Group Mute Logic Broken? [Solved]

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 633
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Group Mute Logic Broken? [Solved]

Post by Steve Helstrip » Sun Jun 17, 2018 9:39 pm

Hi folks,

I've just noticed that when I mute and unmute a Group channel, all the channels routed to that group are also being unmuted (even if they were muted to begin with). I'm pretty certain this behaviour has changed, as muted tracks should remain muted after a Group is unmuted.

Can someone please confirm? Or have I unwittingly changed a setting somewhere?

Thx
Last edited by Steve Helstrip on Tue Jun 19, 2018 10:05 am, edited 1 time in total.
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.13.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.13.4
Cubase Pro 9.5.21
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 12303
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by Martin.Jirsak » Sun Jun 17, 2018 9:58 pm

Hi,

What kind of tracks do you use? Audio, Instrument track, Audio Return of Instrumentation track, MIDI...?
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 633
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by Steve Helstrip » Sun Jun 17, 2018 10:18 pm

Martin.Jirsak wrote:
Sun Jun 17, 2018 9:58 pm
Hi,

What kind of tracks do you use? Audio, Instrument track, Audio Return of Instrumentation track, MIDI...?
Audio and Instrument tracks routed to groups.
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.13.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.13.4
Cubase Pro 9.5.21
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 12303
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by Martin.Jirsak » Mon Jun 18, 2018 7:06 am

Hi,

Instrument tracks only with one output or multiple Outputs (Audio Returns)?

I tried to reproduce it. Do you mute one of the track, which is routed to the Group Channel? Then I can reproduce it. If you Mute a track which is not routed to the Group, then it works to me so that the muted track stays muted.

Btw the same behaviour is in Cubase 7.5.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 633
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by Steve Helstrip » Mon Jun 18, 2018 9:19 pm

It seems even the master stereo out behaves this way: all tracks in the project (regardless of their mute status) are unmuted when the master stereo out is unmuted. When did this creep in? I'm certain it hasn't always been this way.

If I have 10, 20, 30 tracks in a project which are muted, they become unmuted after muting and unmuting the stereo bus (or a group which they are routed to). Surely I can't be the only one that finds this ludicrous!
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.13.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.13.4
Cubase Pro 9.5.21
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

delta
New Member
Posts: 25
Joined: Wed Jan 12, 2011 2:51 am
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by delta » Mon Jun 18, 2018 10:11 pm

Hi

In preferences:

Select VST
Click on: Group channels: Mute sources as well

Delta

User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 633
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Re: Group Mute Logic Broken?

Post by Steve Helstrip » Mon Jun 18, 2018 10:29 pm

delta wrote:
Mon Jun 18, 2018 10:11 pm
Hi

In preferences:

Select VST
Click on: Group channels: Mute sources as well

Delta
Life saver - thanks! I don't know how or when I managed to switch this on, but it's now off and working more like I expect! :)
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.13.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.13.4
Cubase Pro 9.5.21
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: psmk31452 and 6 guests