Lanes

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
Maksitto
New Member
Posts: 14
Joined: Wed Mar 04, 2015 7:49 am
Contact:

Lanes

Post by Maksitto » Thu Feb 08, 2018 8:37 am

Hi folks!
I need drag and drop all clips from track to upper track on the Lane 2(see screenshot). WHen I drop it on Lane 2 it moves on the Lane 1.
How to drop it exactly on Lane 2.
Attachments
lanes.PNG
(85.21 KiB) Not downloaded yet

Graveley
New Member
Posts: 47
Joined: Sun Jan 21, 2018 9:30 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Graveley » Fri Feb 09, 2018 5:22 pm

Shift+ up arrow
Cubase 9.5.10 Windows 7

Maksitto
New Member
Posts: 14
Joined: Wed Mar 04, 2015 7:49 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Maksitto » Wed Feb 21, 2018 12:23 pm

Graveley wrote:
Fri Feb 09, 2018 5:22 pm
Shift+ up arrow
Doesn't work
Shift+Up = group selection. It don't move regions.

titchyblackcat
Junior Member
Posts: 191
Joined: Sat Dec 23, 2017 3:16 pm
Contact:

Re: Lanes

Post by titchyblackcat » Wed Feb 21, 2018 2:25 pm

I though shift and drag would do it.
Cubase Pro 9.5 Wavelab 8 LE
Win 7 64 bit. Intel DQ77CP Motherboard with i5 3470 3.4Ghz Ram ddr3 8 GB
M-Audio 2496 Soundcard

Maksitto
New Member
Posts: 14
Joined: Wed Mar 04, 2015 7:49 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Maksitto » Wed Feb 21, 2018 3:36 pm

"When I drop it on Lane 2 it moves on the Lane 1". with shift or whithout

Graveley
New Member
Posts: 47
Joined: Sun Jan 21, 2018 9:30 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Graveley » Wed Feb 21, 2018 4:30 pm

Sorry! I guess that's a key command that I created, not a stock one. Look for something like "nudge" down and "nudge up" in the key commands setup dialog and assign them something. (I used shift + arrows.)
Cubase 9.5.10 Windows 7

Vinylizor
Member
Posts: 210
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Contact:

Re: Lanes

Post by Vinylizor » Wed Feb 21, 2018 7:05 pm

I don't think you can do it - it always goes to lane 1.
Drives me nuts on a regular basis.
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.13.6

Graveley
New Member
Posts: 47
Joined: Sun Jan 21, 2018 9:30 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Graveley » Thu Feb 22, 2018 3:33 am

You absolutely can do it. I've been doing it every day. You just have to set a key command.

Go to Key Commands / Nudge / Up
and Key Commands / Nudge / Down
and set up a key command. (I use shift + up arrow and shift + down arrow...)

Then back in the project window, select the clip and use the new key commands to move the clip from one lane to the next..
(This won't change where Cubase "automatically" drops my clips dragged in from other tracks. But once the clip has been dragged onto the correct track (but wrong lane), I use the key command to get the clip onto the lane I desire...)
Cubase 9.5.10 Windows 7

Vinylizor
Member
Posts: 210
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Contact:

Re: Lanes

Post by Vinylizor » Thu Feb 22, 2018 6:33 am

Graveley, I think you're missing the point - we know you can move clips around the lanes!

What you cannot do is take a clip from Track A, and place it directly on Track B lane 3 for example - it always jumps to lane 1, even if there is already a clip there.

When editing and comping there are lots of occasions where this becomes very tiresome!

There's no practical reason for it to work this way, it's just a flawed part of this feature thats never been corrected.
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.13.6

Graveley
New Member
Posts: 47
Joined: Sun Jan 21, 2018 9:30 am
Contact:

Re: Lanes

Post by Graveley » Thu Feb 22, 2018 7:19 am

Ah. I see. Sorry. My bad. I guess there's currently no way of skipping the step of having to move it to the desired lane after dragging it to the desired track. Just curious: In what scenario are you needing to do that very often? (Usually I'm comping audio in lanes on a track where the audio was recorded in lanes on that same track. Like vocals or even multitrack drums (in folder) for example.

Even vocal punch ins and cycle recording I'm still recording onto the track where the audio is going to end up (ie. adding more lanes.) Occasionally I'll want to steal a great sounding vocal phrase from a vocal double (on a separate track) and use it to replace a line on a on my main vocal comp track. That's when I need to put it on the appropriate lane in my main Vox comp.

Just curious what you're up to? - And why you'd be recording something on one track when it is going to end up on another very often.
Cubase 9.5.10 Windows 7

User avatar
keyzs
Junior Member
Posts: 141
Joined: Sat Dec 27, 2014 5:41 am
Contact:

Re: Lanes

Post by keyzs » Thu Feb 22, 2018 4:17 pm

Open up LANES in Copy of Vox.
Then take the portion which resides in LANE 1 of Copy of Vox and drag it to LANE 2 of Vox.
you would get intended behaviour.

When working within LANES, always open up all the LANES of the intended tracks then do whatever that needs to be done.
intel i7-3770, Gigabyte Z77, AMD HD6970, Kingstons 32GB, Win7 x64, UR-44, CC-121, Cubase Pro 8.0.40 (Build 623) x64

http://illuminesymphony.ddns.net/

Vinylizor
Member
Posts: 210
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Contact:

Re: Lanes

Post by Vinylizor » Thu Feb 22, 2018 6:50 pm

keyzs wrote:
Thu Feb 22, 2018 4:17 pm
Open up LANES in Copy of Vox.
Then take the portion which resides in LANE 1 of Copy of Vox and drag it to LANE 2 of Vox.
you would get intended behaviour.

When working within LANES, always open up all the LANES of the intended tracks then do whatever that needs to be done.
Doesn't work!

When you drop the portion onto Lane 2 of Vox, it will JUMP to Lane 1 as soon as you release the mouse click.

You then have to manually move it to Lane 2 - an extra unnecessary step!
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.13.6

User avatar
keyzs
Junior Member
Posts: 141
Joined: Sat Dec 27, 2014 5:41 am
Contact:

Re: Lanes

Post by keyzs » Fri Feb 23, 2018 1:34 am

Vinylizor wrote:
Thu Feb 22, 2018 6:50 pm
keyzs wrote:
Thu Feb 22, 2018 4:17 pm
Open up LANES in Copy of Vox.
Then take the portion which resides in LANE 1 of Copy of Vox and drag it to LANE 2 of Vox.
you would get intended behaviour.

When working within LANES, always open up all the LANES of the intended tracks then do whatever that needs to be done.
Doesn't work!

When you drop the portion onto Lane 2 of Vox, it will JUMP to Lane 1 as soon as you release the mouse click.

You then have to manually move it to Lane 2 - an extra unnecessary step!
Watch the video... shot off mobile - no sound.

http://keyzs.zapto.org/dl/net_picxs/lanes.mp4

I'm still on C8.5. Unless something is broken...
intel i7-3770, Gigabyte Z77, AMD HD6970, Kingstons 32GB, Win7 x64, UR-44, CC-121, Cubase Pro 8.0.40 (Build 623) x64

http://illuminesymphony.ddns.net/

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Delapellecha, Guzzler and 6 guests