed Nov 07, 2018 10:34 pm
alexsaloid wrote:
Wed Nov 07, 2018 8:58 am
Hey guys, does anyone make Xtouch to show proper colors on display? It supposed to show tracks color as i know, but my is static blue.
I think you are confused. It doesn't do that.
Supposedly, the X-Touch display colors in its label displays when used as a controller for it's rack mounted mixer. Likely, they implemented a non-standard extension to the mackie protocol to do it. Plus, Behringer also shows the unit with the labels colorized, which is probably the main source of confusion.
Is it supposed to change the color on the rack mount? Because my X-Touch display is monochromatic.
rodger

Cubase Pro 10.0.30, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

SuperG
Junior Member
Posts: 86
Joined: Fri Nov 24, 2017 10:14 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by SuperG » Mon Nov 12, 2018 6:23 am

raino wrote:
Fri Nov 09, 2018 10:49 pm
SuperG wrote:
Fri Nov 09, 2018 10:03 am
raino wrote:
Wed Nov 07, 2018 10:34 pm


I think you are confused. It doesn't do that.
Supposedly, the X-Touch display colors in its label displays when used as a controller for it's rack mounted mixer. Likely, they implemented a non-standard extension to the mackie protocol to do it. Plus, Behringer also shows the unit with the labels colorized, which is probably the main source of confusion.
Is it supposed to change the color on the rack mount? Because my X-Touch display is monochromatic.
No, the rack is supposed to change the label colors on the X-touch, when you set channel colors at the rack mixer. Depending on the rack unit, you may have to go through a web interface to set it.

Your X-Touch is not monochromatic, it is capable of coloring it's label strips, but this feature isn't part of the mackie standard, so you only get mono in cubase.
Win 10 i7-6700, Cubase 10, Sonar Platinum, Halion 6, Kontakt 6, Motu 896 MKIII Hybrid, Motu Ultralite MKIII Hybrid

ChrisDuncan
Member
Posts: 556
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by ChrisDuncan » Tue Nov 13, 2018 1:05 pm

I bought an X-Touch and (with some much appreciated help from our resident MCU guru Hugh) it worked fine with my version of Cubase 9. Ultimately I decided to spend the extra money on a Mackie MCU because I like the build quality and perpendicular LCDs of the Mackie, but it's $1100 so you have to like that a lot.
Last edited by ChrisDuncan on Fri Jan 25, 2019 4:37 pm, edited 1 time in total.
Control Room: Cubase 10.0.30 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Edit Station: Cubase 9.5.41 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 22 | CMC TP-QC-AI-CH
Keyboard Station: Cubase 10.0.30 | Windows 10 64 bit | 16 gigs memory | UR 22| CMC TP-AI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

allwillwin
New Member
Posts: 13
Joined: Wed Feb 10, 2016 1:01 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by allwillwin » Fri Jan 25, 2019 6:17 am

X-Touch is not monochrome and very capable, in of it self to make scribble strip colors!! The problem is with the MCU protocol not supporting colors...
I for one would love to see this functionality!

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3553
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by raino » Fri Jan 25, 2019 9:16 pm

allwillwin wrote:
Fri Jan 25, 2019 6:17 am
X-Touch is not monochrome and very capable, in of it self to make scribble strip colors!! The problem is with the MCU protocol not supporting colors...
I for one would love to see this functionality!
Yeah that would be great.
rodger

Cubase Pro 10.0.30, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Dlk
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Dec 14, 2015 5:52 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Dlk » Sat Mar 16, 2019 9:26 pm

Guys, what're your experiences with fader movements? I think the unit is generally great and it works brilliantly with cubase, but I can't stand the smoothness (to be more precise - lack of it) of the faders. They're jittery and a bit loud when the written automation is played. Do you have the same problems?
Maybe some solutions?
I checked the grounding issue case, so the electricity in my studio is ok but unfortunately, they're still a little bit jerky (like the resolution of the drawn line was poor, but it's not.

Suprawill1
Member
Posts: 969
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:56 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Suprawill1 » Sun Mar 17, 2019 7:42 am

Dlk wrote:
Sat Mar 16, 2019 9:26 pm
Guys, what're your experiences with fader movements? I think the unit is generally great and it works brilliantly with cubase, but I can't stand the smoothness (to be more precise - lack of it) of the faders. They're jittery and a bit loud when the written automation is played. Do you have the same problems?
Maybe some solutions?
I checked the grounding issue case, so the electricity in my studio is ok but unfortunately, they're still a little bit jerky (like the resolution of the drawn line was poor, but it's not.
The only experience I've had with fader movements is with fade-outs at the end of a song. The automation works fine with my system.
Whether it was initiated with the virtual mix console or the X Touch, the movement of the fader is smooth and precise.
Home built Cooler Master tower - ASUS Prime Z270 MB - Intel Core i7 6700K@4.2G - CM Hyper 212 EVO Cooler - Corsair CX750M PSU - 32G G.Skill Ripjaw V - Dual 24" Monitors - Cubase Pro 10 - Windows 7 Pro 64 - Samsung 960 EVO NVMe - Samsung 850 EVO SSD - Roland Studio Capture Interface - X Touch Controller - Halion 5 - Halion Sonic 2 - Addictive Drums 1&2 - Melodyne 4 - Serato - Kore - Kontact - Morphology Etc Etc

Dlk
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Dec 14, 2015 5:52 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Dlk » Mon Mar 18, 2019 11:15 am

hmm. Thx for the response. Hmm so I have to check my electricity again. Maybe there is something which collides with the faders. I don't have any idea what to do to improve it. Here is video of my clunky faders https://youtu.be/UKD7pxT6L3M

Dlk
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Dec 14, 2015 5:52 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Dlk » Wed Mar 20, 2019 9:30 am

Suprawill1 wrote:
Sun Mar 17, 2019 7:42 am
Dlk wrote:
Sat Mar 16, 2019 9:26 pm
Guys, what're your experiences with fader movements? I think the unit is generally great and it works brilliantly with cubase, but I can't stand the smoothness (to be more precise - lack of it) of the faders. They're jittery and a bit loud when the written automation is played. Do you have the same problems?
Maybe some solutions?
I checked the grounding issue case, so the electricity in my studio is ok but unfortunately, they're still a little bit jerky (like the resolution of the drawn line was poor, but it's not.
The only experience I've had with fader movements is with fade-outs at the end of a song. The automation works fine with my system.
Whether it was initiated with the virtual mix console or the X Touch, the movement of the fader is smooth and precise.
And what DAW are you using? Sorry, I mean what version of Cubase?

Suprawill1
Member
Posts: 969
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:56 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Suprawill1 » Mon Mar 25, 2019 7:36 pm

Cubase 9.5. All my info below.
Home built Cooler Master tower - ASUS Prime Z270 MB - Intel Core i7 6700K@4.2G - CM Hyper 212 EVO Cooler - Corsair CX750M PSU - 32G G.Skill Ripjaw V - Dual 24" Monitors - Cubase Pro 10 - Windows 7 Pro 64 - Samsung 960 EVO NVMe - Samsung 850 EVO SSD - Roland Studio Capture Interface - X Touch Controller - Halion 5 - Halion Sonic 2 - Addictive Drums 1&2 - Melodyne 4 - Serato - Kore - Kontact - Morphology Etc Etc

Roblof
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Mar 14, 2019 10:45 pm
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Roblof » Thu Mar 28, 2019 7:18 am

You may need to setup the automation resolution in cubase. In the automation panel you can click the gear icon to setup this.

Jaymo99
Junior Member
Posts: 91
Joined: Fri Mar 02, 2012 11:02 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Jaymo99 » Mon Apr 01, 2019 10:42 pm

you have to set midi controller in cubase to a spacific unit if you have it sent to "any" it will play notes

IE Kontakt plug in with any set as midi in

Hope this helps
My studio
AMD FX 8350 4.0Mhz 8 core on a Gigabyte 990FX Gaming w/ 32gb Ram / SSD main drive/Windows 10 64 bit/ Steinberg UR 242/CMC QC & AI/Cubase 9.5.20/ some synths some guitars some Basses and a Cat

Giant
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Jan 19, 2011 11:09 am
Contact:

Re: Behringer X Touch Controller

Post by Giant » Mon Apr 15, 2019 10:45 am

In case someone is interested in a nice Cubase overlay for the X-touch. I designed one and had it professionally produced. I ordered a couple of them. Have a look in this topic: https://community.musictribe.com/t5/Mix ... 495/page/2. Send me a PM from there in case you want one :-)
Greetings Jan Diertens

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests