Confused about automation curves

Interested in Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 or Cubase Elements 9? Having questions regarding the update or upgrade to the latest version? Please post here!
Post Reply
Soapmak3r
Junior Member
Posts: 91
Joined: Tue Aug 21, 2012 4:30 pm
Contact:

Confused about automation curves

Post by Soapmak3r » Fri Dec 08, 2017 9:20 pm

I was asking on a Facebook post about whether I could use the new bezier curves for automating MIDI CCs and control the likes of modulation and expression.

One person said I could, and another said I could not. I asked for clarification on the matter, but no one was forthcoming.

If this is not possible, it seems like a bizarre feature to leave out.
Core i7 4790K OC @4.3Ghz
16GB DDR3 1600 RAM
Nvidia GTX1060 6GB
Antelope Zen Tour audio interface/Focal Alpha 80s/Slate digital VMS/Kemper

Win10 Pro 64bit. Cubase Pro 9

User avatar
shanabit
Member
Posts: 492
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by shanabit » Sat Dec 09, 2017 1:58 am

I just tried it with diff midi parameters and it works here

CC1 and CC11 work here for bezier curves.

Automation Lane:

Click in the type box, then More then Midi Channel then ALL CC and you have al the CC's listed
Cubase Pro 9.5.30, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.5 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

Soapmak3r
Junior Member
Posts: 91
Joined: Tue Aug 21, 2012 4:30 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by Soapmak3r » Sat Dec 09, 2017 6:31 am

shanabit wrote:
Sat Dec 09, 2017 1:58 am
I just tried it with diff midi parameters and it works here

CC1 and CC11 work here for bezier curves.

Automation Lane:

Click in the type box, then More then Midi Channel then ALL CC and you have al the CC's listed
Interesting. Thanks for that. Just a bit of further clarifcation, was that within the note editor automation lanes, or on the sequencer itself?
Core i7 4790K OC @4.3Ghz
16GB DDR3 1600 RAM
Nvidia GTX1060 6GB
Antelope Zen Tour audio interface/Focal Alpha 80s/Slate digital VMS/Kemper

Win10 Pro 64bit. Cubase Pro 9

User avatar
shanabit
Member
Posts: 492
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by shanabit » Sat Dec 09, 2017 4:53 pm

Arrange page, automation LANE.

Are you wanting to if it has it in the piano roll editor as well'?
Cubase Pro 9.5.30, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.5 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

Soapmak3r
Junior Member
Posts: 91
Joined: Tue Aug 21, 2012 4:30 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by Soapmak3r » Sat Dec 09, 2017 6:44 pm

shanabit wrote:
Sat Dec 09, 2017 4:53 pm
Arrange page, automation LANE.

Are you wanting to if it has it in the piano roll editor as well'?
Within the expanded editor/piano roll automation lanes. Yes.
Core i7 4790K OC @4.3Ghz
16GB DDR3 1600 RAM
Nvidia GTX1060 6GB
Antelope Zen Tour audio interface/Focal Alpha 80s/Slate digital VMS/Kemper

Win10 Pro 64bit. Cubase Pro 9

User avatar
shanabit
Member
Posts: 492
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by shanabit » Sun Dec 10, 2017 3:06 pm

Soapmak3r wrote:
Sat Dec 09, 2017 6:44 pm
shanabit wrote:
Sat Dec 09, 2017 4:53 pm
Arrange page, automation LANE.

Are you wanting to if it has it in the piano roll editor as well'?
Within the expanded editor/piano roll automation lanes. Yes.
Im not seeing that here in the piano roll automation lanes. Maybe someone else can verify this as well.
Cubase Pro 9.5.30, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.5 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

User avatar
planarchist
Senior Member
Posts: 1362
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: UK.
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by planarchist » Mon Dec 11, 2017 7:39 pm

shanabit wrote:
Sun Dec 10, 2017 3:06 pm

Im not seeing that here in the piano roll automation lanes. Maybe someone else can verify this as well.
It has not been added to these Lanes as yet.
Nic

Cubase Pro 9.5.21, Abs.Collec.3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit, Tascam US1800, S'berg Midex 8.
Cubase Pro 9.5.30, Abs.Collec.3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1, Steinberg CI2+, Yamaha THR5.

Cubase Elements 9.40 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM, Sonic Port VX.
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

User avatar
shanabit
Member
Posts: 492
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by shanabit » Tue Dec 12, 2017 5:16 am

Good to know, thanks
Cubase Pro 9.5.30, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.5 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

Soapmak3r
Junior Member
Posts: 91
Joined: Tue Aug 21, 2012 4:30 pm
Contact:

Re: Confused about automation curves

Post by Soapmak3r » Wed Dec 13, 2017 2:58 pm

When I saw this feature announced, I thought it would be an amazing tool for automating the dynamics and vibrato of string libraries or synths. Very strange that they have not implemented it in the note editor automation lanes. Disappointing.
Core i7 4790K OC @4.3Ghz
16GB DDR3 1600 RAM
Nvidia GTX1060 6GB
Antelope Zen Tour audio interface/Focal Alpha 80s/Slate digital VMS/Kemper

Win10 Pro 64bit. Cubase Pro 9

Post Reply

Return to “Presales”

Who is online

Users browsing this forum: 67paul and 1 guest