Cubase 9.5.40 update available

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
User avatar
Matthias Quellmann
Moderator
Posts: 717
Joined: Tue Mar 01, 2011 9:44 am
Location: Hamburg, Germany
Contact:

Cubase 9.5.40 update available

Post by Matthias Quellmann » Tue Oct 16, 2018 12:32 pm

BOOM! Another maintenance update touches down for your convenience. Cubase 9.5.40 now offers 64-bit float and 32-bit integer bit depth recording and format export as well as including many enhancements to automation, the MixConsole, the MediaBay and other audio and MIDI tools and capabilities.

Please note that there's also an update for the Video Decoder for Avid DNxHD to import and playback Avid DNxHD videos in Cubase 9.5.40. The download is available to registered users only.

Download Cubase Pro 9.5.40 update

Download Cubase Artist 9.5.40 update

Download Cubase Elements 9.5.40 update

Download Cubase AI 9.5.40 update

Download Cubase LE 9.5.40 update
Matthias Quellmann - Senior Marketing Manager
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Checkout Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!

User avatar
James K
Member
Posts: 601
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:43 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by James K » Tue Oct 16, 2018 3:30 pm

Sweet treat! :)
27 in - iMac 2011 , 16 Gigs RAM ,
Cubase Pro 9.5.41
UR28M
CC121

User avatar
Prock
Grand Senior Member
Posts: 3064
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Prock » Tue Oct 16, 2018 3:41 pm

Matthias Quellmann wrote:
Tue Oct 16, 2018 12:32 pm
Please note that there's also an update for the Video Decoder for Avid DNxHD to import and playback Avid DNxHD videos in Cubase 9.5.40. The download is available to registered users only.
Hi Matthias,

Thank you for the update. It easily installed and is working well. ;)

If reference to the Video Decoder for Avid DNxHD...
What exactly does this mean? "The download is available to registered users only".
Registered users of what... Cubase?
If so, I do not see a separate update available in MySteinberg and I am wondering why it wasn't included in the CB 9.5.40 update.

Regards 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 10.0.5, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

User avatar
Matthias Quellmann
Moderator
Posts: 717
Joined: Tue Mar 01, 2011 9:44 am
Location: Hamburg, Germany
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Matthias Quellmann » Tue Oct 16, 2018 4:07 pm

Prock wrote:
Tue Oct 16, 2018 3:41 pm
Matthias Quellmann wrote:
Tue Oct 16, 2018 12:32 pm
Please note that there's also an update for the Video Decoder for Avid DNxHD to import and playback Avid DNxHD videos in Cubase 9.5.40. The download is available to registered users only.
Hi Matthias,

Thank you for the update. It easily installed and is working well. ;)

If reference to the Video Decoder for Avid DNxHD...
What exactly does this mean? "The download is available to registered users only".
Registered users of what... Cubase?
If so, I do not see a separate update available in MySteinberg and I am wondering why it wasn't included in the CB 9.5.40 update.

Regards 8-)
Hi,

You have to register the USB eLicenser with the Avid DNxHD license to MySteinberg and a new full-installer for the decoder will show up in the download section in MySteinberg.
Matthias Quellmann - Senior Marketing Manager
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Checkout Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!

cubace
Member
Posts: 377
Joined: Sat Jan 01, 2011 6:41 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by cubace » Tue Oct 16, 2018 4:24 pm

At least my problem with izotope continues where something izotope craches when starting cubase. (Music Production Suite) Im not sure how bad this is for cubase though.

beerbong
Member
Posts: 787
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:06 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by beerbong » Tue Oct 16, 2018 4:39 pm

awesome update (so far..)
thanks

update: after almost a week now I can say that I experienced no new issues nor any other issues like other users reported in my typical sessions on Windows10, Reason and lots of plugins, recording audio/midi.
Last edited by beerbong on Sun Oct 21, 2018 11:44 pm, edited 2 times in total.
BB - Intel Quad/RME/Nvidia Video, RME Raydat, Win10 Home
Cubase 8.5 64 bit / Cubase 9.5 / Wavelab Elements

Lhotse
New Member
Posts: 36
Joined: Wed May 22, 2013 12:22 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Lhotse » Tue Oct 16, 2018 5:42 pm

Video engine stopped to work here. *.mov files. Win 7.

Maincat
Member
Posts: 335
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Maincat » Tue Oct 16, 2018 6:02 pm

Installed it, tried it, then went back to 9.5.30. due to audio not playing back correctly.

Advise to all - make sure you take a backup of your current (working) Cubase environment before installing 9.5.40. I did and am thankful.
Steve
Cubase Pro 9.5.41, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1803, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD (X2), GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 9.5, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

User avatar
djgraver
Member
Posts: 309
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by djgraver » Tue Oct 16, 2018 6:03 pm

Matthias Quellmann wrote:
Tue Oct 16, 2018 12:32 pm
BOOM! Another maintenance update
with .40 i cant open my Hardware tab :cry:

Image


UPDATE: Fixed when in Racks you mark Hardware
Last edited by djgraver on Tue Oct 16, 2018 6:38 pm, edited 2 times in total.
Win10 x64;Core i5-4670;16GB RAM;SSD system HDD library;Nvidia 1050Ti 4GB
Cubase (always last update)

kobana
New Member
Posts: 49
Joined: Sat Feb 19, 2011 5:00 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by kobana » Tue Oct 16, 2018 6:10 pm

What about the problem with maximized window going back to normal window (not maximized) ?

It does that everytime i start a new project or restart C9. Am i the only one with that bug? It's a problem since windows 1803 update and i was hoping it was fixed in this new update, but no luck.
Mainboard : ASUSTeK COMPUTER INC. ROG STRIX B350-F
Processor : AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor
Physical Memory : 15.94 GB
Video Card : NVIDIA GeForce GTX 560 Ti
Monitor Type : Samsung SAMSUNG - 40 inches
Operating System : Microsoft Windows 10 Pro 64-bit 15063 Multiprocessor
Software : Cubase Pro 9.5.3

Lhotse
New Member
Posts: 36
Joined: Wed May 22, 2013 12:22 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Lhotse » Tue Oct 16, 2018 6:12 pm

Maincat wrote:
Tue Oct 16, 2018 6:02 pm
Advise to all - make sure you take a backup of your current (working) Cubase environment before installing 9.5.40. I did and am thankful.
Same here. Thanks to the win restore point.

User avatar
smapmap
Member
Posts: 202
Joined: Mon Jun 03, 2013 1:49 pm
Location: Strathaven, Scotland
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by smapmap » Tue Oct 16, 2018 7:35 pm

Tried to install it but crashes! :(
Attachments
Capture.PNG
(80.93 KiB) Not downloaded yet
Software: Cubase 9.5.41, Nektar Panorama P1, Studio One 4, Sonar Platinum, Alloy 2, Trash 2, Ozone 8, Neutron 2, Komplete 11, Fabfilter Timeless 2, Fabfilter Saturn, FabFilter ProQ2, FabFilter Pro-R, Valhalla Room, Lounge Lizard 4, Output Signal, Output Rev, Output Exhale, Output Movement, Output Subatance, Output Analog Strings, Tassman 4, Z3ta 2, Z3ta+, Dimension Pro, Rapture, BFD3, Studio Drummer 3, Sonitus Plugs

Outboard: HP Z420 workstation, Xeon CPU, 40 Gig RAM, 3x1TB Barracuda HD 7200rpm, Roland GR55 guitar synth, Roland VG99, Focusrite Scarlett 18i8 interface at 24/48, AKAI EIE Audio Interace (24/48), Focusrite Penta optical Compressor, Samson Servo Amp, Tannoy Reveal speakers, SP C1 Mic, Roland KC350 Amp, Patrick Eggle Berlin Stage, Fender US Strat Deluxe, Soundcraft Spirit EPM8. Boss SE70, Boss DR5, Akai MPK88

www.michaeldoris.com

jconstantine
Member
Posts: 262
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:02 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by jconstantine » Tue Oct 16, 2018 8:08 pm

So do i need to buy the Avid DNxHD license? I'm on Cubase 9.5 Pro
Details please
Last edited by jconstantine on Tue Oct 16, 2018 10:04 pm, edited 1 time in total.
Windows 10 64 ,i7 7700k 4.2 Ghz,32 RAM DDR4,Asus Prime Z270-A ,Nvidia GForce GT710,SSD 250 GB,RME UFX+,RME AIO,Apollo 8,Macbook Air i5 2017,Cubase Pro 9.5.3, Wavelab 9.5, Halion 6, GA4,Pro Tools 12.8, UAD 2, SSL Native, Waves Gold,hardware synths & samplers.
Nektar Panorama P6,Yamaha 01v96i,NS10,Behritone,Genelec 8050a and VXT8

uarte
Member
Posts: 370
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:51 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by uarte » Tue Oct 16, 2018 8:27 pm

jconstantine wrote:
Tue Oct 16, 2018 8:08 pm
So i need to buy the Avid DNxHD license? I'm on Cubase 9.5 Pro
Details please
Yes, if you need DNxHD support -- it's $30 -- https://www.steinberg.net/en/shop/buy_p ... 46740.html

If you want to play DNxHD files in Nuendo or Cubase with the new video engine (which replaced the old Quicktime-based engine which had security issues due to Apple abandoning security updates for it), you need this codec license. Applies to Nuendo 8.1.0 or Cubase 9.0.40 or above. Steinberg developed a brand new video engine in-house, and due to licensing issues with Avid, they separately developed an Avid codec, but it requires an extra license fee now. Hope that helps.

And BTW, it is not necessary if you don't need to use DNxHD files.

guitarcat
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Feb 11, 2016 9:00 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by guitarcat » Tue Oct 16, 2018 9:47 pm

In the mixconsole the „Zone Buttons“ got lost.

Puma0382
Senior Member
Posts: 1527
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Puma0382 » Tue Oct 16, 2018 11:14 pm

Thanks for the update - some nice fixes; install was smooth... 8-) :)
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD storage, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" LCD monitors at Full HD; Steinberg UR44; Cubase Pro v9.5.40, WaveLab Pro v9.5.30, Studio One v3.5.6, Addictive Drums 2, Komplete 10, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

User avatar
BrianSzep
New Member
Posts: 9
Joined: Sun Nov 26, 2017 7:48 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by BrianSzep » Tue Oct 16, 2018 11:45 pm

Anybody getting crashes when trying to export a project?
System: Win 10 Pro x64 (1803) | i7-4770K CPU | 32 GB Ram | GTX 780 Ti 3GB | (2) PB278 27" Monitors | Scarlett 18i20 | 5.1 Audio

Software: Cubase Pro 9.5.30 | Sonar Platinum | VE Pro 6 | Sound Forge 11 | Davinci Resolve | Vegas Pro 13
www.joeythomasbigband.com | www.circuitryfilms.com | Sonar Refugee

galoz
Junior Member
Posts: 92
Joined: Thu Jan 20, 2011 9:06 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by galoz » Tue Oct 16, 2018 11:57 pm

updated and it works fine, at least for now,
even though i was expecting for warp solution...guess ill have to wait more... :evil:
Cubase 9.5.3 pro
Windows 7 64bits - Core i5 - SSD - 8Gb - Motu PCI 424 - Motu 2408MKiii - Motu 1296 -

zooterman
Member
Posts: 351
Joined: Mon Jan 16, 2017 12:35 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by zooterman » Wed Oct 17, 2018 12:00 am

Maincat wrote:
Tue Oct 16, 2018 6:02 pm
Installed it, tried it, then went back to 9.5.30. due to audio not playing back correctly.

Advise to all - make sure you take a backup of your current (working) Cubase environment before installing 9.5.40. I did and am thankful.
What is the correct way to backup your Cubase environment?
Cubase Pro 9.5 latest | Mac Pro 6-core 3.5GHz 32GB RAM | macOS
MH LIO-8 converter/interface

jcbfoos
New Member
Posts: 23
Joined: Tue Mar 28, 2017 1:34 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by jcbfoos » Wed Oct 17, 2018 12:13 am

Installed update from 9.5.3 to 9.5.4. Exported a bunch of wave files as 32-bit (same as previous settings) imported them into Live and they showed up as if they were DC coupled (not sure this is the correct term) and would not play. See screen shot.
Screen Shot 2018-10-16 at 4.15.18 PM.png
(11.72 KiB) Not downloaded yet
Exported the same files from another computer with 9.5.3 installed and it worked fine.


Gonna roll back to 9.5.3. Ugh...
Mac OSX 10.12.x - Cubase 9.5.x - MOTU 1248 - Insane PC running VEP - lots of plugs and libraries...

jcbfoos
New Member
Posts: 23
Joined: Tue Mar 28, 2017 1:34 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by jcbfoos » Wed Oct 17, 2018 12:29 am

Update....

Rolled back to 9.5.3 opened the same session. Exported the same files on the same computer and they imported into LIVE just fine.
Mac OSX 10.12.x - Cubase 9.5.x - MOTU 1248 - Insane PC running VEP - lots of plugs and libraries...

ceemusic
Junior Member
Posts: 83
Joined: Fri Mar 18, 2016 5:08 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by ceemusic » Wed Oct 17, 2018 12:48 am

projects still hang when closing & still can't read peaks in mixer with charcoal grey fonts against black

User avatar
James K
Member
Posts: 601
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:43 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by James K » Wed Oct 17, 2018 4:09 am

Seems good so far. Opened a few older projects and they ran well. Thanks for fixing the laggy stereo panner! Cheers
27 in - iMac 2011 , 16 Gigs RAM ,
Cubase Pro 9.5.41
UR28M
CC121

titchyblackcat
Junior Member
Posts: 191
Joined: Sat Dec 23, 2017 3:16 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by titchyblackcat » Wed Oct 17, 2018 8:20 am

What is the correct way to backup your Cubase environment?
Cubase Pro 9.5 Wavelab 8 LE
Win 7 64 bit. Intel DQ77CP Motherboard with i5 3470 3.4Ghz Ram ddr3 8 GB
M-Audio 2496 Soundcard

Maincat
Member
Posts: 335
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Maincat » Wed Oct 17, 2018 9:29 am

To backup, you can use System Restore point, or take a full system backup. It rather depends on what your environment entails. Whatever it does, just backup everything and you're covered.
Steve
Cubase Pro 9.5.41, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1803, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD (X2), GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 9.5, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Martin K and 3 guests